Pereiti į pagrindinį turinį

Ketvirtis amžiaus tiesiant tiltus tarp kultūrų

2014-10-08 10:05

25-eri metai žmogui asocijuojasi su pirmaisiais savęs ieškojimais, pakilimais ir nuopuoliais. Menininkui tai – pats jėgų žydėjimas. Ketvirčio amžiaus veiklos sukaktį M.Dobužinskio kultūros ir estetinio lavinimo centras mini parodomis ir meno festivaliu.

25-eri metai žmogui asocijuojasi su pirmaisiais savęs ieškojimais, pakilimais ir nuopuoliais. Menininkui tai – pats jėgų žydėjimas. Ketvirčio amžiaus veiklos sukaktį M.Dobužinskio kultūros ir estetinio lavinimo centras mini parodomis ir meno festivaliu.

Vienas jubiliejinių renginių – galerijoje "Balta" vykusi paroda "Ant kūrybos sparnų". Parodoje buvo eksponuojami M.Dobužinskio centro auklėtinių ir Vilniaus dailės akademijos, Kauno dailės fakulteto, Tekstilės katedros studentų kursiniai ir diplominiai darbai.

Centro veiklos ištakos siekia 1989-uosius, kai Kaune duris atvėrė nedidukė dailės mokykla. Laikui bėgant gražių ketinimų ir aplinkinių žmonių palaikymo vedama dailės studija tapo kultūriniu, metodiniu ir mokomuoju jaunimo centru. Po vienu stogu įsikūrė galerija, kūrybinės dirbtuvės, informacinis centras.

2004-aisias centrui buvo suteiktas garsaus dailininko Mstislavo Dobužinskio vardas. Įstaiga ėmė vykdyti visuomeninę, kultūrinę veiklą, organizuoti tarptautines konferencijas, parodas, plenerus, simpoziumus ir festivalius, tapo tautinių mažumų vaikus suburiančiu centru. Per veiklos metus užsimezgė artimi ryšiai su Vilniaus dailės akademija – organizuojami bendri projektai, parodos, o mokymą centre išaugę vaikai mokslus tęsia akademijoje.

"25-eri metai padėjo patikrinti ir atrasti tikruosius mokymo metodus, suformuoti tradicijas ir jas puoselėti", – sako centro dailės studijos vadovė Elena Berežok. Ji vardija vieną didžiausių šiuolaikinio jaunimo problemų: noro kuo nors domėtis stoka. "Akiratis pasibaigia ties kompiuteriu ir socialiniais tinklais. O kur dingo noras domėtis menu? Norėjimas tobulėti ir semtis žinių?" – retoriškai klausė E.Berežok, nestokojanti vilties, kad tokią tendenciją dar įmanoma pakeisti.

"Menas ir kultūra gali būti ta jungiamoji grandis, kuri mūsų pasaulį gali padaryti skaidresnį, šviesesnį ir geresnį", – įsitikinusi pašnekovė.

Kiekviena tauta turi tik jai būdingą simboliką, koloritą ir tematiką. Šie skiriamieji ženklai padeda atsekti kūrėjų kilmę. Vis dėlto parodoje "Ant kūrybos sparnų", kurioje publikuoti rusų tautinės mažumos studentų baigiamieji darbai, jokios rusiškos stilistikos nematyti. "Globalizacija – ji daro įtaką ir menui. Dabar jau nebeatskirsi, kur lietuvio, ruso ar ukrainiečio darbas", – pastebi E.Berežok.

Tarsi patvirtinimas, kad menas sieja skirtingos pasaulėžiūros, skirtingų kartų ir skirtingų tautybių žmones, organizuojamas IX tarptautinis rusų kultūros ir meno festivalis. Kaliningrado E.Svetlanovo filharmonijos orkestro koncertu savaitgalį prasidėjusio festivalio renginiai vyks visą spalį. Jame bus pristatomi žymūs Rusijos dailės ir muzikos meistrai, menininkai ir iš kitų šalių – Latvijos, Čekijos, Ukrainos.


Parodos ir edukacija

IX tarptautinis rusų kultūros ir meno festivalis sujungs poeziją, muziką, dailę ir meninę edukaciją.

Spalio 7–16 d. P.Stulgos muzikos instrumentų muziejuje vyksta Maskvos dailininkų sąjungos, V.Surikovo dailės akademijos abiturientės, dailininkės Elenos Chakhovskajos tapybos darbų paroda "Žavesio pasaulis" (Rusija). Spalio 16 d. 16 val. vyks susitikimas su parodos autore ir edukacinė programa.

Spalio 14 d. 16 val. M.Dobužinskio kultūros centro galerijoje atidaroma dailininko Aleksejaus Slusaro tapybos darbų paroda "Miestai ir žmonės" (Čekija).

Spalio 17–22 d. P.Stulgos muzikos instrumentų muziejuje vyks dailininko Vitalijaus Michailiako tapybos darbų paroda "Žmonių likimai", skirta Kristijono Donelaičio 300-osioms gimimo metinėms (Rusija). Spalio 21 d. 16 val. vyks susitikimas su autoriumi ir edukacinė programa.

Spalio 22 d. 16 val. M.Dobužinskio kultūros centro galerijoje atidaroma iš Baltarusijos kilusio ir Lietuvoje gyvenančio dailininko Viktoro Šatunovo iliustracijų paroda "Guliverio kelionės". Vyks knygos "Guliverio kelionė į skraidančią salą" prezentacija.

Spalio 23–30 d. P.Stulgos muzikos instrumentų muziejuje bus eksponuojama dailininkės Nadeždos Kolesnikovos tapybos darbų paroda "Miesto motyvai" (Latvija). Spalio 30 d. 16 val. susitikimas su autore, edukacinė programa.


Kas? menininkių iš Maskvos R.Bybinos, I.Tkačiovos ir N.Vodianovos tekstilės darbų paroda "Skiautinių istorijos".
Kur? M.Dobužinskio kultūros centro galerijoje (V.Krėvės pr. 54).
Kada? spalio 8 d. 16 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų