Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvių meilė avokadui neblėsta: receptai ir patarimai, kaip išsirinkti tinkamą

2020-02-06 12:19
DMN inf.

Avokadai žinomi ir vertinami jau kelis tūkstančius metų. Iš Meksikos kilęs vaisius yra itin populiarus ir šiandien. Įvairios patiekalų variacijos leidžia pasigaminti sveikus ir greitus pusryčius, pagardinti sočius pietus ar panaudojus vos kelis ingredientus – paruošti puikų užkandį.

Gamintojų nuotr.

Vienas populiariausių ir greičiausiai pagaminamų patiekalų – avokado skrebutis, kurį rasite beveik kiekvieno pusryčius tiekiančio restorano meniu, o ir namie lengvai galite jį pasigaminti. Svarbiausia, turėti valgyti jau tinkamą avokadą.

„Būna tokių įnoringų vaisių, kurie vieną akimirką yra žali ir nesunokę, kitą – jau pernokę. Vienas tokių, iš populiarumo viršūnės nesitraukiantis – avokadas. Renkantis avokadus pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į jų spalvą ties koteliu. Jeigu žalia – avokadas dar nesunokęs, jeigu tamsi – pernokęs, o jeigu šviesiai gelsva – rinkitės ir mėgaukitės puikiu skoniu“, – sako „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Avokadą išsirinkti galima ir švelniai spaudžiant. To nereikėtų daryti pirštais, nes tuomet paliekamos rudos dėmės, tarsi sumušimai, ir avokadas tampa nebepatrauklus naudojimui. Švelniai paspauskite delne – kuo kietesnis avokadas, tuo ilgiau reikės jį nokinti. Jei perkate kelis avokadus, pravartu pasirinkti įvairių nokimo tarpsnių vaisius, tokiu būdu galėsite avokadais mėgautis ilgesnį laiką.

„Tai, kad avokadai yra be galo mėgstami ir vertinami mūsų pirkėjų, rodo ir pardavimų duomenys. Per pastaruosius dvejus metus avokado pardavimai šoktelėjo net 37 proc. Pirkėjai gali rinktis iš aštuonių vaisiaus rūšių, kurie atkeliauja iš šešių skirtingų šalių. Taip galime pasiūlyti išbandyti įvairias avokado rūšis, kurių kiekviena pasižymi šiek tiek kitomis skoninėmis savybėmis“, – sako V. Drulienė.

Avokado nokinimas ir laikymas

Avokadai neprinoksta ant medžio, jie prinoksta arba suminkštėja tik po to, kai yra nuskinami. Norint pagreitinti avokadų nokinimo procesą, rekomenduojama dėti neprinokusius avokadus į popierinį maišelį su obuoliu ar bananu bei laikyti dvi ar tris dienas, kol jie bus prinokę. Vaisių įdėjimas į popierinį maišelį padeda sukoncentruoti etileno dujų kiekį, o tai skatina minėtų vaisių nokimą.

Avokado brendimas labai sulėtėja šaldant, todėl paprastai reikėtų leisti avokadui visiškai subręsti kambario temperatūroje. Kai jis prinokęs, galima laikyti šaldytuve apie savaitę. Tokiu būdu vaisius išliks šviežias.

Paprasčiausias būdas išsaugoti jau supjaustytus ar sutrintus avokadus neparudavusius yra išspaudžiant šiek tiek šviežių citrinos sulčių. Pavyzdžiui, daugelyje gvakamolės receptų paprastai naudojamas nedidelis žaliųjų citrinų sulčių kiekis, kuris taip pat padeda apsaugoti masę nuo parudavimo.

Du pagrindiniai ingredientai, daugybė variacijų

„Net ir kasdien valgydami avokado skrebučius, kaskart galite atrasti naujus ir dar neragautus skonius, svarbu nebijoti eksperimentuoti. Galite rinktis lašišą, daržoves, kiaušinį, įvairius prieskonius, duoną skrudinti arba rinktis šviežią. Taip pat organizmą praturtinsite itin naudingomis medžiagomis sumuštinį pagardindami daigintomis sėklomis“, – pataria „Maximos“ maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė.

Sumuštiniams tinka bet kokia mėgstama duona – šviesi, tamsi, gardinta sėklomis ar dar sveikesnė alternatyva, pavyzdžiui, duona, kurios pagrindinė sudedamoji dalis yra avižos. Duoną taip pat gali pakeisti mėgstami trapučiai.

„Sotesniam variantui galima rinktis virtą ar keptą kiaušinį, lašišą, krevetes, mocarelos sūrį ir daugelį kitų variacijų. Iš daržovių puikiai tiks ridikėlis, chalapos paprikos, marinuoti svogūnai, pomidorai. Prieskoniai ir prieskoninės žolelės ar jų padažas atskleis skrebučio skonį ir suteiks jam naujų atspalvių, o pavyzdžiui, duoną įtrynus česnaku, jausis malonus aštrumas“, – sako B. Baratinskaitė.

Avokado skrebučių variacijos

Ieškantiems įdomių ir jau patikrintų skonių, siūloma išbandyti šias avokado skrebučių variacijas:

„Egzotiškas“ avokado skrebutis 

Reikės:

avokado,

mėgstamos duonos,

ridikėlių,

svogūno,

chalapos paprikos,

saulėgrąžų sėklų.

Sumaišyti šviežiai smulkintus ridikėlius, žaliuosius svogūnus, chalapos papriką (sėklytės ir vidų pašalinti) bei skrudintas saulėgrąžų sėklas. Gautą masę tepti ant avokadu padengto skrebučio.

Pomidorų ir bazilikų avokado skrebutis su balzaminiu actu

Reikės:

pomidoro,

balzaminio acto,

šviežių baziliko lapelių.

Ant paruošto avokado skrebučio pagrindo uždėti pjaustytus pomidorus, pašlakstyti trupučiu balzaminio acto ir pridėti šviežių bazilikų lapų.

Avokado skrebutis kaip restorane

Ant skrebučio tolygiai paskirstyti storą sluoksnį trinto avokado, pašlakstyti vienu arbatiniu šaukšteliu tyro alyvuogių aliejaus, vienu arbatiniu šaukšteliu citrinų sulčių ir pagal skonį pridėti raudonųjų paprikų dribsnių bei druskos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų