Pereiti į pagrindinį turinį

Pažaislio festivalio meno vadovas E. Montvidas: su džiugesiu laukiame jubiliejinio festivalio

2024-08-26 15:06 diena.lt inf.

Sekmadienį kompozitoriaus Laimio Vilkončiaus operos „Pasaulio sutvėrimas“ premjera užbaigė visą vasarą trukusį Pažaislio muzikos festivalį. Per tris mėnesius įvyko 28 koncertai, sulaukę apie 16 000 geros muzikos mylėtojų. 19 koncertų vyko Kaune, o likusieji – kituose miestuose ir miesteliuose. 3 koncertų įrašai buvo transliuojami Euroradijo bangomis. Festivalyje pasirodė daugiau kaip 600 atlikėjų iš Lietuvos ir užsienio.

Festivalio kulminacijai buvo pasirinkta naujausia Laimio Vilkončiaus opera „Pasaulio sutvėrimas“. Kompozitorius kūrinyje apmąsto žmogaus sutvėrimą, pasitelkdamas ne biblinį siužetą, o pažvelgdamas į mitus, kaip pasaulį tvėrė senovės lietuvių pagonių dievai. Šią operą L. Vilkončius kūrė kartu su poete ir dramaturge Daiva Čepauskaite, o ją įgyvendino maestro Gintaras Rinkevičius su savo vadovaujamu Lietuvos valstybiniu simfoniniu orkestru. Kūrėjai itin kruopščiai studijavo pagonybės laikotarpį, pasitelkdami specialistus – etnologą prof. Libertą Klimką, etnologę, folkloristę, kultūros sociologę Iniją Trinkūnienę, iš jos gavo ir autentiškų pagonių giesmių melodijų, kurias gausiai panaudojo partitūroje.

Sekmadienį daugiau kaip 2000 gerbėjų minia Pažaislio vienuolyno kieme klausėsi operos „Pasaulio sutvėrimo“ koncertinio atlikimo. Pagrindinius vaidmenis atliko būrys žymių solistų: Ieva Prudnikovaitė, Jeronimas Milius, Egidijus Bavikinas, Steponas Zonys, Ona Kolobovaitė ir Kauno valstybinis choras (meno vadovas Robertas Šervernikas).

Opera „Pasaulio sutvėrimas“. J. Danilevičiaus nuotr.

Šiųmečiame festivalyje pasirodė tokios užsienio žvaigždės, kaip: britų karališkasis mecosopranas dama Sarah Connolly, lietuvių kilmės JAV džiazo žvaigždė Nocile Zuraitis, jaunas, bet nepaprastu talentu nustebinęs turkų pianistas Canas Çakmuras, poetiškojo džiazo atlikėja Elina Duni (Albanija-Šveicarija), kubiečių a cappella grupė „Vocal Sampling“. Koncertavo žinomi Lietuvos operos solistai: Vilija Mikštaitė, Mindaugas Zimkus, Asta Krikščiūnaitė, Viktorija Miškūnaitė, Karolis Kašiuba, Justina Gringytė, Edgaras Montvidas, Joris Rubinovas, Eugenijus Chrebtovas, Gabrielė Bukinė, taip pat klausytojų pamilti ansambliai „Paleasis“, „Agora trio“, pianistai Anna, Lukas, Petras ir Julius Geniušai, paminėti kompozitorių Giedriaus Kuprevičiaus, Vidmanto Bartulio ir Juozo Naujalio jubiliejiniai metai.

Iš kairės: Giedrė Mikaitienė ir Edgaras Montvidas. J. Danilevičiaus nuotr.

Festivalio meno vadovas, tenoras Edgaras Montvidas, primindamas apie artėjantį trisdešimtąjį festivalį, sako: „Nugriaudėjęs griaustinis gaivalinga jėga pradėjo 29-ąjį Pažaislio muzikos festivalį, o pilnutėlis vienuolyno kiemas tik patvirtino, kad esame aukščiausios prabos koncertus rengiantis vienas seniausių muzikos festivalių šalyje. Džiugu, kad per beveik tris dešimtmečius pelnėme ne tik nuolatinės publikos meilę, bet įvairiomis muzikos formomis ir naujomis erdvėmis pritraukėme naująja kartą į koncertus. Festivalį atranda pasaulinį pripažinimą pelnę atlikėjai, scena čia suteikiama gabiausiems mūsų šalies solistams ir kolektyvams, rečitalius rengia ir koncertuoja jau pripažinti scenos meistrai. Viltingai su džiugesiu ir jauduliu laukiame jubiliejinio festivalio kitąmet, kurio programa bus ypač ryški – 4 didieji koncertai, pasaulinės žvaigždės, premjeros, ištikimi festivalio draugai, jau ruošiamos šventinės programos. Kviečiame švęsti muziką, kviečiame švęsti festivalio 30-ąjį gimtadienį.“

Koncertas Žemosios Panemunės dvare. S. Dalmantienės nuotr.

Pasak festivalio direktorės Giedrės Mikaitienės, beveik 100 procentų dienų, kuriomis vyko šios vasaros festivalio koncertai, buvo saulėtos ir šiltos. Festivaliui, kurio trečdalis koncertų vyksta lauke, oro sąlygos yra itin svarbus faktorius. „Vienintelis koncertas-piknikas, vykęs šiemet tikru atradimu tapusiame Žemosios Panemunės dvare, sulaukė lietaus, bet nepaisant jo daugiau kaip 600 klausytojų atvyko į renginį. Šiemet be Žemosios Panemunės dvaro pristatėme dar dvi naujas koncertų erdves – Lietuvos banko Kauno rūmus ir BLC verslo centro terasą, kurias klausytojai įvertino su kaupu, koncertai jose buvo pilnutėliai. Didžiuojamės festivalio publika, kuri nepaisant oro sąlygų ir vasaros atostogų grafiko, savo kalendoriuose nepamiršta pasižymėti Pažaislio festivalio renginių. Publikos dėmesys ir gausiai užpildytos koncertų erdvės mums yra didžiulis įvertinimas ir paskatinimas eiti į priekį, kuriant ypatingojo, trisdešimtojo, festivalio programą ir ieškant naujovių ateičiai“, – apie publikos dėmesio svarbą ir palaikymą kalbėjo G. Mikaitienė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų