- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Nors Lietuvoje palengva įsitvirtina šiltesni orai ir bunda gamta, meto, kada daržuose sudygs pirmosios gėrybės, dar teks palaukti.
Vis dėlto praturtinti organizmą sveikatai naudingais vitaminais ir kitomis vertingosiomis medžiagomis lengva dar pirmojo šviežio derliaus belaukiant, pavyzdžiui, skanaujant daigintas sėklas ar jų želmenis. Ūkininkai ir prekybininkai teigia, kad būtent šiuo metų laiku daugiausia nuperkama daigintų sėklų.
Neišsemiamas sveikatos šaltinis
Pasak jau daugelį metų „Maximai“ įvairias grūdinių kultūrų ir kitas daigintas sėklas tiekiančio ūkininko Juliaus Grajausko, daiginimui tinkamų sėklų spektras yra labai platus, o želmenų poveikis žmogaus sveikatai – itin reikšmingas.
„Kad skirtingose sėklose itin daug žmogaus organizmui naudingųjų maistinių medžiagų – vitaminų, fermentų, mikroelementų, jokia naujiena. Tačiau faktą, kad sėklas daiginant šių medžiagų kiekis išauga net kelis kartus, žino nedaugelis. Pavyzdžiui, vien daigintuose kviečiuose aptinkama 50 kartų daugiau vitamino E, 10 kartų daugiau vitamino B6, net iki keturių kartų daugiau kitų B grupės vitaminų, dusyk daugiau baltymų“, – sako J. Grajauskas.
Ūkininko J. Grajausko teigimu, daigintose sėklose esantys baltymai skatina ląstelių ir audinių atsinaujinimą, taip pat daigintos sėklos – puikus tirpiųjų skaidulų šaltinis. Reguliariai valgomi daigai mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies ir smegenų veiklą bei virškinimą, stabdo mažakraujystės vystymąsi.
„Kasdieniam vartojimui puikiai tinka daigintos ridikėlių, lęšių, porų, linų, garstyčių, įvairių ankštinių daržovių sėklos, taip pat kai kurių pašarinių augalų sėklos. Netinka pomidorų, pelėžirnės sėklos, mat jose linkę kauptis sveikatai kenksmingi junginiai. Skirtingų sėklų daigai pasižymi skirtingomis skoninėmis savybėmis, todėl ir patiekalus jais verčiau gardinti skirtingai, pagal skonį“, – sako J. Grajauskas.
Parduotuvėje – platus asortimentas
„Šiuo metu savo pirkėjams galime pasiūlyti net 12 skirtingų rūšių daigintų sėklų ir želmenų, tai – lęšiai, saulėgrąžų branduoliai, grikiai, avižos, garstyčių daigai, daiginti kviečiai ir jų želmenys, lauko pupos, liucernos, pupelės, rugiai, daigintos saulėgrąžos. Tad ir sveikos gyvensenos puoselėtojams, ir žaliavalgiams parduotuvėse yra išties platus daigintų sėklų pasirinkimas, o pirkėjai noriai renkasi šiuos vitaminų šaltinius“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.
Vien pernai, palyginus su 2016-aisiais, daigintų sėklų ir želmenų parduotuvėse parduota net ketvirtadaliu daugiau. „Daugiausia daigintų sėklų ir želmenų yra parduodama būtent šiuo laikotarpiu – ankstyvą pavasarį – iki pasirodant daržuose pirmajam šviežiam derliui ir įvairiems žalumynams. Vasarą ir rudenį daigintų sėklų populiarumas būna šiek tiek mažesnis, tačiau papildyti savo maisto racioną daigintomis sėklomis, kurios itin praturtintos maistingomis medžiagomis, galima ištisus metus“, – pažymėjo V. Drulienė.
Pasak V. Drulienės, didžiausio pirkėjų populiarumo sulaukia kviečių želmenys, taip pat itin paklausūs lauko pupų daigai bei daiginti žalieji grikiai.
Kaip teigia ūkininkas J. Grajauskas, augantis susidomėjimas daigintomis sėklomis išaugino ir jų pasiūlą. „Iš pradžių daiginome tik kviečius ir rugius, tačiau atsiradęs žmonių susidomėjimas sėklomis ir užmegztas ilgalaikis bendradarbiavimas su prekybos tinklu, skatino plėstis ir šiandien daiginimo ūkyje yra net 9 rūšių sėklos. Be tradicinių grūdinių kultūrų daiginame lęšius, saulėgrąžas, liucernas, grikius ir lauko pupas, belukštes avižas,“ – sako J. Grajauskas.
Pasak ūkininko, grūdinės kultūros bei sėklos yra daiginamos ir į parduotuves tiekiamos ištisus metus, tad ir daigintomis sėklomis, kaip natūraliu vitaminų ir mineralų šaltiniu, organizmą galima stiprinti ir ankstyvą pavasarį, ir žiemą, kai nėra šviežio derliaus.
Tinka gardinti ir sumuštinius, ir įvairius troškinius
Daigintas sėklas, pasak ūkininko J. Grajausko, valgyti sveika kasdien, o jomis gardinti tinka beveik visus patiekalus – tereikia individualiai pagal skonį pasirinkti, kokie daigai su kuo valgyti skaniausi.
„Daigintomis sėklomis puikiai tinka gardinti salotas ar sumuštinį, jos visad paskanins daržovių patiekalus ar troškinius. Vis dėlto, jei ruošiamas karštas patiekalas, svarbu atminti, kad daigintas sėklas reiktų suberti gaminimo proceso pabaigoje, idealu – paskutinę minutę, idant jos išsaugotų savo gerąsias savybes“, – pataria J. Grajauskas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Smėlis Lietuvoje – nuo violetinio iki juodo: kur rasti patį seniausią?
Lietuvos pakrantėse randama vis daugiau išskirtinių spalvų smėlio. Lietuvoje galima rasti ne tik gelsvo, bet ir juodo, akinamai balto ar violetinio smėlio. Geologai sako, kad dalį neįprastų smiltelių surasti itin lengva, tačiau dažnas jų vis...
-
Originalus gamtos parkas: čia turistai traukia iš viso pasaulio
Pastaraisiais metais mišką centrinėje Bosnijoje prie Grabo kaimo kasmet aplanko tūkstančiai turistų, norinčių pamatyti akmenis. Prie upelių kalvotame miške guli daugiau kaip 20 neįtikėtinos formos sferinių akmenų, iš kurių vie...
-
Šiemet aptikta beveik pusšimtis naujų smegduobių2
Per pirmąjį šiemet smegduobių skaičiavimą rastos 49 naujos smegduobės, pranešė Lietuvos geologijos tarnyba. ...
-
Žemę užklupo stipriausia per 20 metų Saulės audra9
Žemę penktadienį užklupo galingiausia per du dešimtmečius Saulės audra, kuri nuo Tasmanijos iki Didžiosios Britanijos atnešė įspūdingas dangaus šviesas, tačiau grasina galimais palydovų ir elektros tinklų veiklos sutrikimais. ...
-
Zoologijos sode – neįprasti „pandų“ jaunikliai
Kinijos zoologijos sodas buvo apkaltintas bandymu apgauti savo lankytojus, surengdamas tariamų pandų jauniklių parodą, pranešė „Sky News“. ...
-
S. Paltanavičiūtė apie Lietuvos gamtos rekordininkus: kiekvienas organizmas turi kažką unikalaus1
„Dirbu su vaikais, taigi gerai suprantu tikslios ir konkrečios informacijos svarbą“, – sakė biologė, knygų vaikams autorė Saulė Paltanavičiūtė. Meksikoje jau šeštus metus mokytoja dirbanti gamtininko ir knygų autoriau...
-
Ieškomos ruonių auklės: gal susidomėsite?1
Ruonių gyvenimas Meno saloje prie Škotijos visai neblogas. Laukinė gamta ir daug paplūdimių pakrantėje gyvūnams prigulti. ...
-
S. Nainė: manau, su mumis visada gyvens ir šunys35
Daugeliui gerai žinomai porai – Jonui ir Simonai Nainiams – namuose kompaniją palaiko net trys šunys, ir kiekvienas jų – su savo charakteriu, poreikiais ir įpročiais. Simona įsitikinusi, kad jų namuose visada bus šunų. N...
-
Vilniečiai kviečiami į pavasarinę talką Žirmūnuose: „plika“ erdvė bus apsodinta krūmais1
Vilniaus miesto savivaldybė kviečia vilniečius gegužės 11 d. (šeštadienį) nuo 11 val. dalyvauti pavasarinėje sodinimo talkoje. Šalia pėsčiųjų tako bus pasodinta daugiau nei 2100 krūmų. ...
-
Prasideda pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės: bus išmėtyta per 500 tūkst. jaukų2
Antradienį prasideda pavasarinė laukinių gyvūnų vakcinacija nuo pasiutligės, kurios metu iš orlaivių yra mėtomi jaukai, kurių viduje yra vakcina, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT). ...