Quantcast

I.Simonaitytės literatūrinė premija bus įteikta žurnalistui

Klaipėdoje teikiama rašytojos Ievos Simonaitytės literatūrinė premija šiemet paskirta sostinėje gyvenančiam žurnalistui Vytautui Kalteniui už knygą „Ak, gražus dangau! Klaipėdietiški pasakojimai”.

Šioje Mažosios Lietuvos fondo ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos instituto 2008-aisiais išleistoje V.Kaltenio publicistikos knygoje sudėti pasakojimai iš susitikimų Mažojoje Lietuvoje - Klaipėdos krašte ir Karaliaučiaus žemėje - per pastaruosius kone 50 metų.

Autorius patraukliai aprašo Nemuno deltos, Baltijos jūros žvejų, laivininkų, sielininkų, laukininkų buitį, tradicijas ir istoriją, kelia Mažosios Lietuvos kultūrinio paveldo problemas, pateikia liudijimų apie sovietinės kariuomenės genocidą šiuose kraštuose, okupacinės valdžios diskriminuojamus klaipėdiškius ir kitas nuoskaudas po karo, trėmimus į Sibirą, taip pat amžininkų prisiminimų apie Vydūną, dailininką Adomą Braką, rašytoją I.Simonaitytę ir kitus šio krašto šviesuolius.

„Man buvo svarbu išleisti šią knygą, štai tokią ataskaitą, nes praėjusios dienos sustingo kaip gintaro lašai. Jaučiu pareigą, nes toks mano darbas“, - knygos pratarmėje rašo V.Kaltenis, daug metų gyvenęs Klaipėdoje. Dabar jis - vilnietis, dirba Mokslo ir enciklopedijų leidybos institute, be kita ko, yra Mažosios Lietuvos enciklopedijos redaktorius.

Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus ir Klaipėdos apskrities viršininko administracijos įsteigta I.Simonaitytės literatūrinė premija teikiama nuo 1987-ųjų. Ja įvertinami pastarųjų dvejų metų geriausi kūriniai apie Lietuvos pajūrio ir Mažosios Lietuvos gyvenimą, įamžinantys lietuvių literatūros klasikės I.Simonaitytės atminimą bei savo kūryba Klaipėdos kraštą garsinantys autoriai.

Jau 23-ioji literatūrinė I.Simonaitytės premija V.Kalteniui bus įteikta tradiciškai sausio 23-iąją, per rašytojos gimtadienį jos vardu pavadintoje Klaipėdos apskrities viešojoje bibliotekoje.


Šiame straipsnyje: kaltenissimonaitytės premija

NAUJAUSI KOMENTARAI

oj kaip

oj kaip  portretas
smagu, mano buves ir labai mielas, inteligentiskas kolega gavo premija. Bet kai su juo pries 15 metu dirbau, jis jau gyveno Vilniuje...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių