Pereiti į pagrindinį turinį

Šiuolaikinio meno festivalis – su socialine misija

2024-08-24 08:00 diena.lt inf.

Rugsėjo 9–15 d. Kaune vyks tarpdisciplininis šiuolaikinio meno festivalis, kuris miesto gyventojus ir svečius pakvies į teatro spektaklius, filmų festivalį, šiuolaikinio meno parodas, performanso meno programą, diskusijas ir koncertus.

Asociatyvi freepik.com nuotr.

„JA FEST 2024“ – antrasis JA (išvertus iš portugalų kalbos „čia ir dabar“) festivalis, kurį organizuoja „Já tarptautinis teatras“ (Portugalija) ir ALTR (Lietuva), bendradarbiaudami su M. K. Čiurlionio dailės muziejumi, Kauno įvairių tautų kultūrų centru, Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademija, VDU „101“ galerija, VDU teatru, naktinės kultūros namais „Lizdas“ ir Cossoul.

Teisės ir laisvės temos

Istoriją ir jos kūrimą formuoja tie, kurie laiko valdžios svertus. Tai apima ir pasakojimų kūrimą, ir nepatogios praeities ištrinimą. Istoriniai pasakojimai, apibrėžiantys priimtinas tiesas, gali užvaldyti visos visuomenės protą ir formuoti visos civilizacijos likimą. Tačiau istorija yra tiek pat pamiršimo, kiek ir prisiminimo aktas. Atidžiai pažvelgę į tamsius praėjusių laikų takus, rasime palaidotas tiesas, nesuderintus pasakojimus, nepapasakotas istorijas ir paslėptus balsus.

Apie tai byloja ir XX a. Europos patirtis, apimanti ir šalis už geležinės uždangos sovietų režimo metu, ir diktatūras Portugalijoje, Ispanijoje. Kad išsilaivintų iš priespaudos istorijų, žmogui reikia drąsos ir nuolatinių pastangų.

Šiandien, kai demokratijai gresia nauji pavojai, kai galingi, nebūtinai teisingi, istoriniai pasakojimai pergali laisvę, svarbu atkreipti dėmesį į pamirštus arba ištrintus praeities pasakojimus, kurie kalba nepatogias ir įžvalgias tiesas iš laikotarpių, kai tai sakyti buvo drąsos veiksmas.

„Kiekviena į šviesą iškelta istorija yra nematoma mūsų žmogiškumo dalis, o menas yra žmogaus vaizduotės lopšys, kuriame ši šviesa lėtai, bet be atodairos puoselėjama. Mūsų tikslas šio festivalio metu bent iš dalies prisiliesti prie begalinių istorijų pasakojimo galimybių, tiesos perdavimo priemonių“, – sako festivalio sumanytojas, JA tarptautinio teatro bendrakūrėjis dr. Sureshas Nampuri.

Skirtingų disciplinų gausa

Visą savaitę Kauno miesto gyventojai ir svečiai turės galimybę ne tik iš arčiau susipažinti su Portugalijos teatro tradicijomis, bet ir atrasti naujų arba jau tarptautinio pripažinimo sulaukusių šalies menininkų(-ių) darbų.

Festivalio programoje – daugiau kaip dvi dešimtys Lietuvos ir užsienio menininkų(-ių) audiovizualinių darbų, kurie bus pristatyti M. Žilinsko dailės galerijoje, VDU „101“ galerijoje ir Kauno įvairių tautų kultūrų centre.

„Šis festivalis išskirtinis ne tik tuo, kad jame susipina skirtingos meno disciplinos, žanrai ir formatai, bet ir tuo, kad jis yra tiek meno, tiek edukacijos festivalis su aiškia socialine misija ir žinute. Darbai, kuriuos pristatysime festivalio metu, vienaip ar kitaip atliepia ir kalba apie žmogų, kintantį pasaulį ir kviečia į festivalio temas pažvelgti iš kartais nepatogių, kartais jau užmirštų, o gal net dar nepažintų perspektyvų“, – teigia festivalio koordinatorius Lietuvoje, ALTR meno vadovas Arnis Aleinikovas.

Trijose skirtingose programose – dokumentiniai, grožiniai, dramos, poezijos filmai, trumpi naratyviniai dokumentinės dramaturgijos filmai.

Nemokami renginiai

Rugsėjo 9 d. festivalis bus atidarytas audiovizualinėmis instaliacijomis – „Akyse – Tu“ ir „4 nutraukti gyvenimai“. Pastaroji skirta keturioms drąsioms moterims žurnalistėms, kurios, nors dirbo ir gyveno skirtingose šalyse, savo gyvenimus skyrė vienai idėjai – visuomenei be korupcijos, žiaurumo ir priespaudos – įgyvendinti.

Rugsėjo 10 d. šiuolaikinio meno gerbėjai laukiami tarpdisciplininio meno parodos atidaryme M. Žilinsko dailės galerijoje.

Rugsėjo 11–12 d. VDU teatre žiūrovai nemokamai galės išvysti tris „JA tarptautinio teatro“ produkcijas pagal Arielio Dorfmano, Isaaco Asimovo tekstus ir Virginios Woolf ir Sigmundo Freudo pokalbius.

Rugsėjo 13–14 d. VDU teatre vyks tarptautinis filmų festivalis „Tiesos metraštininkai. Liudijimai“. Jame bus pristatytos konkursinė, tarptautinė ir lietuviškų filmų programos, tyrinėjančios, dokumentuojančios ar kitaip reaguojančios į festivalio temą. Trijose skirtingose programose – dokumentiniai, grožiniai, dramos, poezijos filmai, trumpi naratyviniai dokumentinės dramaturgijos filmai ir kitų žanrų kūriniai.

Rugsėjo 15 d., per festivalio uždarymą, M. Žilinsko dailės galerijoje – keturių Lietuvos menininkių performanso meno programa, kviečianti iš arčiau pažvelgti į šiandienos žmogų ir nūdieną, kurioje gyvename.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų