Į Senamiesčio kavines užsuka daugiau lankytojų Pereiti į pagrindinį turinį

Į Senamiesčio kavines užsuka daugiau lankytojų

2009-07-25 12:19
Kavinės ir restoranai rado naują būda pasipelnyti?
Kavinės ir restoranai rado naują būda pasipelnyti? / Tomo Raginos nuotr.

"Duonos ir žaidimų!" - antikos posakis apibūdina Kauno senamiesčio kavinių lankytojų interesus. Senajame miesto rajone įsikūrę verslininkai džiaugiasi, kad įvairūs renginiai atvilioja daugiau miestiečių.

Nauji traukos centrai

Senamiestį sukaustęs sąstingis pamažėle traukiasi: pagyvėjimą jaučia ir istorinėje Kauno dalyje esančių kavinių ir restoranų savininkai. Verslininkų lauktas Europos lengvosios atletikos iki 23 metų čempionatas ir nemokama muzikinės dramos "Karalius Mindaugas" premjera padarė savo: praėjusią savaitę Senamiesčio kavines ir restoranus užplūdo miestiečiai ir atvykėliai. Nors dauguma savininkų neatskleidžia praūžusios savaitės apyvartos, puse lūpų užsimenama, kad tai buvo vienos pelningiausių vasaros dienų.

Dvidešimt keturios maitinimo įstaigos - tiek kavinių, restoranų ir viešbučių yra įsikūrę pagrindinėje Senamiesčio arterijoje - Vilniaus gatvėje ir Rotušės aikštėje. Dar 26 kavinių ir restoranų iškabos mirga šalia pagrindinės Senamiesčio gatvės. Atsirandantys nauji traukos objektai į Senamiestį atvilioja vis daugiau lankytojų.

"Savaitgalio vakarais lauko terasos lūžta nuo žmonių. Kiekvienas mažas ar didelis renginys, vykstantis mieste, didina apyvartą ir žmonių srautus", - džiaugėsi kavinės "Crazy House" savininkas Dainius Rumšas. Verslininkas pastebi, kad pastaruoju metu padidėjo lankytojų srautas Senamiestyje, tačiau sako, kad tai dar neužtikrina kavinės sėkmės. Lankytojų perkamoji galia nuo praėjusių metų žymiai sumažėjo. Verslininko balse euforijos negirdėti, nors vasaros apyvarta, palyginti su šaltuoju sezonu, padidėja dvigubai, tačiau restorano "Crazy House" pelnas, lyginant su praėjusių metų birželiu ir liepa, smuko 30 proc.

"Turistai visada ateis iki Senamiesčio. Čia atsirado daugiau traukos centrų: naujų kavinukių, vyksta renginiai, žavi išskirtinė architektūra ir Senamiesčio tvarka", - pastebėjo restorano "Medžioklės užeiga" vadybininkė Aida Zabulionytė. Anksčiau žmonės į restoraną plūsdavo pietauti ir vakarieniauti, sunkmečiu jie į Senamiestį dažniau užsuka tik vakarais.

Sėkmė - kokybiškas maistas

Renginiai Ryšių muziejuje, Kauno pilyje, Rotušės aikštėje ar vasaros renginių amfiteatre kai kuriems verslininkams neša didesnę finansinę naudą nei praūžęs Europos čempionatas.

"Lengvosios atletikos čempionato nauda mums - tai tik pasakos. Tik techninis personalas galėjo sau leisti išgerti alaus bokalą ar vyno taurę, o sportininkai nėra geri restorano klientai - jie negeria", - aiškino viešbučių "Daugirdas" ir "Perkūno namai" savininkas Vidimantas Žekas.

Verslininko nuomone, nemaži žmonių srautai į Senamiestį plaukia dėl dviejų priežasčių: gerų ir kokybiškų restoranų, daugėjančių įvairių renginių. "Žmonės ieško renginių, o kai juos suranda, užsuka pavalgyti į netoliese esančius restoranus. Žmonės pripratę valgyti skanų maistą ir gerti gerus gėrimus: juk mėgstančio tradicines Cezario salotas nepriversi valgyti cepelinų su grietine ar picos", - įsitikinęs verslininkas. Jo pastebėjimu, kokybišką maistą mėgstantys žmonės taupydami pinigus rečiau apsilanko kavinėse, tačiau valgymo įpročių nekeičia.

Kavinės "Skliautas" savininkai neatmeta tikimybės, kad didesni žmonių srautai į Senamiestį užsuka ir dėl kokybiško maisto. Jie neneigia, kad čempionatas turėjo įtakos didesnei kavinės apyvartai. "Atvažiavę ispanai, vokiečiai, italai dažnai valgo brangesnius patiekalus: su jūros gėrybėmis ar kitus "stiprius" karštuosius patiekalus. Jiems dažniausiai nerūpi, kad salotos kainuoja dvidešimt ir daugiau litų. Mūsų žmogui visada svarbi ir kaina, - pastebėjo kavinės "Skliautas" direktorė Daiga Gaižutienė. - Per čempionatą buvo užsukę grupė graikų, kurie per kelias valandas išgėrė keturis butelius gero vyno. Aišku, džiaugiamės ir mūsų miestiečiais, tačiau šeši lietuviai dažnai užsisako vieną vyno butelį, ir nebūtinai gero."

"Skliauto" vadovė įsitikinusi, kad čempionatas buvo "gera ir sveika injekcija" kavinei.

Piešia rajono veidą

Verslininkai pastebi, kad Senamiestis gyvesnis tapo, nes čia rengiami įvairūs muzikiniai projektai. Įtakos turi ir sunki Laisvės alėjos padėtis. "Akropolis" suvalgė Laisvės alėją ir didesnė jos klientų dalis perėjo į Senamiestį, - savo nuomonę išdėstė restorano "Antis" savininkas Gintaras Davidonis. - Senamiestis turi savo dvasią ir jo suvalgyti yra neįmanoma."

"O kur dar plūsti, jei Laisvės alėja jau karste? Senamiestis vienintelis ir belieka. Vien Rotušės aikštėje šiemet atsidarė du restoranėliai, kurie pagyvina Senamiesčio veidą. O judesys veda tik į gera", - nuomonę išsakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas ir restorano "Medžiotojų užeiga" savininkas Ričardas Mačiulaitis. Pašnekovas pastebi, jog Senamiečio restoranai orientuojasi į skirtingas auditorijas: vieni - pietų metą, kiti - pavakarę, tačiau šiam rajonui trūksta "rytinės kavos ir laikraščių" ir daugiau naktinių klubų.

Naudos davė ir Senamiesčio kavinėse bei restoranose vis dažniau vykstantys muzikiniai ir kultūriniai renginiai. "Lankytojai ateina ne tik skanaus vyno išgerti ar kepsnį suvalgyti, bet ir dvasinės atgaivos. Senamiestyje auga kultūra", - užsiminė D.Gaižutienė.

Tačiau po sėkmingos savaitės reto verslininko balse išgirsi euforiją. Senamiesčio pagyvėjimas gali būti ir laikinas reiškinys. Sėkmingiausias metas Senamiesčio restoranams prasideda nuo ketvirtadienio ir baigiasi šeštadienio naktį. Sekmadienį kauniečiai nėra linkę naudotis maitinimo įstaigų paslaugomis. Daugiausia lankytojų restoranai sulaukia vėsesnę vasaros dieną arba tik po 20 val.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų