Pereiti į pagrindinį turinį

Duona – ne tik sriubai ir sumuštiniams

2009-07-11 23:59
Nugalėtojas: originaliausių šventinių patiekalų autoriumi buvo paskelbtas A.Ivanauskas. Nuotraukoje - Šviežių salotų lapų asorti su karšta kalakutiena ir vyšniomis.
Nugalėtojas: originaliausių šventinių patiekalų autoriumi buvo paskelbtas A.Ivanauskas. Nuotraukoje - Šviežių salotų lapų asorti su karšta kalakutiena ir vyšniomis. / Redakcijos archyvo nuotr.

Švęsti Mindaugo karūnavimo dieną Lietuvoje kol kas neįprasta. Tačiau norintiems pradėti naujas tradicijas ir surengti ypatingą vakarėlį tai netrukdo. O kur karališkas vakarėlis – ten ir gardūs valgiai.

Kaip reikia švęsti Mindaugo karūnavimo dieną, pirmieji parodė "Skonio studijoje" specialiai šia proga surengto konkurso dalyviai. Jų užduotis buvo sugalvoti scenarijų šiai šventei, pradedant dekoracijomis, apranga, baigiant žaidimais ir, žinoma, valgiaraščiu.

Nugalėtoju buvo paskelbtas rinkodaros specialistas Alfas Ivanauskas. Jo sukurtas scenarijus bus įtrauktas į "Electrolux" vakarėlių gido "Dinner Explorer" interneto duomenų bazę, o jam už tai atiteko vertingas prizas.

Vakarėlyje maisto gaminimu rūpinosi ne tik šeimininkai – dalyviai tarpusavyje varžėsi, kas skaniau pagamins ir gražiau paserviruos morkų ir voveraičių sriubą, kalakutienos salotas su vyšniomis ir ledų su duona desertą. Pabandyti galite ir jūs – nors A.Ivanauskas receptus su duona sugalvojo specialiai Mindaugo karūnavimo šventei, norėdamas priminti, kokia ji svarbi lietuviams, šie patiekalai puikiai tiks ir bet kuria kita proga.


Tiršta voveraičių sriuba duonos kubilėlyje

Reikės:

Vištienos filė, šviežių arba šaldytų voveraičių, džiovintų baravykų, karštai rūkytos kiaulienos šoninės, morkos, saliero šaknies, grietinėlės, svogūnų, kvietinių miltų, sultinio, druskos, pipirų, lauro lapų, vandens, duonos kubilėlių.

Kaip pasigaminti:

Į puodą su vandeniu sudėkite keptuvėje apkeptas morkas, svogūnus, saliero šaknį, grybus ir vištienos filė. Įdėkite prieskonių ir virkite apie 25 minutes. Į keptuvę įdėkite sviesto ir apkepinkite svogūnus su apvirtais džiovintais grybais, įdėkite kelis šaukštus miltų, palaukite, kol truputį apkeps, ir supilkite grietinėlę. Padažą supilkite į sriubą. Virkite dar kelias minutes, paskui su smulkintuvu viską susmulkinkite iki vientisos masės. Dar įpilkite grietinėlės ir virkite apie 5 minutes. Išskaptuokite mažus duonos kubilėlius ir į vidų pilkite sriubą. Papuoškite česnakinių svogūnų laiškais ir petražolėmis.


Šviežių salotų lapų asorti su karšta kalakutiena ir vyšniomis

Reikės:

Įvairių mėgstamų salotų lapų, mocarelos, kalakutienos filė, šviesios duonos trupinių (tarkuoti stambia trintuve), aguonų, citrinos žievelės, alyvuogių aliejaus, trijų pipirų mišinio, druskos, kiaušinio baltymo, vyšnių trauktinės.

Vyšnių padažui: šviežių vyšnių be kauliukų, medaus, aliejaus, druskos, pipirų, citrinos sulčių, balzaminio acto, vyšnių trauktinės.

Kaip pasigaminti:

Lėkštėje išdėliokite salotų lapus, pjaustyto sūrio gabaliukus. Kalakutienos filė apibarstykite prieskoniais ir pašlakstykite vyšnių trauktine, pamarinuokite. Dėkite į vyšnių trauktinės ir kiaušinio baltymo plakinį ir apvoliokite duonos tarkių ir aguonų mišinyje. Iš abiejų pusių apkepkite keptuvėje ir dar 5 minutes pašaukite į orkaitę su vyšniomis ir balzaminio acto kremu, vyšnių trauktine ir medumi. Iškeptą kalakutieną ir vyšnias dėkite ant salotų lapų, šalia patiekite padažą.


Juodos duonos ledai su šviežiomis uogomis

Reikės:

Vanilinių ledų, miško ar sodo uogų (aviečių, gervuogių, braškių ir pan.), juodos "Bočių" duonos, citrinos sulčių, juodųjų serbentų likerio, cukraus pudros ir mėtos šakelės papuošti.

Kaip pasigaminti:

Duoną supjaustykite be plutelės ir apkepinkite orkaitėje, tada susmulkinkite iki nedidelių gabaliukų (kedro riešuto dydžio) ir dar kartą apkepinkite iki tamsiai rudos spalvos. Atvėsintą duoną dėkite į vanilinių ledų masę ir gerai išmaišykite su šlakeliu citrinos sulčių. Visą mišinį pusvalandžiui padėkite į šaldiklį.

Į lėkštę dėkite uogas, ant viršaus uždėkite rutuliuką ledų, uogas apšlakstykite likeriu. Puoškite cukraus pudra ir mėtos šakele.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų