Šimpanzės užkūrė vakarėlį: ratu mėgavosi „alkoholiniais vaisiais“ Pereiti į pagrindinį turinį

Šimpanzės užkūrė vakarėlį: ratu mėgavosi „alkoholiniais vaisiais“

2025-04-24 11:30
ELTOS inf.

Mokslininkai kameras įrengė Bisau Gvinėjos Kantanezo nacionaliniame parke ir nufilmavo, kaip šimpanzės tarpusavyje dalijasi fermentuotais afrikinio duonmedžio vaisiais. Užfiksuoti kadrai esą verčia susimąstyti, ar šimpanzės svaigalų ieško sąmoningai ir kodėl jos taip daro.

Pastebėjimas: gamtoje pirmą kartą buvo nufilmuotos laukinės šimpanzės, besidalinančios vaisiais, kurių sudėtyje yra alkoholio.
Pastebėjimas: gamtoje pirmą kartą buvo nufilmuotos laukinės šimpanzės, besidalinančios vaisiais, kurių sudėtyje yra alkoholio. / Scanpix nuotr.

Tokį primatų elgesį mokslininkai prilygino su tuo, kaip žmonės ankstyvaisiais evoliucijos laikais patys vartodavo alkoholį, siekdami užmegzti ir stiprinti ryšį vieni su kitais.

„Žinome, kad žmogui, geriant alkoholį, išsiskiria dopaminas ir endorfinai ir dėl to jis jaučiasi laimingas ir atsipalaidavęs. Taip pat žinome, kad dalijantis alkoholiu, be kita ko tradicinių puotų metu, formuojami ir stiprinami ryšiai su kitais. Taigi, dabar žinant, kad laukinės šimpanzės taip pat valgo etanolio turinčius vaisius ir jais dalijasi, kyla klausimas, ar ir jos patiria panašų poveikį“, – kalbėjo tyrėja Anna Bowland iš Ekseterio universiteto Anglijoje.

Mokslininkai naudojo į judesį reaguojančias vaizdo kameras, kuriomis užfiksavo 10 atskirų atvejų, kai šimpanzės dalijosi fermentuotais vaisiais.

Patikrinus, ar vaisiuose, kuriais dalijosi šie primatai, yra alkoholio, buvo nustatyta, kad „stipriausiuose“ vaisiuose jo būta 0,61 proc.

Tyrėjai teigia, kad tai gali būti tik ledkalnio viršūnė, mat vaisiai sudaro nuo 60 iki 85 proc. šimpanzių mitybos – taigi, valgydamos vaisius, kuriuose yra nedidelis kiekis alkoholio, galiausiai jos galėtų suvartoti gana nemažą jo kiekį.

Jie pabrėžė, kad šimpanzės veikiausiai neapsvaigsta, nes dėl to tikrai nukentėtų jų galimybės išgyventi.

Kol kas nežinoma, kokį poveikį alkoholis daro šimpanzių medžiagų apykaitai, tačiau neseniai padaryti atradimai, rodantys, kad šio bendro Afrikos beždžionių protėvio molekulės yra prisitaikiusios lengviau asimiliuoti etanolį, leidžia manyti, kad senais laikais fermentuotus vaisius valgyti galėjo pradėti tiek žmonės, tiek šimpanzės.

„Šimpanzės ne visada dalijasi maistu, todėl toks elgesys su fermentuotais vaisiais gali būti svarbus. Būtina išsiaiškinti, ar jos sąmoningai ieško etanolio turinčių vaisių ir kaip jos jį asimiliuoja, tačiau toks elgesys gali reikšti ankstyvąją puotos stadiją. Jei tai pasirodytų tiesa, galima būtų manyti, kad žmonių tradicijos puotauti ištakos gali slypėti giliai mūsų evoliucijos istorijoje“, – paaiškino kita Ekseterio universiteto atstovė Kimberley Hockings.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų