Pereiti į pagrindinį turinį

Ant Joninių stalo – šašlykas iš lietuviškos vištienos: kaip jį išsirinkti ir skaniai išsikepti?

2021-06-22 07:37
DMN inf.

Tiek vištienos augintojai ir gamintojai, tiek prekybininkai pastebi, kad kiekvieną vasarą smarkiai šokteli marinuotų paukštienos produktų paklausa. Lietuviškos šviežios vištienos asortimentas plečiasi, todėl pirkėjai turi vis didesnį sveikos ir kokybiškos produkcijos pasirinkimą. Maisto ekspertai atskleidžia vištienos marinavimo ir kepimo ant žarijų subtilybes.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Gamintojų nuotr.

Daugiau nei 100 tūkst. tonų – tiek įvairios lietuviškos vištienos produkcijos pagamina Vilniaus ir Kašiadorių paukštynai. Čia taikoma unikali gamybos grandinė: nuo lauko iki stalo.

Bendrovė pati atlieka vienadienių viščiukų perinimą ir augina mėsinius viščiukus, pati jiems gamina lesalą iš Lietuvos ūkininkų supirktų grūdų. Užtikrinama kontrolė ir atsekamumas kiekviename gamybos procese iki pat galutinio produkto. Parduotuves pasiekia tik švieži, kokybiški gaminiai tiesiai iš Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų gamybos cechų.

Paukštynų generalinis direktorius Darius Gudačiauskas sako, kad jiems itin svarbi partnerystė su lietuvišku prekybos tinklu „Maxima“. Daugybę metų tebesitęsiantis bendradarbiavimas užtikrina augančius Lietuvoje užaugintos vištienos pardavimus, o vartotojus pasiekia sveika ir kokybiška produkcija.

Daugiau apie lietuviškas paukštininkystės tradicijas D. Gudačiauskas pasakoja reportaže:

Vasarą dvigubai išauga marinuotos vištienos populiarumas

Vištiena yra populiari ištisus metus, tačiau vasarą Lietuvos gyventojai suvalgo dvigubai daugiau marinuotos vištienos produktų negu šaltuoju metų laiku.

Vilniaus ir Kaišiadorių paukštynų vadovas D. Gudačiauskas pažymi, kad bendrovėse dirbančių maisto technologų komanda marinuotus produktus jau kuria bene 20 metų ir nuolat ieško naujovių. „Mūsų tikslas – nustebinti vartotojus ir naujais skoniais, ir paruošimo technologija. Siekiame, kad mūsų produktai įkvėptų eksperimentams virtuvėje, kurie neatimtų daug laiko. Geriau šį laiką skirti besimėgaujant eksperimentų rezultatu – gardžiais pietumis su artimaisiais ar draugais“, – sako jis.

Vasarą augantį paukštienos populiarumą stebi ir prekybininkai. „Nepaisant to, kad lietuviai yra ištikimi kiaulienos šašlyko mylėtojai, tačiau kepimui skirtų paukštienos gaminių paklausa sparčiai kopia įkandin. Antai paukštienos šašlyko pardavimai šį birželį lyginant su pernykščiu yra 46 proc. didesni. Tai rodo, kad leisdami laiką gamtoje žmonės nori pasimėgauti maisto įvairove. „Vilniaus paukštynas“ mums padeda plėsti produkcijos asortimentą, kad pirkėjai atrastų vis naujų skonių ir galėtų tapti tikrais paukštienos kepimo ekspertais“, – teigia prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Šią vasarą – itin gurmaniškos naujienos

E. Dapkienė atskleidžia, kad vien pernai vasarą vištienos ir kitų kepti ant grilio skirtų paukštienos gaminių pardavimai augo penktadaliu. Pasak D. Gudačiausko, ilgametė partnerystė su „Maxima“ suteikė impulsą šiemet rinkai pristatyti dar daugiau gurmaniškų naujienų, pavyzdžiui, viščiukų sparnelių peteliai trumų marinate, viščiukų sparnelių vidurinės dalys sūrios karamelės marinate, vištienos šlaunelės rūkytų paprikų ir obuolių marinate, marinuotos vištienos iešmeliai japoniškame marinate.

„Vilniaus paukštynas“ turi dvi marinuotos vištienos produktų linijas: „Premium“ ir „Fiesta“, o pirkėjai gali rinktis net iš 35 skirtingų marinuotos vištienos produktų, kuriuos galima ne tik kepti ant grilio, bet ir keptuvėje ar orkaitėje. Iškylai puikiai tinka ir „Vilniaus paukštyno“ „Heat&Eat“ linija, kurios asortimente – lėtai virtos vištienos produktai bei kepamosios dešrelės. Šie produktai, kuriems pasišildyti užtenka vos kelių minučių, vasaros sezonu taip pat tampa dažnu pasirinkimu griliui.

Pasak D. Gudačiausko, vištienos šašlyko populiarumo paslaptis yra greitas ir lengvas paruošimas. „Ne vienerius metus iš eilės paklausiausių marinuotų gaminių sąrašo viršūnėje karaliauja „Fiesta“ vištienos šašlykas pipiriniame marinate. Įsibėgėjant šios vasaros sezonui matome, kad itin didelio pirkėjų palankumo sulaukia mūsų siūlomi vištienos šašlykai sakartveliškame marinate ar šašlykų su česnakų ir alyvuogių aliejaus marinatu“, – pastebi D. Gudačiauskas. Vasarą ant kepsninių dažnai atsiduria ir kaulinės marinuotos vištienos dalys, ypač „Fiesta“ blauzdelės su česnakiniu marinatu ir kmynais.

Vis labiau populiarėja ir marinuotos vištienos iešmeliai – vėrinukai. Tam didelę įtaką turi patogumas – vykstant į iškylą, įvertinama tai, kad mėsa jau suverta ant medinių iešmelių ir paruošta iškart kepti – nereikia nei rankų teptis: imi iš pakuotės ir dedi tiesiai ant kepsninės.

Keli patarimai, ką derėtų prisiminti prieš kepant vištienos šašlyką

Mitybos specialistai vištieną vertina dėl maistinių savybių: lyginant su kiauliena joje yra iki 40 proc. mažiau riebalų negu kiaulienoje, bet iki 10 proc. daugiau baltymų – svarbios ląstelių statybinės medžiagos. Taip pat žmogaus organizmą vištiena padeda aprūpinti aminorūgštimis.

„Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė sako, kad iškepti vištienos šašlyką paprasta, tačiau reikia atkreipti dėmesį į kelias taisykles. Maisto gamybos ekspertė pateikia keturis patarimus, kaip per Jonines (ir ne tik) išsikepti skanų vištienos šašlyką.

Jeigu marinuojate patys, negailėkite prieskonių. Jeigu turite laiko ir nusprendėte paukštieną marinuoti patys, tai dešimčiai vištienos šlaunelių reikės:

5 šaukštų sojos padažo,

1 šaukšto džiovintų bazilikų,

1 šaukšto džiovintų rozmarinų.

Marinuotą mėsą palikite 2–3 valandoms šaldytuve.

Prieš kepant mėsą palaikykite kambario temperatūroje ir nusausinkite. Jeigu marinuotą vištieną laikėte šaldytuve, prieš kepant maždaug pusvalandį palaikykite ją kambario temperatūroje. Tada nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, kad nebūtų pernelyg šlapia ir marinatas nelašėtų ant žarijų.

Atsižvelkite į tinkamą kepimo temperatūrą ir kepimo trukmę. Jeigu žarijų daug ir jos labai karštos, gali apdegti vištienos odelė ir paviršius, o pati mėsa neiškeps. „Tad kaitra turi būti vidutinė. Tada ir odelė taps traški, o paukštiena iškeps gražiai ir tolygiai“, – aiškina B. Baratinskaitė.

Ji atkreipia dėmesį, kad skirtingos vištienos dalys kepa skirtingą laiką. Greičiausiai iškepa krūtinėlė – užtenka vos 6–8 minučių iš vienos pusės. Šlauneles, petukus ar sparnelius reiks pakepti ilgiau – apie 10–15 minučių iš vienos pusės. O jeigu ant grotelių ruošiate vištienos ketvirčius –  kepkite dar ilgiau. „Beje, jeigu norite išsikepti iešmelį daržovių, kepkite jas atskirai nuo paukštienos, – pataria „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė. – Daržovėms iškepti reikia mažiau laiko, tad jos gali sudegti, kol vartysite vištieną.“

Leiskite iškeptai vištienai šiek tiek pailsėti. Kaip ir kitus ant grilio keptos mėsos patiekalus, vištieną rekomenduojama šiek tiek pailsinti po kepimo – nepulti pjaustyti ir ragauti. Jeigu gabalėliai nedideli – užteks ir 5 minučių, o didesniems leiskite pagulėti uždengtame dubenyje apie 15 minučių. Per tą laiką paukštiena vos vos atvės, bet sultys tolygiai pasiskirstys ir patiekalas taps skanesnis.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų