Pereiti į pagrindinį turinį

Įspėjantys laiškai – klastotė

2010-09-08 12:05
Trinti: perspėjimo laiškų specialistai pataria neplatinti, nes informacija juose nėra tikra.
Trinti: perspėjimo laiškų specialistai pataria neplatinti, nes informacija juose nėra tikra. / Nerijaus Jankausko nuotr.

Skambutis apie neva laimėtą kelionę gali atsieiti net pusantro tūkstančio litų! Tokie perspėjimai elektroniniais laiškais, prisidengus telekomunikacijų bendrovių vardu, plinta Klaipėdoje. Tačiau bendrovės ramina, kad tai tik kažkieno pokštas.

Platinamame laiške teigiama, kad gyventojai, sulaukę skambučio fiksuoto ryšio linija, vėliau gali būti nustebinti šokiruojančios sąskaitos už pokalbį.

Esą pakėlus ragelį pasigirsta tekstas: "Sveikinimai jums! Skambiname norėdami pranešti, kad laimėjote kelionės į užsienio šalį išlaidų apmokėjimą. Spauskite "9", kad sužinotumėte detaliau".

Jei žmogus tęsia pokalbį ir paspaudžia "9", jis sujungiamas su itin brangia linija. Esą minutės kaina atsieina 110 litų. Jeigu liekate prisijungęs, po 11 minučių įrašytas balsas paprašo įvesti savo pašto kodą ir namo numerį. Dar po dviejų minučių pasigirsta pranešimas: "Atsiprašome, bet jūs nesate vienas iš laimingųjų".

Elektroniniame laiške nurodoma, kad už tokį pokalbį abonentas gali sulaukti 1,5 tūkst. litų sąskaitos.

Bendrovės "Teo" teigimu, ši grėsmė – laužta iš piršto.

"Už pokalbį moka tas, kas skambina. Jei jūs pakėlėte ragelį, pokalbio metu neįmanoma abonento sujungti kažkokia kita linija. Tai techniškai neįmanoma", – teigė bendrovės atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Pasak jo, šiame laiške vienintelė tikra informacija tai nurodyta "Teo" padalinio darbuotojo pavardė.

"Iš tiesų toks žmogus pas mus dirba. Laiške nurodomas ir Generalinės prokuratūros adresas. Tačiau tai nieko nereiškia", – tvirtino A.Bubnelis.

Specialistai spėja, kad tokio pobūdžio informacija buvo paruošta prieš kelerius metus ir kas keli mėnesiai imama platinti.

"Kam tai reikalinga, galiu tik spėti. Tai tėra "hoax" tipo laiškas, kuriame dažniausiai nėra jokių virusų, o jo tikslas yra priversti laiško gavėją platinti jį toliau. Gavus tokį laišką siūlytume į jį nereaguoti ir neplatinti", – aiškino A.Bubnelis.

Specialistai prisimena, kad tokio tipo laiškai Lietuvoje elektroninėje erdvėje sklandė prieš pusmetį.

"Taip pat buvo platinami laiškai su apdegusio berniuko veido nuotrauka. Tuomet buvo tikinama, kad kažkokia bendrovė už kiekvieną persiųstą laišką berniuko gydymui neva sumokės 1 centą", – aiškino A.Bubnelis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų