Pereiti į pagrindinį turinį

Išbandykite dabar: trijų naminių padažų receptai, kurie išgelbės bet kokią kulinarinę nesėkmę

2021-07-16 13:11
DMN inf.

Su tinkamu padažu salotos, žuvis, kepsniai, mėsainiai ir net paprasčiausios bulvės gali įgyti visai kitą skonį. O vasara yra puikus metas išplėsti savo padažų repertuarą ir atrasti, kas labiausiai dera prie šviežių ir sveikų produktų.

Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr. / Freepik.com nuotr.

„Pardavimų duomenys rodo, kad šios vasaros iškylų gamtoje palydovai yra pomidorų, majonezo ar saldžiarūgščiai padažai su įvairiais pipirais. Pastebime, kad dažnai į pirkėjų krepšelius iškart keliauja ne vienas, o keli skirtingi padažai. Taigi, galima daryti išvadą, kad žmonės nevengia maišyti skirtingų padažų ir taip išgauti naujų skonių“, – pastebi prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Lietuviško prekybos tinklo duomenimis, per pirmąjį šių metų pusmetį klientai įsigijo šeštadaliu daugiau padažų negu tuo pačiu laikotarpiu pernai. Didelę paklausą išlaiko universalusis sojų padažas ir sūrio užtepėlės, kurios puikiai tinka įvairiems užkandžiams gaminti. O pats populiariausias pirkėjų pasirinkimas šiemet yra pomidorų padažas.

„Apskritai, skoniniai pomidorų padažai yra kategorijos lyderiai ir pagal pardavimus visai nedaug lenkia majonezo padažus. Trečiąją vietą pagal populiarumą mūsų parduotuvėse užima aštrūs pipirų, česnakų, saldžiarūgščiai padažai ir adžikos“, – vardija E. Dapkienė. Šiemet „Maximos“ prekybos tinkle iš viso buvo parduota apie 1,35 mln. pakuočių padažų, priklausančių šioms trims populiariausioms grupėms.

Didžiausias paklausos šuolis pirmą šių metų pusmetį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai fiksuotas salotų padažų pardavimuose, kurie buvo 37 proc. didesni. „Maximos“ klientai beveik trečdaliu daugiau nupirko kepsniams gardinti skirtų BBQ, glazūros, kario ir kitų padažų. Padažų traškučiams pardavimai prekybos tinkle šiemet augo daugiau negu ketvirtadaliu.

Iš viso lietuviško prekybos tinklo klientai šiemet įsigijo beveik 2,2 mln. padažams priskiriamų maisto prekių. „Maximos“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė mano, kad augantis padažų populiarumas rodo pirkėjų norą eksperimentuoti ir žaisti skirtingais skoniais. Kartu ji sako, kad renkantis ir gaminant padažus svarbu atsižvelgti į jų maistinę vertę, nes padažai yra mūsų mitybos dalis – jie irgi gali būti sveiki bei turtingi vertingų medžiagų.

Maisto gamybos ekspertė siūlo išbandyti trijų naminių padažų receptus, kurie puikiai tinka būtent vasaros stalui – įvairiems užkandžiams, salotoms, daržovėms ir mėsainiams.

Aštrus karai padažas

Reikės:

2/3 stiklinės majonezo,

2 šaukštų Sriracha aitriųjų paprikų padažo,

1 šaukšto citrinų sulčių,

1 šaukšto sezamų aliejaus.

Sudėkite visus ingredientus į dubenį ir gerai išmaišykite. Šį aštrų padažą geriausiai žino karštų sušių mėgėjai, nes jis dažnai siūlomas greta. Tačiau karai padažas taip pat puikiai dera su mėsos patiekalais, skrudintomis bulvytėmis, Budos dubenėliais ir net su kepta lašiša ar kita žuvimi.

„Padažo aštrumą lemia Sriracha, tad visada paprasta jo sumažinti arba pridėti“, – pataria B. Baratinskaitė.

Mėsainių padažas su slaptu ingredientu

„Dalis nuolatinių lankytojų į populiarius mėsainių restoranus ateina tik dėl išskirtinio skonių derinio, kurį sukuria itin kokybiškos mėsos maltinis ir gardus padažas. O kodėl nepabandžius unikalų padažą susikurti namuose? Galbūt jis taps jūsų parašu?“, – teigia B. Baratinskaitė.

Reikės:

pusės stiklinės majonezo,

dviejų šaukštų raugintų arba marinuotų agurkų tyrės,

pusantro šaukšto garstyčių,

pusės šaukšto BBQ padažo,

pusantro šaukšto obuolių sidro acto,

pusės šaukštelio česnakų miltelių,

pusės šaukštelio svogūnų miltelių,

pusės šaukštelio paprikos miltelių,

žiupsnelio druskos.

Būtent agurkų tyrę maisto gamybos ekspertė vadina slaptuoju šio padažo ingredientu. Tyrę galima pasigaminti tiesiog sutarkavus trumpai raugintą arba marinuotą agurką ir kiek nusunkus skystį.

Tam reikės:

2 stiklinių susmulkintų agurkų,

pusės stiklinės susmulkintų svogūnų,

pusės stiklinės acto,

ketvirčio stiklinės cukraus,

1 šaukštelio kukurūzų miltų, sumaišytų su 1 šaukšteliu vandens,

žiupsnelio krapų, garstyčių ir kalendrų sėklų. 

Sumaišykite susmulkintą agurką ir svogūną su šaukšteliu druskos ir suverskite į koštuvą, padėtą virš dubens. Leiskite apie 3 valandas išsiskirti ir nuvarvėti sultims. Tada skystį iš dubens išpilkite, o agurko ir svogūno mišinį suvyniokite į audinį ir nuspauskite.

Į mažą puodą pilkite acto, cukraus, dar šiek tiek druskos ir pakaitinkite nuolat maišydami, kol cukrus ištirps. Tada sumažinkite kaitrą ir pavirkite dar 3–4 minutes. Į puodą suverskite agurkų ir svogūnų masę, maišydami pakaitinkite apie 2 minutes. Sudėkite kukurūzų miltų tyrelę ir maišykite apie 1 minutę. Nuimkite puodą nuo viryklės ir visą turinį perdėkite į dubenį, įberkite prieskonių. Neuždenkite. Leiskite visiškai atvėsti – bent pusantros valandos. Anot B. Baratinskaitės, šį slaptąjį padažo ingredientą geriausia pasigaminti vakare ir mėgautis kitą dieną.

Kai turite paruoštą agurkų tyrę, sumaišykite ją su majonezu, garstyčiomis, BBQ padažu, obuolių sidro actu, prieskonių milteliais ir druska. Tada padažą bent valandą palaikykite šaldytuve.

Jeigu planuojate šiuo padažu gardinti ne mėsainius, o salotas, pasigaminkite jį skystesnį – įpilkite šiek tiek pieno arba ryžių acto.

Veganiškas tūkstančio salų padažas

Reikės:

pusės stiklinės veganiško majonezo,

šaukšto kečupo,

pusės marinuoto arba rauginto agurko (supjaustyto),

1 šaukšto Dižono garstyčių,

šlakelio citrinos sulčių,

šaukštelio klevų sirupo arba skysto medaus,

po žiupsnelį druskos,

rūkytos paprikos miltelių,

svogūnų miltelių,

česnakų miltelių.

Viską sudėkite, suberkite į indą ir gerai išmaišykite. Prieš patiekdami, padažą galite pusvalandį palaikyti šaldytuve.

„Šį padažą galite tepti vietoj sviesto, kai darote sumuštinius. Jis puikiai dera su skrudintomis bulvytėmis, keptomis daržovėmis ir salotomis“, – teigia B. Baratinskaitė.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų