Vištienai – įvairovė
Pasak prekybos tinklo "Iki" maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, vištiena išsiskiria tuo, kad švelnus jos skonis leidžia eksperimentuoti virtuvėje ir išbandyti įvairiausias kombinacijas – nuo švelnių, saldžiarūgščių iki skirtingo aštrumo patiekalų.
"Tai universali mėsa, iš kurios lengvai galite pagaminti skirtingus patiekalus, tad ir prieskoniai jai tinka patys įvairiausi. Ypač dera česnakai ir jų milteliai, o marinatui – druska ar laurų lapai. Mėgstantys Azijos virtuvę neapsieis be išraiškingųjų kalendrų, saldžiosios paprikos miltelių ir ciberžolės – pastarieji suteiks patiekalui ir ryškesnę spalvą", – teigia V.Juodkazienė.
Prie vištienos tinka įvairios žolelės – rozmarinai, bazilikai, raudonėliai, čiobreliai ar petražolės. Mėgstantiems pikantiškus patiekalus, maisto ekspertė rekomenduoja išbandyti dūmų skonį suteikiančią saldžiąją rūkytą papriką. Pagardinę patiekalą žaliųjų citrinų, apelsinų ar citrinų žievele, suteiksite jam gaivumo.
Jautienai – intensyvesni skoniai
Lyginant su kitomis mėsos rūšimis, jautiena pasižymi bene išraiškingiausiu skoniu, tad ir prieskonius jai geriausia rinktis intensyvesnius.
"Nors iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti, kad jautiena reikalauja išskirtinių prieskonių, tačiau labiausiai prie jos dera kiekvienoje virtuvėje esantys svogūnai, česnakai ir malti juodieji pipirai. Pasigendantiems sodrumo rekomenduočiau Azijos virtuvės patiekaluose dominuojančias Kajeno paprikas, kurių aštrumas neužgožia mėsos skonio ir jį tik papildo. Marinatui ypač tinka saldžiosios paprikos milteliai", – pasakoja V.Juodkazienė.
Jautienai ruošti naudojamos ir įvairios žolelės: čiobreliai ir bazilikai suteiks gaivumo, o šalavijai – švelnumo. Jei gaminate Viduržemio jūros patiekalus ir naudojate raudonėlius, jį dėkite gaminimo pabaigoje, mat jis greitai praranda savo skonį.
Norintiems namiškius nustebinti išskirtiniu skoniu ir aromatu, maisto ekspertė rekomenduoja jautieną pagardinti kepiniams skirta kakava – žiupsnelis jos itin pravers maltos mėsos patiekaluose.
Kalakutienai – aštriau
Kaip ir vištienai, kalakutienai tinka įvairūs prieskoniai, tačiau ši mėsa yra šiek tiek intensyvesnio skonio, tad labiausiai prie jos dera pikantiški skoniai.
Pasak V.Juodkazienės, klasikiniu kalakutienos prieskoniu laikomi malti juodieji pipirai, norintiems išraiškingumo patiks aštresni kuminai ar aitriųjų paprikų dribsniai. Pastarieji, beje, ypač tinka, jei kalakutieną mėgstate patiekti su prancūzų pamėgta bulvių užkepėle – bulvių gratinu. O mėgstantiems kalakutienos patiekalus paskaninti žolelėmis maisto eskspertė rekomenduoja naudoti skonį praturtinančius šalavijus, rozmarinus ar čiobrelius.
Kiaulienai – saldumo poskonis
Kiauliena savo skoniu – tarsi aukso vidurys tarp išraiškingos jautienos ir švelnios vištienos.
"Dauguma prieskonių, naudojamų jautienai, tiks ir kiaulienai, nes receptuose šios mėsos rūšys neretai keičia viena kitą. Vis dėlto kiauliena yra saldesnė, tad su ja, pavyzdžiui, itin dera saldžiai aitrios kadagio uogos. Jei ruošiate kiaulienos patiekalą su obuoliais, pabandykite jį pagardinti cinamonu. Pikantiškesnių skonių mėgėjams rekomenduoju kiaulieną skaninti kmynais, imbierais, česnakais – jų aštrumas puikiai papildys šios mėsos saldumą", – sako V.Juodkazienė.
Iš žolelių prie kiaulienos labiausiai tinka šalavijai, suteikiantys švelnų ir ne per daug intensyvų skonį.
Namų gamybos prieskonių mišiniai
Prieskonių mišinys vištienai
– 1/2 šaukšto druskos,
– 1 šaukštas česnakų granulių,
– ¼ šaukšto maltų juodųjų pipirų,
– 1 šaukštas saldžiosios paprikos miltelių,
– 1/2 šaukšto ciberžolės,
– 1/2 šaukšto svogūnų miltelių,
– 1/2 šaukšto garstyčių miltelių,
– ¼ šaukšto džiovintų čiobrelių,
– 1/2 šaukšto džiovintų raudonėlių,
– ¼ šaukšto džiovintų bazilikų,
– ¼ šaukšto džiovintų rozmarinų.
Sumaišykite visus prieskonius, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki trijų mėnesių.
Prieskonių mišinys jautienos didkepsniams
– 1 šaukšas maltų juodųjų pipirų,
– 2 šaukštai jūros druskos dribsnių,
– 1,5 šaukštelio svogūnų miltelių,
– 1 šaukštas česnakų miltelių,
– 2 šaukšteliai kuminų,
– 1 šaukštelis Kajeno paprikų.
Sumaišykite visus ingredientus, laikykite juos sandariame inde ir tamsioje vietoje iki pusės metų. Šio kiekio užteks 4–6 didkepsniams.
Naujausi komentarai