Pereiti į pagrindinį turinį

Monospektaklis Šilainių apžvalgos aikštelėje: žmonės atranda scenos meną

2024-08-08 20:56

Į įvairias Kauno ir Kauno rajono viešas erdves užsukantis tarptautinis scenos menų festivalis „ConTempo“ žavi vis daugiau kauniečių ir miesto svečių.

Vakar Daugirdo amfiteatre, šiandien – Šilainių apžvalgos aikštelėje, rytoj – Kulautuvos parke, poryt – prie Zapyškio bažnyčios. Tai vieno iš festivalio renginių, kuriame artistė susirinkusiųjų dėmesį prikausto įsitaisiusi 6 metrų aukštyje virš žemės, trajektorija.

„Ore atliekamuose eksperimentuose ji balansuoja tarp nesvarumo būsenos ir akistatos su tuštuma. Menininkės monospektakliai ir grupiniai kūriniai pasižymi savita vidine logika, kur žaidžiama kūnais, sulėtintu judesiu ir lėtumu, fizikos dėsniais ir svaiguliu. Pasirodymų pagrindu pasirinkusi rizikos bei baimės pažinimą, Chloé Moglia stulbinamai, bet sykiu itin trapiai valdo judesį“, – apibūdino organizatoriai.

Akrobatika tokiame aukštyje, atliekama, atrodytų be jokių pastangų, lėtai, susimąstant apie būtį, lyg žvelgiant į ateitį, galvojant, kas toliau, tikriausiai ne vieną žiūrovą privertė stabtelti nuo kasdieninio lėkimo.

„Kažkaip labai lėtai čia viskas. Bet palauk, tikrai, o kur skubėti? Net nesupratau, kokia esu įsitempus po darbo dienos“, – rimo viena iš renginio žiūrovių. Kai kurie susirinkusieji buvo sustoję puslankiu prie pat pasirodymo vietos, kiti buvo įsitaisę kiek atokiau ant apžvalgos aikštelės suolelių.

Visų dėmesys – į veiksmą apie linguojančios konstrukcijos. Viena moteris menininkės judesius vienu momentu stebėjo net susiėmusi už galvos. 

Festivalio meno vadovė ir įkūrėja Gintarė Masteikaitė portalui kauno.diena.lt prieš prasidedant veiksmui Šilainių apžvalgos aikštelėje, į kurią vis plūdo žmonės, palygino, kad šiemet festivalis sulaukia dar daugiau auditorijos nei pernai.

„Jaučiame labai didelį palaikymą ir susidomėjimą iš žiūrovų. Kaip matote, srautai eina. Daug žmonių, kurie pirmą kartą šiemet ateina į festivalį. Veikia komunikacija, veikia kitų žmonių pasidalinti komentarai. Žmonės atranda scenos meną netradicinėse erdvėse kaip vyksta šiandien. Domisi ir nori pamatyti naujų dalykų. Labai žavu, kad kai kurie žmonės keliauja iš vieno renginio į kitą, lygina, kalba, diskutuoja. Mūsų patirtis – labai pozityvi, maloni ir jau galvojame apie kitus metus“, – kalbėjo G. Masteikaitė.

Ji užsiminė, kad mąstoma, kaip keisti strategiją, kad pavyktų didinti spektaklių apimtis, kad kuo daugiau žmonių juos galėtų pamatyti.

Šiemet palyginti su pernai atrasta naujų erdvių, pavyzdžiui, Šilainių apžvalgos aikštelė, KTU sporto salės, Evangelikų bažnyčia ir kt.

G. Masteikaitė susirinkusiems sakė, kad festivalio atstovai dirba visus metus, kad rugpjūtį į Kauną galėtų atvežti geriausius pasaulio menininkus. Daugybė festivalio renginių yra nemokami, tačiau norintieji paremti gali įsigyti bičiulio bilietą ir taip paremti festivalį.

Programa: https://contempofestival.lt/

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų