Ne tik gardūs patiekalai ir akį viliojantys desertai, bet ir linksmos istorijos bei skardus juokas šio šeštadienio rytą vėl pakvies žiūrovus kartu išgerti puodelį kavos.
Linksmasis virtuvės šefas Gian Luca Demarco dar kartą išpildys žiūrovų pageidavimą ir pagamins italų virtuvės „hitą“ – lazaniją pagal savo mamos receptą. Jis taip pat papasakos, kad Italijoje yra gausybė lazanijos gaminimo būdų, kurie priklauso atskiriems regionams. Vienu tokiu gaminimo būdu, kurį išmoko gaminti iš savo mamos, laidos vedėjas ir pasidalins su televizijos žiūrovais. Ali pašmaikštaus, kad turbūt jie dabar užtruks dvi valandas su šiuo receptu. Tačiau profesionalūs patarimai ir miklus komandinis darbas nustebins paprastumu.
O šio šeštadienio desertui profesionalus konditeris pagamins visų mėgstamą tradicinį sūrio pyragą su netradiciniu pagardu – japoniškos žaliosios arbatos mačos milteliais. Kaip apibūdins Gian Luca: „Atrodo, kad geri arbatą, o iš tikrųjų valgai“. Galutinis rezultatas bus tikrai pribloškiantis: dekoruotas Ali stiliumi ir kvepiantis Japonija.
Naudingi patarimai, kaip iškepti lazaniją, kad ji nebūtų sausa, ir, kodėl reikia atšaldyti sausainių pagrindą sūrio pyragui – šį šeštadienį 9.30 val. televizijos laidoje „Gardu Gardu“ per TV3.
Lazanija
Reikės:
2 pakuočių (po 500g) lazanijos lakštų
500 g jautienos faršo
1 svogūno
1 morkos
1 saliero stiebo
200 g virto itališko kiaulienos kumpio
2 rutuliukai mocarelos sūrio
200 g tarkuoto parmezano sūrio
600 g pomidorų tyrės
Juodojo balzaminio acto
Ypač tyro alyvuogių aliejaus
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Maltos mėsos prieskonių.
Bešamelio padažui reikės:
2 l pieno
200 g sviesto
200 g miltų
Žiupsnelio druskos
Žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Muskato riešuto.
Gaminimas. Svogūną, salierą ir morką supjaustyti smulkiais kubeliais. Gilioje keptuvėje arba puode įkaitinti šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberti smulkintas daržoves. Apkepinti, primažinti kaitrą iki vidutinės ir palikti troškintis 2 minutes. Tada sudėti jautienos faršą, gerai apkepinti ir, kai išgaruoja skystis bei pradeda lipti prie dugno, įpilti porą šlakelių juodojo balzaminio acto. Gerai išmaišyti, įberti druskos, pipirų bei maltos mėsos prieskonių. Tada supilti pomidorų tyrę, išmaišyti, sumažinti iki silpnos kaitros, pridengti ir leisti 20 minučių troškintis.
Bešamelio padažui prikaistuvyje išlydyti sviestą ir suberti miltus. Nuolat maišyti šluotele iki vientisos tvirtos masės. Tada po truputį supilti pieną ir nuolat maišyti iki vientisos blizgios masės. Įberti druskos, pipirų ir įtarkuoti ketvirtadalį muskato riešuto. Viską gerai išmaišyti ir nukelti nuo kaitros.
Giliame inde sumaišyti bešamelio padažą su išsitroškinusia jautienos ir pomidorų tyrės mase.
Kepimo inde sluoksniuoti: padažas, plėšytos mocarelos gabaliukai, plėšyto virto kumpio gabaliukai, keli žiupsneliai tarkuoto parmezano sūrio, lazanijos lakštai, vėl padažas ir t.t. Viršutinis sluoksnis: padažas, mocarela, kumpis ir gausus sluoksnis tarkuoto parmezano sūrio.
Kepti iki 180°C įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Iškepusią lazaniją ištraukti iš orkaitės ir leisti 15 minučių „pailsėti“.
Sūrio pyragas su citrininiu kremu ir japoniška žaliąją arbata mača
Pyragui reikės:
250 g avižinių sausainių
150 g sviesto
1 arb. š. druskos
350 g kreminio sūrio
180 g cukraus
90 g grietinėlės
3 kiaušinių
2 arb. š. žaliosios arbatos mačos miltelių
Kremui reikės:
180 g citrinų tyrės
3 kiaušinių
180 g cukraus
60 g sviesto
30 g kukurūzų krakmolo
Papuošimui reikės:
Šviežių uogų (braškių, šilauogių, aviečių)
Cukraus pudros.
Gaminimas. Išlydyti sviestą. Į elektrinį smulkintuvą sudėti laužytus sausainius ir užpilti sviestu. Sumalti iki vientisos trupinių masės. Gautą masę sudėti į kepimo formą ir spaudžiant paviršių išlyginti iki lygaus pagrindo. Įdėti į šaldytuvą, kad pagrindas sustingtų.
Tada į elektrinį smulkintuvą įdėti kreminį sūrį, supilti grietinėlę, suberti cukrų ir japoniškos arbatos mačos miltelius. Viską suplakti iki vientisos masės ir ją supilti ant sustingusio sviestinio pagrindo. Kepti iki 110°C įkaitintoje orkaitėje 1,5 val.. Iškepusį atvėsinti.
Kremui skirtus kiaušinius išplakti kartu su cukrumi ir kukurūzų krakmolu.
Prikaistuvyje užvirti citrinų tyrę ir po truputį pilti ją į kiaušinių masę bei nuolat plakti. Gautą masę grąžinti atgal į prikaistuvį, sumažinti kaitrą, įdėti 1 arb. š. sviesto ir nuolat maišyti, kol kremo masė sutirštės. Nukelti nuo kaitros, sudėti likusį sviestą ir maišyti šluotele, kol jis ištirps. Tada supilti kremą į konditerinį maišelį ir palikti šaltai, kad atvėstų.
Sūrio pyragą išimti iš kepimo formos ir paviršių dekoruoti atvėsusiu citrininiu kremu. Ant kremo išdėlioti šviežias uogas bei pabarstyti cukraus pudra.
Naujausi komentarai