Tradicijos kuriamos namuose
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė teigia, kad tokia šventė kaip Užgavėnės šiais metais neturėtų būti nustumta į šalį vien tik dėl to, kad nebus galimybės jos paminėti taip, kaip įprasta. Mat anksčiau kiekviename kaime ar miestelyje ši šventė buvo švenčiama vis kitaip – papildant ją savomis tradicijomis, tad dabar – puiki proga kiekvienai šeimai susikurti savo Užgavėnių tradicijas.
„Ribojimai tampa galimybe parodyti savo kūrybiškumą namuose, įskaitant ir virtuvę. Protėviai tikėjo, kad Užgavėnių dieną reikia valgyti tai, ko norisi turėti ateinančiais metais, tad šią tradiciją bei kitus simbolinę reikšmę turinčius papročius galima išlaikyti ir šiais metais. Atitinkamai ir „Maxima“ artėjant Užgavėnėms pritaiko savo asortimentą. Kasmet pastebimas šiuo laikotarpiu ženkliai išaugantis mūsų meistrų iškeptų blynų ar blynams kepti skirtų ingredientų paklausos padidėjimas“, – sako E. Dapkienė.
„Maximos“ atstovė atskleidžia, kad klientai labai mėgsta lietinius blynelius su varške, mėsos, sūrio bei kumpio įdarais, taip pat žemaičių blynus su mėsa. Užgavėnių dieną ypatingai išauga paprastų mielinių blynų arba su įvairiais priedais, pavyzdžiui, razinomis paklausa. Taip pat lietuviai daugiau nei įprasta įsigyja fasuotų amerikietiškų blynelių ar kitų rūšių blynų.
Simbolika vertinama mažų ir didelių
Savo ruožtu „Maximos“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė pasakoja, kad vienu iš pagrindinių Užgavėnių simboliu tapę blynai nuo seno buvo siejami su sugrįžtančia saule, mat jie įprastai būna karšti bei apvalios auksinės spalvos.
Vis tik maisto ekspertė pabrėžia, kad šiandien ruošiant Užgavėnių blynus nereikėtų apsiriboti vien įprastais blyneliais, ypač, kai tą pačią dieną minima ir Lietuvos Valstybės atkūrimo diena. Šiomis progomis B. Baratinskaitė pataria nebijoti išbandyti naujovių ir patiekalus papildyti tautinėmis spalvomis.
Lietiniai „Trispalvė“
Patiekalui reikės:
3 kiaušinių;
300 ml vandens;
100 ml aliejaus;
300 g kvietinių miltų;
100 g špinatų;
100 g virtų burokėlių;
1 šaukšto maltos ciberžolės;
1 šaukšto cukraus;
1 šaukštelio druskos.
„Pirmiausia, paruoškite natūralius dažus. Špinatų lapelius nuplaukite po tekančiu vandeniu, sudėkite į gilų indą ir užpilkite verdančiu vandeniu. Vandeniui atvėsus, lapelius išimkite ir elektriniu smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Virtą burokėlį smulkiai sutarkuokite, gautą masę sudėkite į arbatinį puodelį ir užpilkite verdančiu vandeniu taip, kad šis ją apsemtų. Tuomet į trečią indą suberkite 4 šaukštus ciberžolės ir įpilkite 4 šaukštus šilto vandens“, – natūralių dažų receptu dalijasi B. Baratinskaitė.
Paruošus natūralius dažus, reikėtų pradėti blynų tešlos gamybą. Pirmiausia, išplakite kiaušinius, tuomet sudėkite cukrų, druską ir aliejų bei viską gerai išmaišykite. Tuomet sudėkite pusę miltų, viską išmaišykite, įpilkite 150 ml šalto vandens ir vėl viską gerai išmaišykite. Į gautą masę suberkite likusius miltus ir supilkite vandens likutį. Viską išmaišius tešla turi būti skysta bei laisvai tekėti nuo šaukšto. Jei tešla atrodo per tiršta, įpilkite dar šiek tiek vandens.
„Gautą tešlos masę padalinkite į tris atskirus indus. Į vieną jų įmaišykite špinatų tyrę, į kitą – gautas burokėlių sultis be minkštimo, į trečią – ciberžolės košelę. Maišykite iki kol spalvos tolygiai pasiskirstytų tešloje. Įkaitintoje keptuvėje kepkite plonus lietinius, o ant stalo patiekite sulenktus ir išdėliotus pagal trispalvės spalvas“, – siūlo B. Baratinskaitė.
Blynai be gliuteno
Patiekalui reikės:
1 banano;
2 kiaušinių;
pusės stiklinės avižų;
1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
¼ arbatinio šaukštelio cinamono.
„Šie blynai itin lengvai ir greitai paruošiami. Visus ingredientus suberkite į dubenį, taip pat įdėkite sutrintą bananą ir viską gerai išmaišykite. Įkaitinkite keptuvę ir suformavę kepkite blynus, kol gražiai pageltonuos. Jei vietoj įprasto naudosite kokosų aliejų, blyneliai papildomai įgaus kokosų aromatą“, – pataria B. Baratinskaitė.
Cukinijos ir vištienos blyneliai
Patiekalui reikės:
500 g cukinijos;
3 virtų vištienos šlaunelių be kaulo;
2 kiaušinių;
200 g fermentinio sūrio;
30 g kietojo sūrio;
1 svogūno;
3 valgomųjų šaukštų miltų;
1 valgomojo šaukšto krakmolo;
šiek tiek krapų, petražolių, druskos ir pipirų.
„Cukiniją nulupkite ir sutarkuokite, jei gausite daug sulčių, jas šiek tiek nusunkite. Tada sudėkite išplaktą kiaušinį, sutarkuotus dviejų rūšių sūrius, nedideliais gabalėliais supjaustytą vištieną, susmulkintą svogūną, žalumynus, prieskonius, miltus ir krakmolą. Viską gerai išmaišykite ir kabindami po šaukštą kepkite keptuvėje su įkaitintu aliejumi iki kol blyneliai pagels iš abiejų pusių. Patiekite su grietine ar mėgstamu padažu. Skanaus!“ – linki B. Baratinskaitė.
Naujausi komentarai