Pereiti į pagrindinį turinį

Vaikų stalui – sveikatai naudingesni patiekalai (receptai)

2017-12-19 08:01
DMN inf.

Šventinių patiekalų gausa ir įvairovė dažnai tampa iššūkiu ne tik suaugusiųjų mitybai, bet ir vaikų, kuriems ypač sunku atsispirti saldumynų bei saldintų, gazuotų gėrimų pagundoms.

Vaikų stalui – sveikatai naudingesni patiekalai (receptai)
Vaikų stalui – sveikatai naudingesni patiekalai (receptai) / Shutterstock nuotr.

Kad šventes mažieji sutiktų energingi ir sveiki, patartina sveikatai naudingesniais užkandžiais bei tam tikromis mitybos taisyklėmis pasirūpinti iš anksto.

Svarbu ne tik ką valgo, bet ir ką veikia

„Rimi“ projekto „Sveikos, Kalėdos“ dietologė Laura Romeraitė-Kuklierienė desertus su daug cukraus, miltų, riebalų, dažiklių rekomenduoja keisti į vaisius, uogas arba vaikų pamėgtus vaisių ir daržovių glotnučius bei natūralias sultis. Vaisiuose, uogose ir daržovėse daug tirpių ir netirpių skaidulų, augalinių baltymų, organinių rūgščių, vitaminų, mineralinių medžiagų ir kitų vertingų sudedamųjų dalių, todėl jie yra labai svarbūs vaikų mitybai. Kasdien vaikams rekomenduojama suvalgyti 3-5 porcijas daržovių ir 2-4 porcijas vaisių, rašoma pranešime spaudai.

„Glotnučius arba sultis užšaldę šaldiklyje, turėsite natūralaus, spalvingo šerbeto ar vaisinių ledų ant pagaliuko. Vaikams taip pat labai patinka želė su vaisiais ir uogomis, jiems galime pasiūlyti ir grietininių ledų, plombyro ar pertrinto vaisių, uogų ir varškės deserto“, – pataria dietologė. Desertus pirkdami parduotuvėje atkreipkite dėmesį, kad juose būtų kuo mažiau ne tik pridėtinio cukraus, bet ir kitų priedų – sintetinių dažų, kvapų, tirštiklių ir kt..

Anot dietologės, pavalgius svarbu judėti, žaisti, šokti, bendrauti – tai naudinga ne tik vaikams, bet ir suaugusiems, nes tokiu būdu mažiau laiko praleidžiama prie stalo, nepersivalgoma, pagerėja virškinimas, pagreitėja medžiagų apykaita.

Sintetiniai priedai vaikams ypač kenksmingi 

Be cukraus, vaikams reikėtų vengti nenatūralių maisto priedų – tirštiklių, dažų, kvapų, skonio stipriklio. Pastarojo priedo yra daugelyje traškučių, krekerių ir kitų greitų užkandžių bei pusfabrikačių.

„Traškučius ir krekerius pakeiskite sūrio lazdelėmis arba orkaitėje keptomis daržovėmis: morkų, burokėlių, bulvių lazdelėmis ar traškučiais, brokolių, cukinijų, pievagrybių gabalėliais su jogurto padažu“, – pataria specialistė.

Dešrelėse, sumuštinių dešrose, paštetuose, margarine, traškučiuose bei krekeriuose yra daug riebalų ir, dažniausiai, sukietintųjų transriebalų, kurių patartina vengti ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

Išgelbės disciplina

Tam, kad šventės būtų ramios ir malonios, svarbu ne tik sveikatai naudingesnis maistas, bet ir tvarka. Stebėkite, kad vaikai didesnę maisto dalį suvalgytų pirmoje dienos pusėje. Prie šventinio stalo vaikus ir paauglius pratinkite valgyti neskubant, gerai sukramtyti, o tarp skirtingų patiekalų valgymo padaryti bent 20 minučių pertrauką.

Švenčių metu nepamirškite mitybos režimo – pasirūpinkite, kad  vaikai valgytų reguliariai, nes stipriai išalkę jie bus linkę persivalgyti. Jie taip pat turėtų gerti daugiau vandens, ypač jei sutrinka virškinimas. Pavalgiusius vaikus geriausia išleisti pabūti gryname ore.

Lapinių kopūstų traškučiai

Reikės:

Didelio pundo lapinių kopūstų

Alyvuogių aliejaus

Druskos.

Gaminimas: Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių. Atidžiai nuplaukite kopūstų lapus, sudėkite į dubenį, apibarstykite druska, apšlakstykite aliejumi ir išmaišykite. Paskleiskite lapus ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi ir pašaukite į orkaitės viršutinę dalį. Kepkite 10 minučių. 

Asmenų skaičius: 10 asmenų

Džiovintų vaisių saldukai su riešutų įdaru

Reikės:

Saujos džiovintų slyvų

Saujos džiovintų abrikosų

Saujos džiovintų spanguolių

Saujos džiovintų figų

30 skrudintų lazdynų riešutų.

Apibarstyti:

2 valg. šaukštų kokosų drožlių

2 valg. šaukštų aguonų.

Gaminimas: Džiovintus vaisius nuplaukite ir užpilkite verdančiu vandeniu. Po kelių minučių išgriebkite ir kruopščiai nusausinkite popieriniu rankšluosčiu. Paruoštus džiovintus vaisius suberkite į elektrinį trintuvą ir trinkite iki vientisos masės. Tada trumpam įdėkite į šaldytuvą, kad atšaltų. Iš paruoštos masės rankomis formuokite nedidelius rutuliukus, į jų vidų įspauskite po riešutą. Kad būtų lengviau lipdyti, rankas kartkartėmis sudrėkinkite vandeniu. Paruoštus rutuliukus apvoliokite aguonose ir kokosų drožlėse. Gražu, kai jie skirtingi. Tokius saldukus galima laikyti šaldytuve ilgiau nei savaitę. 

Asmenų skaičius: 30 asmenims

Šventinis limonadas

Reikės:

1,5 litro stalo vandens (jei norisi burbuliukų, galima rinktis natūralų gazuotą vandenį)

Kelių šaukštų medaus

Citrinos, apelsino ar greipfruto, braškių, ar kitų uogų pagal skonį

Ledukų

Mėtos lapelių.

Gaminimas: Į ąsotį įpilti mineralinio vandens, sudėti griežinėliais pjaustytą citriną, greipfrutą ar apelsiną, medų, suberti uogas, išmaišyti ir palikti porai valandų šaldytuve pastovėti. Likusį greipfrutą, apelsiną, citriną nulupti ir supjaustyti smulkiais gabalėliais. Gabaliukus sudėti į ledukų formeles, užpilti vandeniu ir užšaldyti. Prieš vartojant suberti greipfrutinius, apelsininius, citrininius ledukus. Puošti mėtos lapeliu.

Asmenų skaičius: 4 asmenims

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų