- diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kūčioms sugalvoti 12 patiekalų, o kitą dieną sumąstyti, ką patiekti ant šventinio Kalėdų stalo – išties nelengva užduotis. Ką patiekti šalia būtinų šventinio stalo atributų – baltos ar krabų mišrainės?
Kokiais naujais patiekalais nustebinti artimuosius? Ką pagaminti, kad nereikėtų gaišti visos dienos virtuvėje? Panašūs klausimai kyla dažnam besiruošiančiam per šventes priimti būrį svečių.
Sveiką mitybą propaguojantys ekspertai naujus receptus pataria rinktis paprastai – venkite mėsos ingredientų ir drąsiai eksperimentuokite su daržovėmis, nes jų niekada nebus per daug. O štai ir keli įdomesni receptai, kai užtruksite iki 15 minučių, o pagyrų klausysitės daug ilgiau.
Pupelių ir burokėlių mišrainė
396 kcal, 4 porcijos
Reikės:
Pagal jūsų skonį – virtų arba keptų burokėlių (greitesnis variantas – „Bonduelle“ „Vapeur“ linijos garuose ruošti burokėliai kubeliais),
2 šaukštai acto,
šaukštelis garstyčių,
pusė šaukštelio cukraus,
alyvuogių aliejus,
druska ir pipirai,
skardinė (425 ml) garuose ruoštų pupelių,
pusė pakuotės mažesnio riebumo mėlynojo pelėsinio sūrio,
pusė puodelio skaldytų graikiškų riešutų,
žalių salotų.
Gaminimas. Pirmiausiai paruoškite padažą – nedideliame inde sumaišykite actą (geriausiai – obuolių sidro), garstyčias, cukrų. Pamažu pilkite aliejų, tada berkite druską ir pipirus. Kitame inde sumaišykite burokėlius ir pupeles, apliekite jas naujuoju padažu. Lėkštę, kurią serviruosite, išklokite salotų lapeliais, berkite daržoves, ant viršaus pasmulkinkite sūrio ir viską vainikuokite pakepintais riešutais.
Ši mišrainė nustebins skirtingų skonių derme ir itin greitu rezultatu – patiekalas ant stalo stovės vos per 10 minučių, jis bus spalvingas ir labai maistingas (kupinas skaidulų, sotumo suteikiančių angliavandenių ir taip reikalingų baltymų).
Avinžirnių salotos
272 kcal, 4 porcijos
Reikės:
1 nedidelis raudonas svogūnas,
1-2 čili pipirai (be sėklų),
dvi saujos raudonų ar geltonų pomidorų,
1 citrina,
ypač tyras alyvuogių aliejus,
jūros druska, šviežiai malti juodieji pipirai,
425 ml garuose ruoštų avinžirnių,
1 sauja šviežių smulkintų mėtų,
1 sauja šviežių žalių ar purpurinių bazilikų,
100 g feta sūrio.
Gaminimas. Smulkiai supjaustyti svogūną, čili pipirus, stambiau – pomidorus. Viską sumaišius įspausti pusę citrinos ir kelis šaukštus alyvuogių aliejaus. Prieskoniai pagal skonį. Didžiąją dalį avinžirnių trumpai pašildykite keptuvėje, o likusius sutrinkite – tokia masė suteiks malonią tekstūrą jūsų patiekalui. Geriausia tokias salotas palikti pasimarinuoti pusvalandžiui, o prieš tiekiant sudėti smulkintas mėtas, bazilikus, feta sūrį ir, jei trūksta, dar spustelti likusios pusės citrinos sulčių.
Rezultatas: sočios, tačiau tuo pačiu metu gaivios salotos, suteiksiančios ryškesnių pojūčių prie stalo.
Greitos žaliosios salotos
482 kcal, 4 porcijos
Reikės:
425 ml žaliųjų žirnelių skardinė,
3 saujos gražgarsčių arba špinatų lapelių,
radicchio salotos (nežinantiems – jos panašios į raudongūžius kopūstus),
2 citrinos,
ypač tyras alyvuogių aliejus,
jūros druska,
šviežiai malti juodieji pipirai,
80 g avių pieno sūris Pecorino arba parmezano.
Gaminimas. Viską susmulkinti, sumaišyti, pagardinti citrinos sultimis, aliejumi ir prieskoniais ir patiekus į lėkštę – apibarstyti sūriu.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Kepsninių sezonas: lavinkime grilinimo įgūdžius (receptai)1
Kepimas ant žarijų – ne tik maisto ruošimo būdas, bet ir kulinarijos menas. Be to, tai dar viena galimybė pabūti gamtoje, praleisti laiką su artimais žmonėmis. Norint juos nustebinti puikiais skoniais reikia žinoti keletą taisyklių ir g...
-
Kaip ant grotelių iškepti sultingą kepsnį? (receptai)1
Pavasaris ištraukė mus iš namų į sužaliavusią gamtą, tad ne vienas jau atidarė ir grilinimo sezoną – juk lauke gaminti ir valgyti visada skaniausia. Tiesa, norit šeimą nustebinti įspūdingesniu kepsniu, reikia iš ank...
-
Naminė chalva: nustebsite, kaip lengva pasigaminti9
Metas gardžiam receptui. Kaip namų sąlygomis pasigaminti chalvą? Pasirodo, be saulėgrąžų šiam skanėstui reikės vos kelių papildomų ingredientų, o žaisdami su formelėmis ir saulėgrąžų smulkinimu, galėsite išgauti vis kitokį sk...
-
Pavasarinės daržovės dovanos – patiekalai iš smidrų1
Smidrai yra viena iš sparčiausiai augančių daržovių, tinkamomis sąlygomis jie per vieną dieną gali užaugti kelis centimetrus. Jau dabar galima mėgautis šviežiu smidrų derliumi: jie paįvairins pigesnes salotas, mėsos patiekalus ir tr...
-
Kas dera, o kaip nereikėtų eksperimentuoti su šaltibarščiais?9
Su lyg šiltuoju sezonu keičiasi ir meniu. Ant dažno lietuvio pietų stalo matyti ir lėkštė šaltibarščių. Beje, vienas užsienyje itin populiarus maisto tinklaraštis šią šaltą sriubą titulavo kaip skania...
-
Skanios idėjos vaišių stalui (receptai)
Kad ir kokių pamėgtų receptų turime šventiniam stalui, visuomet norisi išmėginti kažką naujo. Gal nutarėte paįvairinti šaltą stalą, paruošti sotų kepsnį ar pamaloninti svečius skanėstu? Tuomet šie receptai &nda...
-
Maisto tinklaraštininkė E. Angelė: gamindama maistą jaučiuosi laiminga (receptai)16
Tinklaraščio „Maistas ant stalo“ autorei Eglei Angelei gaminti maistą – smagiausias užsiėmimas. „Tuomet nusiraminu, atsipalaiduoju, užsimirštu, rūpesčiai kažkur išgaruoja. Džiūgauju, nes artėja Velykos, s...
-
Per Velykas – ne tik marginti kiaušiniai: saldi šventinio stalo repeticija
Nors Velykų stalas dažniausiai asocijuojasi su margintais kiaušiniais, žinoma, tai ne vienintelis šventės patiekalas. Saldus švenčių stalas ne mažiau svarbus nei mėsos, žuvies ir daržovių patiekalai. Šeimininkės jau daba...
-
Grilio sezono pradžiai – ypatingas kepsnys
Daugelis jautienos patiekalus sieja su ypatingomis progomis ir šventėmis: įmantriai paruoštus kepsnius renkamės restoranuose gimtadienių ar sukaktuvių progomis. Čirškantis jautienos kepsnys puikiai tinka pradėti kepsninių sezoną. ...
-
Įmanoma dermė: greitai, paprastai, skaniai, maistingai2
Prieš porą metų iš Australijos grįžusi ir šiuo metu, kaip pati sako, tarp Klaipėdos ir Vilniaus gyvenanti Akvilė Zarambaitė studijuoja WEB dizainą, o laisvalaikiu savo intagramo paskyroje negali_sustot dalijasi mintimis apie mažus...