Pereiti į pagrindinį turinį

Savaitgaliui – jamaikietiškas vakarėlis

2010-02-13 02:59
Linksmai: pramogų pasaulio atstovų komanda iškeptą bananų duoną pristatė dainuodama.
Linksmai: pramogų pasaulio atstovų komanda iškeptą bananų duoną pristatė dainuodama. / Redakcijos archyvo nuotr.

Smagu dabar būtų atsidurti egzotiškojoje Jamaikoje, kur daugybė neįtikimo grožio paplūdimių, aukštų kalnų ir, žinoma, daug saulės. Jei nuvykti neįmanoma – susikurkime Jamaiką čia.

"No woman, no cry", – pasigirdus visiems gerai pažįstamos dainos pirmosioms natoms atpažįstame legendinio Bobo Marley balsą. Be jo jamaikietiškas vakarėlis būtų netikras. Teminių vakarėlių ciklo "Dinner Explorer" organizatoriai to nepamiršo – su dalyviais paminėjo dainininko 65-ąjį gimtadienį, kurį jis būtų turėjęs šiemet atšvęsti.

Muzika jau skamba, gėlėti marškiniai ir spalvingos kepurės paruoštos, lieka pasirūpinti maistu. Jamaikietiškame vakarėlyje jis privalo būti išskirtinis – juk sunku būtų įsivaizduoti jamaikietį, kertantį lietuviškus balandėlius ar kotletus. Turi būti daug vaisių, prieskonių, padažų, o gėrimai – tradicinis romas arba su juo pagaminti kokteiliai.

Į jamaikietišką vakarėlį susirinko neabejingi geram maistui ir iš šio krašto kilusiai muzikai. Juk Jamaika tituluojama regio tėvyne. Trys komandos varžėsi, kuri pagamins skaniausią patiekalą – jamaikietišką viščiuką, bananų duoną ir desertinį ryžių pudingą. Po ilgų svarstymų nugalėtoja buvo paskelbta bananų duona, tačiau ir kiti patiekalai netrukus dingo nuo stalo – koks dar gali būti geresnis maisto įvertinimas.


Kokteilis "Mai tai"

60 ml tamsaus romo, 20 ml likerio "Triple sec", 10 ml cukraus sirupo, 0,5 žaliosios citrinos, 15 ml migdolų sirupo. Viską suplakti ir išmaišyti.


Kokteilis "Jamaika fizz"

40 ml tamsaus romo, 120 ml ananasų sulčių, 1 baro šaukšto baltojo cukraus, sodos vandens užpilti, 10 ml natūralių citrinų sulčių. Supilti į stiklinę, uždengus papurtyti.


Jamaikietiškas viščiukas


Reikės

Viso 1–1,5 kg viščiuko. Prieskoniniam marinatui – 6 vnt. datulinių paprikų (Scotch bonnet; jei jų negalite gauti, juos galima pakeisti habanero pipirais), 2 valg. šaukštų čiobrelių, 2 valg. šaukštų maltųjų kvapniųjų pipirų, 8 skiltelių smulkiai sukapotų česnakų, 3 vidutinio dydžio smulkiai sukapotų svogūnų, 2 arbat. šaukštelių cukraus, 2 arbat. šaukštelių druskos, 2 arbat. šaukštelių maltų juodųjų pipirų, 1 arbat. šaukštelio cinamono, 1 arbat. šaukštelio muskato riešutų, 2 valg. šaukštų trintų šviežių imbierų, alyvų aliejaus, sojų padažo, 1 žaliosios citrinos sulčių, apelsinų sulčių, baltojo vyno acto.


Kaip pasigaminti

Sumaišykite svogūnus, česnakus ir pipirus. Visas sudedamąsias dalis suplakite plakiklyje – turėsite prieskonių padažą. Supjaustykite viščiuką į 8 dalis. Jas sudėkite į indą ir apipilkite marinatu, kad visi gabaliukai būtų padengti. Vištieną uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve marinuotis per naktį. Palikite šiek tiek marinato, kuris tiks naudoti kaip padažas – jame bus galima valgant pamirkyti vištieną.


Bananų duona


Reikės

Pusės stiklinės riebalų (sviesto arba grietinėlės), 1 stiklinės cukraus, 2 kiaušinių, trijų ketvirtadalių puodelio trintų gerai prinokusių bananų, 1 arbat. šaukštelio vanilės, 1,25 stikl. sijotų miltų, trijų ketvirtadalių arbat. šaukštelio kepimo miltelių (sodos), pusės arbat. šaukštelio druskos. Galima dar dėti pusę stiklinės kapotų riešutų (jei patinka).


Kaip pasigaminti

Ištrinkite riebalus su cukrumi, kol bus puru. Po vieną sudėkite kiaušinius. Įmaišykite bananus su vanile. Sumaišykite visus sausus produktus kartu ir sudėkite į bendrą masę. Gerai ištrinkite. Supilkite masę į riebalais išteptą duonos kepimo indą ir kepkite orkaitėje 30–35 minutes. 160 laipsnių temperatūroje.


Desertinis ryžių pudingas


Reikės

200 g baltų ryžių, 1 stikl. kokosų pieno, 6 valg. šaukštų rudojo cukraus, 1 mango, pusės ankšties vanilės, 1 valg. šaukšto žaliųjų citrinų sulčių.


Kaip pasigaminti

Pasūdytame vandenyje išvirkite ryžius, juos nusunkite. Įberkite 3 valg. šaukštus cukraus, supilkite kokosų pieną, suberkite vanilės sėklas ir gerai sumaišę palikite. Nulupkite mangą, smulkiai supjaustykite ir, sumaišę su likusiais 3 valg. šaukštais cukraus ir keliais šaukštais vandens, pavirkite ant mažos ugnies apie 15–20 minučių, kol mango vaisius taps skaidrus (jei vaisius sunokęs, reikia virti trumpiau). Jei mangai virdami džiūsta, įpilkite dar kelis šaukštus vandens. Išvirusią uogienę susmulkinkite maisto smulkintuvu, kad neliktų gabaliukų. Ryžius sudėkite į stiklines, jų viršų užklokite keliais šaukštais mango vaisių uogienės, sumaišytos su žaliųjų citrinų sultimis. Patiekite kambario temperatūros. Papuošti galima riešutais arba kokoso drožlėmis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų