Anot nepriklausomo kulinarijos ir mitybos eksperto Vincento Sako, atšilo oras – pakilo noras iškylauti gamtoje. Ekspertas pataria čirškinti ant žarijų kalakutienos kepsnius, nes jie yra skaniausi ir sveikiausi. Kartu pateikia kepamos kalakutienos blizgio ir jau iškeptos – pavilgo receptus.
"Geriausia kepti ant grotelių arba suspaudus kepsninėmis žnyplėmis. Kalakuto krūtinėlės filė reikia supjaustyti 20–18 cm ilgio, 9–10 cm pločio ir 2–2,5 cm storio stačiakampiais arba ovaliais gabalais ir sudėti į marinatus. Išėmus iš marinatų gerai nuvarvinti", – pataria V.Sakas.
Kalakutieną galima kepti aliuminio folijoje, jos vidinę pusę ištepus aliejumi ir tvarkingai užlenkus folijos kraštus. Panašiai kepama ir aliuminio skardelėse, padėjus jas ant grotelių. Kepant ant pastarųjų, jos, prieš dedant marinuotą kalakutieną, taip pat patepamos aliejumi. Kepami kepsniai teptuku retsykiais patepami blizgiu. Kepsniai laikomi iškepę, jei įbedus iešmą į kepsnio centrą, pasirodo bespalvis skystis. Visais atvejais kepama 15–20 min., vieną kartą juos apverčiant.
Ekspertas pateikia ir daugybę marinatų receptų 1 kg kalakutienos.
Česnakų marinatas
Į trintuvą įdėti vieno česnako nuvalytas skilteles, įberti 30 g cukraus, 5 g maltos raudonos saldžiosios paprikos, 8 g druskos, sutarkuotą vienos citrinos žievelę, įpilti 100 g alyvuogių aliejaus, išspaustos citrinos sultis. Viską gerai suplakti. Marinate kalakutieną laikyti valandą, bet kuo ilgiau, tuo skanesnė ji bus.
Rytietiškas marinatas
Į trintuvą įpilti 80 g sojos padažo, 80 g ananaso sulčių, 50 g ištirpinto medaus, 50 g pomidorų pastos ir įdėti 5 g druskos. Viską gerai suplakti. Marinate kalakutieną laikyti valandą, bet kuo ilgiau – tuo skaniau.
Svogūnų marinatas
Į trintuvą įdėti 100 g kubeliais supjaustytų svogūnų, tris išspaustas česnako skilteles, 10 g druskos, 5 g maltų raudonų saldžiųjų paprikų, įpilti 150 g pomidorų sulčių,viską gerai suplakti. Marinate kalakutieną laikyti valandą, bet kuo ilgiau, tuo skanesnis bus kepsnys.
Kepsnių blizgis
200 g dirbtinio medaus suplakti su 50 g sojos padažo, 30 g balzaminio acto, 30 g garstyčių. Šį plakinį tepti ant kepsnių teptuku.
Agurkų ir rūgpienio pavilgas
70 g sutarkuoto agurko nuspausti, išmaišyti su 80 g kaimiško rūgpienio, 1,5 g sutrinto česnako, 1,5 g sukapotų mėtų, 1,5 g sukapotų krapų, pagardinti 3 g druskos, žiupsneliu maltų baltųjų pipirų ir žiupsneliu maltų ciberžolių.
Ekspertas siūlo ne vieną būdą, kaip pateikti kalakutienos kepsnius. Štai keptą kalakuto krūtinėlės filė su agurkų ir rūgpienio pavilgu siūlo pateikti su pakepintomis daržovėmis: "50 g baklažanų, 50 g aguročių (cukinijų), 50 g paprikų, 40 g obuolių supjaustyti griežinėliais, aptepti kepsnių blizgiu ir šiek tiek pakepinti ant grotelių, kad ant daržovių būtų matyti grotelių piešinys. Į lėkštės vidurį dėti pakepintas daržoves, ant jų – kalakutienos kepsnį. Mažame indelyje patiekti po 50 g agurko ir rūgpienio pavilgo, papuošto petražolės šakele."
Naujausi komentarai