Pereiti į pagrindinį turinį

ES ministrai pritarė ryšio kainų mažinimui

ES ministrai pritarė ryšio kainų mažinimui
ES ministrai pritarė ryšio kainų mažinimui / Scanpix nuotr.

Europos Sąjungos telekomunikacijų ministrai pritarė planams dar labiau apkarpyti tarptinklinio mobiliojo ryšio kainas keliaujantiems ES šalyse. Nuo kitų metų liepos mėnesio turėtų mažėti SMS žinučių siuntimo ir mobiliojo interneto užsienyje tarifai. Planui dar turėtų pritarti Europos parlamentas, tačiau nesitikima, kad parlamentarai šiam reguliavimui prieštaraus.

Ministrai patvirtino, kad SMS žinutės, siunčiamos būnant užsienyje kaina turės neviršyti 11 euro centų (maždaug 38 centų). Dabar, Europos Komisijos duomenimis, vidutinė SMS kaina siekia 29 euro centus (apie 1 litas).

Taip pat sutarta sumažinti ir vieno megabaito kainą, kai mobiliuoju internetu naudojamasi kitoje ES šalyje, iki 1 euro (3,45 lito). Tiesa, pastarasis tarifas galioja didmeninėms kainoms, tad kaip tai atsilieps kainoms, kurias moka vartotojai – dar neaišku.

Priimta ir nuostata įgyvendinti mechanizmą, kuris leistų nutraukti ryšį, jeigu sąskaitos suma pasiekia 50 eurų (maždaug 175 litus).

Mobiliojo ryšio operatorius vienijančios GSM asociacijos atstovai tvirtino, kad tokiu laikotarpiu reikėtų skatinti bendroves investuoti, o šie reguliavimai yra pakankamai griežti ir gali atbaidyti nuo investicijų į naujas paslaugas.

Tačiau ES telekomunikacijų komisarė Viviane Reding teigė, kad operatoriai ir taip turės pakankamai dideles maržas. Anot jos, vienos SMS žinutės perdavimas tarptinkliniu ryšiu kainuoja mažiau nei centą, o vienas megabaitas – 25-50 euro centų (apie 0,9-1,7 lito).

V.Reding teigimu, ankstesniu reguliavimu sumažinus tarptinklinių pokalbių kainas 50-60 proc., jų srautas išaugo 30-35 proc.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų