Pereiti į pagrindinį turinį

Baimės akys didelės

2009-02-13 09:00

Penktadienio sutapimas su 13-ąja diena iki šiol baugina fatališkomis tokio derinio pasekmėmis tikinčius žmones. Etnologė Gražina Kadžytė, paklausta apie šį mistinį įsitikinimą, nusijuokia: tikėti kažkokiais mistiniais sutapimais gal tik tie, kurie neturi rimtesnio užsiėmimo. Numerologas Stasys Špirkauskas savo knygose pateikia įdomių faktų apie įvairias tokio sutapimo pasekmes.

Štai Johannas Wolfgangas von Goethe penktadienį, 13 dieną, praleisdavo lovoje, Napoleonas nerengdavo kautynių, Franklinas Delanas Ruzveltas atsisakydavo kelionių, o garsi pasaulyje draudimo kompanija "Lloyd" nedrausdavo laivų, išplaukiančių iš uosto penktadienį, 13 dieną.

Mistinė baimė penktadieniais, sutampančiais su 13-ąja diena, lydi amerikiečius: daugelyje JAV dangoraižių nėra 13-uoju numeriu pažymėto aukšto, ligoninėse – 13-os palatos, laivuose – 13-os kajutės.

Tuo tarpu Prancūzijos karalius Liudvikas XIII, kompozitorius Richardas Wagneris labai mėgo šį skaičių, o musulmonai ir indai tokį penktadienį laiko ypač laiminga diena vestuvėms. JAV įsikūręs "Trylikos klubas" mėgina nuneigti skaičiaus 13 ir penktadienio mistinį fatališkumą, į susirinkimą tokią dieną atsinešdami po juodą katę. Rusų kosmonautas Vladimiras Šatalovas nepabūgo fatališkąja vadinamą dieną pakilti į kosmosą, iš kur sėkmingai grįžo, o mūsų garsusis krepšininkas Šarūnas Marčiulionis vilkėjo 13 numeriu pažymėtus marškinėlius.

Tačiau penktadienį, 13-ąją dieną, yra buvę ir iš tiesų fatališkų įvykių. Pavyzdžiui, prieš kelerius metus Argentinos sostinėje pro daugiabučio namo lango iškrito juodas šuo ir užsimušė, atsitrenkęs į šaligatviu ėjusios močiutės galvą. Močiutė netrukus mirė nuo smegenų sutrenkimo. Į susirinkusią smalsuolių minią įsirėžė pro šalį važiavęs autobusas ir mirtinai sužalojo dvi mergaites. Visa tai mačiusį vyrą ištiko širdies smūgis ir jis mirė.

Anot psichologų, bijantieji penktadienio 13-osios tą dieną būna nervingesni, sutrikę, išsiblaškę, todėl ir įvyksta daugiau nelaimių. Literatūroje išskiriama ir atskira šios dienos fobija – paraskevidekatriofobija.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų