Brandintas kalėdinis pyragas
1 kg džiovintų vaisių ir uogų mišinio (razinų, spanguolių, slyvų, figų, abrikosų, ananasų – rinkitės, ką mėgstate),
1 apelsino žievelė ir sultys,
1 citrinos žievelė ir sultys,
150 ml brendžio arba romo ir dar šiek tiek laistymui,
250 g minkšto sviesto,
200 g rudojo cukraus,
175 g miltų,
100 g maltų migdolų,
0,5 šaukštelio kepimo miltelių,
2 šaukštelių prieskonių mišinio meduoliams,
1 šaukštelis malto cinamono,
¼ šaukštelio maltų gvazdikėlių,
100 g migdolų dribsnių,
4 dideli kiaušiniai,
1 šaukštelis vanilės ekstrakto.
Į didelį puodą sudėkite džiovintų vaisių ir uogų mišinį (didesnius vaisius pasmulkinkite), sviestą, cukrų, vienos apelsino ir citrinos žieveles, supilkite iš jų išspaustas sultis ir brendį. Mišinį ant vidutinės kaitros užvirinkite, tada sumažinkite kaitrą ir virkite dar 5 minutes. Supilkite masę į didelį dubenį ir palikite atvėsti 30 minučių. Įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Gilią (apie 20 cm) torto formą išklokite dvigubu kepimo popieriaus sluoksniu. Į atvėsusius vaisius suberkite miltus, maltus migdolus, įmaišykite kepimo miltelius, prieskonius, migdolų dribsnius, įlašinkite vanilės ekstrakto, supilkite lengvai paplaktus kiaušinius ir viską gerai išmaišykite. Tešlą supilkite į paruoštą kepimo formą, išlyginkite viršų mentele ir kepkite apie 2 valandas. Išimkite pyragą iš orkaitės, smeigtuku pradurkite jame skylutes ir užpilkite 2 valgomuosius šaukštus pasirinkto alkoholio. Palikite pyragą visiškai atvėsti skardoje. Vėliau suvyniokite jį į kepimo popierių ir foliją, kas savaitę pašlakstykite keliais šaukšteliais alkoholio. Paskutinę savaitę prieš Kalėdas pyrago nebelaistykite.
Vokiškas Kalėdų pyragas „Stollen“
250 g razinų,
75 g džiovintų spanguolių,
75 g cukruotų vaisių,
90 g susmulkintų migdolų (be odelės),
80 ml romo.
Tešlai:
500 g miltų,
14 g sausų mielių,
250 ml šiek tiek šilto pieno,
100 g cukraus,
225 g kambario temperatūros sviesto,
1 apelsino žievelės,
1 citrinos žievelės,
1/4 šaukštelio maltų kardamonų,
1/4 šaukštelio cinamonų,
1/4 šaukštelio maltų muskato riešutų,
1/4 šaukštelio maltų imbierų,
sviesto,
miltelinio cukraus.
Sumaišykite visus tešlai skirtus ingredientus. Minkykite, kol ji bus gana minkšta ir nelips prie rankų. Uždenkite audiniu ir palikite 1 valandą, kad pakiltų. Džiovintus vaisius sudėkite į dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po 2 min. nusausinkite. Vaisius sudėkite atgal į dubenį, sudėkite cukruotus vaisius, supilkite romą ir išmaišykite. Tešlai pakilus, sudėkite migdolus, romu sulaistytus cukruotus ir džiovintus vaisius ir dar kartą gerai išminkykite. Paruoštą tešlą dėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Spaudžiant pirštais paploninkite (ne per daug), suformuokite pailgą stačiakampį užapvalintais kraštais ir perlenkite išilgai pusiau. Jeigu norite, prieš tai galite išilgai per vidurį įdėti marcipaninę „dešrelę“. Pyragą dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Uždenkite tešlą švariu audiniu ir palikite 40 minučių, kad pakiltų. Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C temperatūros. Pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite 60–70 minučių. „Stollen“ turėtų šiek tiek pakilti ir gražiai paruduoti. Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite 5 min. atvėsti, bet šiltai. Tuomet greitai ištepkite jo paviršių sviestu ir iš karto gausiai apibarstykite milteliniu cukrumi, kuris karštyje šiek tiek ištirps. Barstykite tol, kol paviršiuje susidarys sniego baltumo cukraus sluoksnis. Leiskite pyragui visiškai atvėsti. Laikykite vėsioje vietoje, geriausia šaldytuve, ir kiekvieną dieną iki pat Kalėdų vakaro atpjaukite po nedidelį gabalėlį. „Stollen“ galima laikyti kelis mėnesius.
Naujausi komentarai