Košės visiems žinomos kaip naudingos organizmui dėl jose esančių skaidulų ir kitų organizmui reikalingų medžiagų, tačiau kaikuriems jos gali būti tikrai paskutinis pasirinkimas dienos meniu. Vis dėlto pagardinus jas prieskoniais, padažais, daržovėmis ar vaisiais, galime išgauti dar neatrastus skonius. Siūlome keletą jų išbandyti.
Lęšiai su riešutais
Reikės:
250 g lęšių,
saujos graikinių riešutų,
saujos džiovintų abrikosų,
2 valgomųjų šaukštų kapotų krapų,
2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus.
Paruošimo būdas
Džiovintus abrikosus porą valandų palikte brinkti vandenyje. Lęšius perplaukite šaltu vandeniu ir palikite mirkti vandenyje 2 val. Tada nusausinkite juos ir užpilkite verdančiu vandeniu (stiklinei lęšių – 1,5–2 stiklinės vandens). Virkite, kol lęšiai suminkštės. Jiems baigiant virti, supilkite aliejų, įdėkite išmirkytus ir susmulkintus abrikosus, suberkite riešutus, krapus ir išmaišykite.
Bulvių košė su kukurūzų miltais ir sūriu
Reikės:
3 stiklinių vandens,
2 bulvių,
1,4 stiklinės kukurūzų miltų,
1,5 stiklinės fetos sūrio,
kelių šaukštų aliejaus.
Paruošimo būdas
Bulves nuskuskite, supjaustykite gabalėliais ir išvirkite. Tada jas nukelkite nuo ugnies, bet vandens nenupilkite. Į bulves sudėkite fetą ir sutrinkite.
Maišydami suberkite kukurūzų miltus. Masė turi būti puri, ne per tiršta (galbūt miltų reikės berti mažiau nei nurodyta recepte).
Košę kiek patroškinkite, tada įpilkite aliejaus.
Turtinga grikių košė
Reikės:
2 stiklinių grikių kruopų,
2 skiltelių česnako,
100 g rūkytos dešros,
svogūno,
8 saulėje džiovintų pomidorų aliejuje,
žiupsnelio bazilikų,
saujos gražgarsčių,
4 šaukštelių alyvuogių aliejaus,
pagal skonį druskos.
Paruošimo būdas
Išvirkite grikius. Alyvuogių aliejuje ant nedideles ugnies pakepinkite supjaustytus svogūnus, rūkytą dešrą ir česnakus.
Sudėkite išvirtus grikius ir išmaišykite. Saulėje džiovintus pomidorus ir gražgarstes bei bazilikus susmulkinkite. Juos suberkite į košę, pagardinkite druska ir pipirais.
Ryžių košė su obuoliais
Reikės:
2 stiklinių ryžių,
4 obuolių,
200 g sviesto,
stiklinės cukraus,
pakelio vanilinio cukraus,
stiklinės grietinėlės,
5 kiaušinių,
šaukšto želatinos.
Paruošimo būdas
Į verdantį vandenį suberkite nuplautus ryžius ir virkite, kol jie suminkštės.
Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi, suberkite vanilinį cukrų, supilkite grietinėlę. Išmaišykite šią masę ir pilkite į ryžių košę. Išbrinkintą želatiną pakaitinkite, kad ištirptų ir taip pat supilkite į ryžių košę.
Obuolius nulupkite, išimkite sėklas, supjaustykite kubeliais ir pakepinkite svieste. Tada juos sudėkite į ryžių košę. Kiaušinių baltymus išplakite iki standžių putų, sudėkite į ryžių košę ir lengvai maišydami pakaitinkite ant nedidelės ugnies.
Paskui ryžių košę sudėkite į paruoštą formą ir pastatykite šaltoje vietoje, kad sustingtų.
Sustingusią košę išverskite į paruoštą indą ir patiekite su braškių, aviečių ar raudonųjų serbentų uogiene.
Naujausi komentarai