Laidos viešnia E. Juzumienė – maisto fotografė ir tinklaraščio „Mano vaikas valgo viską“ įkūrėja orkaitėje keps avižinę košę su vaisiais ir uogomis, kitas jos patiekalas turės dvi variacijas – grikių salotos su keptomis daržovėmis ir lašiša arba vegetariškas variantas – su ožkos sūriu.
„Aš paruošiu pusryčių košę, kepamą orkaitėje. Ją dažnai gaminame savaitgaliais namuose. Tai paprastas, greitai pagaminamas patiekalas, puikiai tiks tiems, kas nemėgsta stovėti prie puodų, nes kepama orkaitėje. Ją galima pasiruošti ir iš vakaro“, – savo patiekalą pristatė Eglė.
Laidos viešnia mėgsta įvairias kruopas, o labiausiai – grikius. „Labai mėgstu grikius, grikiai man yra kruopa yra numeris vienas. Labai skanu grikiai su pesto padažu, mano vaikas labai mėgsta, kai verdu grikių košę su cinamonu ir bananu. O man pačiai vaikystėje patiko grikių košė su kondensuotu pienu“, – įvairius grikių valgymo variantus pristatė Eglė.
Grikius mėgsta ir nuolatinis laidos „La maistas“ šefas, istorinės virtuvės žinovas Tomas Rimydis:
„Grikiai yra universalios kruopos, kurios tinka valgyti pusryčiams, gaminti įvairius troškinius, rizoto su įvairiausiais priedais, ar panaudoti kaip pakaitalą vietoj bulvių. Tereikia įjungti fantaziją ir paeksperimentuoti. Grikiams skirtingą skonį suteikia žalumynai, daržovės, sūris“.
„Kruopos yra neatsiejama lietuviškos virtuvės dalis. Iš jų mes mokame gaminti labai daug. Jos mums padėjo išgyventi sunkmečius, invazijas, karus. Turime gausybę patiekalų, išlikusių iki šių dienų“, – kalbėjo Tomas.
Laidos žiūrovams T. Rimydis siūlys pasigaminti perlinių kruopų troškinį su avies sūriu, daržovėmis ir šonine, o desertui – avižinių dribsnių pudingą.
Kitas nuolatinis laidos šefas grilio virtuozas ir mėsos gerbėjas V. Blauzdavičius gamins jautienos kepenėlių ir grikių blynelius bei rizoto su grybais ir vištiena. Rizotui Vylius naudojo portabello grybus, bet sako, kad puikiai tinka ir pievagrybiai ar bet kokie kiti grybai, kuriuos turite, net ir džiovinti.
„Aš improvizuoju. Yra šimtai plovo ar rizoto receptų, bet viską galima pritaikyti ir naudoti tai, geriausia ką turime čia ir gaminti plovą pavyzdžiui su vištiena, o ne aviena“, – sakė Vylius.
Laidos žiūrovams siūlome pasigaminti Tomo perlinių kruopų troškinį
Troškiniui reikės:
• 200 g perlinių kruopų;
• 1 l vandens;
• 100 g šaltai rūkytos šoninės;
• 100 g kietojo sūrio (rekomenduojama avies);
• 100 g balto vyno (nebūtina);
• 100 g morkų;
• 100 g pastarnokų;
• 50 g džiovintų baravykų;
• 50 g svogūnų;
• 20 g česnakų;
• 30 g krapų;
• 30 g petražolių;
• alyvuogių aliejaus.
Patiekiant:
• 30 g morkų;
• 10 g burokėlių lapelių;
• 10 g aliejaus (rekomenduojama naudoti duonos aliejų).
Gaminimas:
1. Džiovintus baravykus išmirkyti nedideliame kiekyje šalto vandens (apie 100 ml).
2. Puode ant alyvuogių aliejaus apkepinti smulkinti svogūnai su česnakais ir šonine.
3. Dėti prieskonines žoleles ir smulkintus džiovintus baravykus.
4. Dėti perlines kruopas, išmaišyti.
5. Pilti baltą vyną, skystį nuo grybų mirkymo, dalį vandens.
6. Dėti smulkintus pastarnokus, morkas ir viską ant nedidelės ugnies troškinti apie 15-20 minučių vis įpilant truputį vandens ir nuolat maišant.
7. Troškinimo pabaigoje išimti prieskonines žoleles.
8. Kai kruopos suminkštėja, dėti tarkuotą sūrį ir smulkintus žalumynus.
9. Paruoštą troškinį tiekti su morkomis, burokėlių lapais ir duonos aliejumi.
Skanaus!
„La Maistas“ laida – sekmadienį 9 val. per TV3.
Naujausi komentarai