Pereiti į pagrindinį turinį

S. Paltanavičius: tuoj turi gimti stirniukai

S. Paltanavičius: tuoj turi gimti stirniukai
S. Paltanavičius: tuoj turi gimti stirniukai / Shutterstock nuotr.

Esame prie pat vasaros slenksčio. Gamta spėjo atlikti visus pavasario darbus ir darbelius, todėl didesnių skirtumų, šį pavasarį leidžiančių apibūdinti kaip nors kitaip, nerastume. Kad jų yra kiekvieno gyvūno, augalo pasaulyje, neabejotina, tačiau taip būna kasmet.

Kaip ir buvo tikėtasi, visi šio pavasario darbai ir rūpesčiai teko daug trumpesniam nei įprasta laikui, todėl gamta, turėdama savo darbus atlikti per neįprastai trumpą laiką, mums uždavė kai kurių mįslių ir vertė stebėtis.

Tokiu atveju reikia laikyti ne tik gausų grambuolių pasirodymą, bet ir uodus. Lietuvoje uodai paprastai pasirodo pirmąją balandžio dekadą, o šiemet jų zyzimą išgirdome bent dviem trimis savaitėmis vėliau. Daugiau uodų vienu metu yra ne jų gamtinės gausos įrodymas, o tik reakcija į gamtos sąlygas.

Bent jau pirmoji uodų banga turėtų liautis skraidžiusi iki vasaros pradžios. Paprastai gamtoje suaugę uodai gyvena dvi savaites. Tik labai maža dalis jų patelių gauna maisto ir gali subrandinti bei padėti kiaušinėlius. Antrosios uodų kartos ir jų naujo pagausėjimo tikėkimės prieš pat Jonines.

Dabar matome, kad per trumpą laiką plūstelėjo ir kiti vabzdžiai. Nieko keista. Dirvožemis labai ilgai buvo vėsus, jame esančios lėliukės negalėjo tinkamai vystytis. Dabar iš karto visiems radosi kelias į pasaulį. Nenustebkime ant kiekvieno medelio, krūmo, žolės stiebo pamatę daug įvairių vabzdžių. Jie skuba maitintis, palikti savo palikuonis. Beje, sodininkai, daržininkai turėtų akylai stebėti savo auginamas kultūras ir jas laiku apsaugoti nuo galimų kenkėjų.

Paprastai tokiu metu jau pasklisdavo pirmi šių metų paukščių jaunikliai. Dabar skraido tik strazdžiukai, kitų dar teks palaukti. Tiesa, tuoj turi gimti stirniukai. Mes neabejotinai jų aptiksime miške, pievoje. Maži žvėriukai laukia savo motinų ir nesiruošia sprukti. Taip daryti jiems liepia gamta. Tačiau jie tikrai ne našlaičiai, jų liesti, imti, neštis į namus negalima. Palikime juos motinoms ir gamtai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų