Pereiti į pagrindinį turinį

Žmonės sunerimo: kodėl drumstas šaltinių vanduo?

2024-09-25 11:41 diena.lt inf.

Regioninio parko lankytojus išgąsdino drumzlinas šaltinio vanduo, čiurlenantis iš kopos Karklėje. Žmonės sunerimo, kad galbūt į paplūdimį teka teršalai. Gamtosaugininkai ramina, jog rudos nuosėdos susidaro dėl gruntiniuose vandenyse ištirpusios geležies.

Išgąsdino: išvydę Karklėje iš kopos tekančio šaltinio drumstą vandenį, parko lankytojai sunerimo dėl taršos.
Išgąsdino: išvydę Karklėje iš kopos tekančio šaltinio drumstą vandenį, parko lankytojai sunerimo dėl taršos. / Simono Bendiko nuotr.

Parko darbuotojai nuramino, kad nevalytas kanalizacijos vanduo į paplūdimį tikrai neteka. Drumsto šaltinio priežastis ta, kad ledyno sustumtoje uolienoje – morenoje yra ir daug molio, o gruntiniuose vandenyse – daug ištirpusios geležies.

„Žemėje nuo pat gyvybės atsiradimo pradžios egzistavo organizmai, kurie asimiliacijos procesui naudoja geležį. Tai – gelžbakterės (tos, kurios naudoja sierą, vadinamos sierabakterijomis). Jų veiklos produktai dažnai ir nudažo šaltinių aplinką rudomis nuosėdomis, primenančiomis rūdis. Kai būna daug bakterijų, jos sulimpa į gniužulus ir susidaro tokios gleivėtos, drebučių masę primenančios struktūros, ką žmonės dažnai laiko taršos įrodymu“, – rašoma parko pranešime.

O apie vandens taršą dažniausiai signalizuoja nenatūralus kvapas, vandens drumstumas. Kartais vanduo gali būti skaidrus, bet jame vis tiek daug azoto ir fosforo. Tuomet jame gausiai želia dumbliai, jei jiems pakanka šviesos, kai jos nėra – melsvabakterės.

„Šiuo atveju čia viskas yra gerai. Matavimai rodo, kad azoto ir fosforo reikšmės artimos nuliui. Ne visada žmogus pats gali įvertinti reiškinius, ir neprivalo visko žinoti, nebijokite kilus įtarimų, kai matote aplinkos taršos atvejus, pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112. Ten peradresuos pagal atsakomybę ir situaciją įvertins specialistai. Geriau kelis kartus suklysti negu vieną sykį nepranešti apie tikrą atvejį“, – pabrėžė gamtininkai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų