Pereiti į pagrindinį turinį

Kvapios vėlyvųjų aviečių dovanos

2014-09-17 15:00
Kvapios vėlyvųjų aviečių dovanos
Kvapios vėlyvųjų aviečių dovanos / Shutterstock nuotr.

Prasidėjęs vėlyvųjų aviečių sezonas šiemet džiugina gausiu derliumi. Tiesa, vėlyvosios avietės, derančios iki šalnų, yra rūgštesnės nei vasaros saulės lepintos jų sesės, bet ir iš vėlyvosios rūšies šių uogų galima pasigaminti ne vieną kvapų gardų patiekalą.

Avietėse yra iki 9–10 proc. cukraus (daugiausia gliukozės ir fruktozės), rauginių medžiagų, mineralinių druskų (geležies, kalio, vario), daug pektino ir ląstelienos, vitaminų C, B1, B2, PP, folio rūgšties, karoteno, beta sitosterino, kuris gydo sklerozę. Iš šių uogų gaminami kompotai, kisieliai, uogienės, džemas, želė, marmeladas, putėsiai, šerbetas, saldainių įdaras, sultys, sirupas, gira, užpiltinės, padažai.

Antiena su aviečių padažu

Reikės

100 g aviečių,

kelių česnakų skiltelių,

4 obuolių,

200 g porų,

2 vnt. anties krūtinėlių,

druskos pagal skonį,

2 valgomųjų šaukštų sviesto,

100 ml putojančio vyno.

Paruošimo būdas

Anties krūtinėlės įpjauti keliose vietose ir apkepinti iš abiejų pusių. Pasūdyti, apibarstyti pipirais.

Supjaustyti porus žiedeliais ir apkepinti su sviestu kartu su supjaustytais česnakais, obuolių kubeliais, tada pasūdyti.

Į keptuvę, kurioje kepė antis, sudėti avietes, supilti putojantį vyną ir troškinti 2 min. Pasūdyti.

Mėsą supjaustyti gabaliukais ir aplieti aviečių padažu. Galima patiekti su daržovių ir obuolių troškiniu bei ryžiais.

Aviečių sulčių drebučiai

Reikės

1 l aviečių sulčių,

1,5 kg cukraus.

Paruošimo būdas

Šviežiai išspaustas aviečių sultis supilti į dubenį ar platų emaliuotą puodą, suberti cukrų ir mediniu šaukštu sukti, kol cukrus ištirps.
Cukrui ištirpus sultis supilstyti į stiklainius, uždengti švariu audeklu, laikyti nejudinant, kol susidarys drebučiai ir paviršius lengvai apdžius.

Iš pergamentinio popieriaus iškirpti stiklainio kaklelio dydžio skridinėlius, suvilgyti etilo arba salicilo spiritu ir uždėti ant drebučių paviršiaus. Plastikiniais dangteliais uždengtus stiklainius laikyti vėsioje vietoje.

Plaktos grietinėlės ir aviečių desertas

Reikės

250 ml grietinėlės (kuo riebesnės),

250 g maskarponės,

1 banano,

200 g aviečių,

miltelinio cukraus (pagal skonį),

1 citrinos žievelės.

Paruošimo būdas

Suplakti riebią grietinėlę, atskirai suplakti maskarponę su milteliniu cukrumi ir tarkuota citrinos žievele. Sumaišyti maskarponę ir grietinėlę iki vientisos konsistencijos.
Dėti į taures ar vieną gilų indą sluoksnį šio kremo, paskui –  smulkinto banano gabaliukus, vėl sluoksnį kremo, sluoksnį aviečių (jas galima apibarstyti milteliniu cukrumi), vėl – kremo, paskui – aviečių ir vėl – kremo. Papuošti desertą uogomis. Valandai įdėti į šaldytuvą.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų