Pereiti į pagrindinį turinį

Kuršių mariose pastebėtas vėžlys

2010-08-09 13:33
Eksponatas: panašų į šį vėžlį gyvį klaipėdiečiai pastebėjo mariose ties Jachtų klubu.
Eksponatas: panašų į šį vėžlį gyvį klaipėdiečiai pastebėjo mariose ties Jachtų klubu. / Gedimino Bartuškos nuotr.

Kuršių mariose ties Jachtų klubu žvejoję vyrai stebėjo neįprastą vaizdą – prie krantinės pastebėtas nemažas vėžlys.

Klaipėdietis Algimantas Arlauskas su dar dviem žvejais tikino net kelias minutes stebėję pajūriui neįprastą gyvūną.

„Už šimto metrų nuo Jachtų klubo žvejodami pastebėjome keistą padarą. Dugninėmis meškerėmis gaudėme starkius. Pasilenkiau pažiūrėti, ar vandenyje yra mailiaus“, – pasakojo klaipėdietis.

Vyrai tikino ne iš karto atpažinę, kas per padaras sukinėjasi apie jų masalus.

„Tačiau kai pasirodė nugara, atpažinome, kad tai vėžlys. Tamsiai rudos spalvos su geltonais šarvo pakraštėliais bei geltonomis dėmelėmis už ausų“, – įspūdžiais dalijosi žvejai.

Iš pirmo žvilgsnio vėžlys pasirodė esąs nemažas.

„Apie 20–30 centimetrų skersmens, geros kepurės dydžio. Niekada nesu matęs tokio padaro. O dar Kuršių mariose“, – stebėjosi vyras.

Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų faunos skyriaus vedėjas Remigijus Dailidė tikino pirmą kartą girdintis, kad vėžlys pastebėtas mariose. Pats Smiltynėje gyvenantis R.Dailidė aiškino, kad vėžliai mariose negyvena.

„Tačiau visai tikėtina, jog iš kur nors jis čia galėjo patekti. Arba jį pametė poilsiautojai. Galbūt kas nors atsivežė ir paleido pievelėje, šis ir nuropojo vandens link. O gal čia būta balinio vėžlio? – versiją kėlė R.Dailidė. – Iš pasakojimo panašu, kad tai galėjo būti balinis vėžlys. Jie gali siekti iki 30 cm dydžio".

Balinių vėžlių, kurie įtraukti į Raudonąją knygą, yra pastebėta ne tik Dzūkijos nacionaliniam parke, bet ir Žemaitijoje.

„Dažniausiai šie vėžliai gyvena balose, tvenkiniuose. Tačiau gali būti, kad telkinys uždumblėjo ir patelė ieškojo sausesnės vietos su smėliuku, kad galėtų kiaušinius sudėti“, – sakė R.Dailidė.

Esą iš telkinio nuropojusi iki artimiausio upelio vėžlio patelė juo galėjo patekti į sraunesnę upę, o vėliau – į marias.

„Dažniausiai žmonės atsikrato vadinamųjų Amerikinių vėžlių. Jie gana rajūs, tačiau toks per žiemą mūsų sąlygomis neišgyventų“, – pasakojo R.Dailidė.

Jūrų muziejus savo vėžlių nepasigedo. Jų ekspozicijoje – tik šių gyvūnų iškamšos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų