Pereiti į pagrindinį turinį

Sojų varškė tinka ne tik vegetariškam valgiaraščiui (receptai)

2016-09-05 10:32
Lsveikata.lt

Sojų varškė arba sojų sūris – tofu – vienas populiariausių produktų Kinijoje ir Japonijoje. Ypač mėgstamas lieknėjančių moterų ir vegetarų.

Sojų varškė tinka ne tik vegetariškam valgiaraščiui (receptai)
Sojų varškė tinka ne tik vegetariškam valgiaraščiui (receptai) / Shutterstock nuotr.

Sojos (o būtent iš jų gaminamas tofu) – vienas maistingiausių baltyminių produktų. Jos nekaloringa (100 g – vos 73 kcal), sudėtyje beveik nėra riebalų ir angliavandenių. Pagal baltymų kiekį sojos lenkia žuvį, kiaušinius ir jautieną. Būtent todėl sojų varškė – puikus maistas vegetarams bei sveikos mitybos paisantiems žmonėms. Beje, jeigu gyvuliniai riebalai didina cholesterolio kiekį kraujyje, augaliniai jį reguliuoja (gali mažinti iki 30 proc.).

Taigi tofu rekomenduojama vartoti širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai. Be to, sojų baltymai 90 proc. tirpūs vandenyje, o tai reiškia, kad organizmas juos lengvai pasisavina. Patiekalai iš tofu – tikras išsigelbėjimas virškinimo problemų turintiems žmonėms, taip pat nemenka pagalba raumenų masę auginantiems sportininkams.

Kinų medicina teigia, kad sojų varškė padeda tirpinti tulžies akmenis, gerina inkstų darbą, yra geležies, kalcio ir ląstelienos šaltinis, taip pat iš organizmo šalina dioksinus. Japonijoje tofu – privalomas maistas vaikų darželių valgiaraštyje.

„Bonusas“ moterims: sojų varškėje yra fitoestrogeno, pasižyminčio panašiu poveikiu kaip ir moteriškasis lytinis hormonas estrogenas. Klimakso periodu fitoestrogenai padeda atkurti hormonų balansą, reguliuoja cholesterolio kiekį, stabdo odos senėjimą, saugodami ją nuo vandens netekimo. Tiesa, kai kurie mokslininkai teigia, kad per dideli kiekiai fitoestrogenų gali pakenkti. Išvada viena: neverta kasdien kimšti tofu – kaip ir visur, svarbu saikas.

Tofu – tai puikus kalcio šaltinis, o kai kurios tofu rūšys turi net 2 kartus daugiau kalcio negu karvės pienas, todėl tai veiksmingas maisto produktas osteoporozės profilaktikai. Korėjoje tofu yra nėščių moterų dietos pagrindas – sojų varškėje esančios maistinės medžiagos apsaugo moterų dantis nėštumo ir žindymo laikotarpiu.

Dažniausiai tofu parduodamas pasterizuotas. Kol pakuotė neatidaryta, tofu nebūtina laikyti šaltai. Jeigu tofu nepasterizuotas, tuomet jo vieta – tik šaldytuve. Sojų varškę galima ir užšaldyti, tuomet ji tinkama vartoti 5 mėn. Atšildytas tofu pakeičia konsistenciją ir skonį: jis tampa standesnis, o skonis primena mėsą.

Tofu galima virti, troškinti, kepti, marinuoti, net rūkyti.

Lietuvoje sojų varškės sūrio galima įsigyti didžiuosiuose prekybos centruose. 200 g kaina - apie 3–4 eurus.


Verta žinoti

Tofu galima pasigaminti namuose

Reikės: 1 stiklinės šalto vandens, 1 stiklinės sojų miltų arba per naktį mirkytų ir stambiai sumaltų sojų pupelių, 2 stiklinių verdančio vandens, 6 šaukštų citrinų sulčių.

Nedideliame inde sumaišykite šaltą vandenį ir miltų, kad išeitų vientisa masė, po to supilkite verdantį vandenį, dar kartą išmaišykite. 15 min. virkite ant silpnos ugnies. Po to supilkite citrinų sultis, nukelkite indą nuo ugnies. Kai masė nusės ant dugno, perkoškite per marlę. Išeis maždaug stiklinė tofu. Laikyti jį reikia šaldytuve hermetiškoje pakuotėje, užpylus vandeniu.

Daržovių ir tofu salotos

Reikės:

1 agurko,

citrinos,

1 šaukštelio medaus,

saujos lukštentų moliūgų ir saulėgrąžų sėklų,

1 morkos,

1 raudonosios paprikos,

1 poro,

indelio jogurto,

2 v.š. grietinės,

5 kubelių sojos varškės

kario,

1 a.š. garstyčių padažo.

Pirmiausia padarykite padažą: sumaišykite pusės citrinos sultis su jogurtu, grietine, kariu, medumi ir garstyčiomis. Morkas supjaustykite šiaudeliais, papriką ir agurką – kubeliais, sudėkite saulėgrąžų, moliūgų sėklas ir smulkintą porą. Tada viską užpilkite padažu ir padėkite į šaldytuvą bent valandai. Po to įdėkite tofu sūrio kubelius. 

Ryžių makaronai su daržovėmis ir tofu

Reikės:

1 morkos,

1 svogūno ir kelių svogūnų laiškų,

250 g ryžių makaronų,

130 g tofu,

druskos ir kario – pagal skonį,

žiupsnelio bazilikų,

3 v.š. sezamo aliejaus.

Sojų varškę supjaustykite storomis riekelėmis. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą sezamų aliejaus ir apkepkite jame varškę, kol ji įgaus auksinį atspalvį. Svogūną ir svogūnų laiškus susmulkinkite. Morkas supjaustykite šiaudeliais. Ryžių makaronus išvirkite šiek tiek pasūdytame vandenyje. Nusunkite, šiek tie palikdami vandens. Makaronus nuplaukite šaltu vandeniu.

Švarioje keptuvėje įkaitinkite likusį sezamų aliejų ir, sudėję kario prieskonius, svogūną, svogūnų laiškus, morkas dar pakepinkite, kol daržovės suminkštės. Suminkštėjusias daržoves sudėkite į dubenį kartu su išvirtais makaronais, apkepta tofu, bazilikais, pasūdykite, įpilkite kelis šaukštus vandens, kuriame virė makaronai, ir gerai išmaišykite. Iškart patiekite.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų