Pereiti į pagrindinį turinį

Įtartinas funikulieriaus remontas: kur dingo pinigai?

2013-10-18 02:00
Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Savivaldybės bendrovė "Autrolis" galėjo iššvaistyti dalį Aleksoto funikulieriaus rekonstrukcijai skirtų pinigų. Paaiškėjo, kad už beveik 500 tūkst. litų buvo atlikti papildomi darbai, kurie neaišku, ar buvo reikalingi.

Dokumentus slėpė

Painūs finansiniai viražai pradėjo aiškėti rugsėjo pradžioje, kai į miesto tarybos kolegiją kreipėsi "Autrolio" vadovai, sumanę atsikratyti nuostolingai dirbančio Aleksoto funikulieriaus.
Tuomet miesto tarybos narys Arvydas Garbaravičius pareiškė, kad "Autrolis" nuo politikų slepia funikulieriaus remonto dokumentus.

Kolegijai primygtinai pareikalavus, vakar bendrovės atstovai juos paviešino ir paaiškėjo skandalingų dalykų – papildomiems darbams išleista apie 500 tūkst. litų.

"Kas tokio šiandien atsitiko, kad mes sulaukėme dokumentų, kiek buvo išleista funikulieriaus rekonstrukcijai, – užvakar ironizavo miesto tarybos narys A.Garbaravičius. – Visų dokumentų ir sąskaitų seniai prašiau, bet vis sulaukdavau atsakymo, kad tai konfidenciali informacija. Dabar aiškėja, ką tokio norėta nuslėpti."

Pamiršo drenažo darbus

Pagal pateiktus dokumentus funikulieriaus vagonėlių remontas kainavo daugiau kaip 400 tūkst. litų, kelio remontui išleista 2,2 mln. litų, o pastatų kompleksas sutvarkytas už 31 tūkst. litų.
Politikams panagrinėjus pateiktus dokumentus įtarimų sukėlė kai kurie papildomi darbai ir jiems išleistos įspūdingos sumos.

"Negi rengiant techninį projektą iš karto nebuvo numatyta, kad reikės atlikti drenažo darbus?" – piktinosi meras Andrius Kupčinskas.

Kolegijos nariams užkliuvo ir tai, kad vien techniniam prokektui išleista 140 tūkst. litų.

"Visi papildomi darbai kainavo apie pusę milijono litų. Argi ne keista", – svarstė miesto vadovas.

Nagrinės Antikorupcijos komisija

Pasak A.Garbaravičiaus, tai ne pirmas kartas, kai savivaldybių bendrovių vadovai, dangstydamiesi konfidencialumo susitarimais, nuo miesto tarybos narių slepia informaciją. "Kas gali paneigti, kad tokių keistų sandorių, kaip Aleksoto funikulieriaus remontas, nesudaroma ir kitose savivaldybės bendrovėse", – piktinosi politikas.

Vakar kolegijos nariai pritarė jo siūlymui, kad Aleksoto funikulieriaus atliktų darbų priėmimo aktai, sąskaitos-faktūros ir kiti dokumentai būtų pateikti Antikorupcijos komisijai. Jos posėdis numatytas kitą savaitę.

Paskolos grąžinti neskuba

Pasak "Autrolio" direktoriaus pavaduotojo Laisvydo Rudžiansko, per pirmąjį šių metų pusmetį Aleksoto funikulierius uždirbo 9,5 tūkst. litų, o išlaidos siekė net 440 tūkst. litų. Tokia didelė suma susidarė, nes bendrovė 2012 m. funikulieriaus remontui iš banko paėmė beveik 2,3 mln. litų paskolą.

"Jeigu savivaldybė perims Aleksoto funikulierių, kaip bus su paskola, kas ją mokės: jūs ar mes?" – per vakar vykusį kolegijos posėdžį klausė meras A.Kupčinskas. Direktoriaus pavaduotojas tikino, kad "Autrolis" paskolą sutinka mokėti ir toliau, tačiau nebenori rūpintis funikulieriumi.

Savivaldybės bendrovė yra grąžinusi beveik 700 tūkst. litų paskolos, bankui dar teks atiduoti 1,6 mln. litų.

"Prieš dvejus metus, kai savivaldybė suteikė bendrovei garantiją banko paskolai, buvo žadėta, kad pinigai bus grąžinti per kelerius metus. Pažiūrėkite, kaip yra dabar", – pyko tarybos narys Valys Venslovas.

Vakar kolegijos nariai nusprendė kol kas iš "Autrolio" neperimti  Aleksoto funikulieriaus.  "Palaukime, kol bus įgyvendintas tarybos sprendimas dėl "Autrolio" ir Kauno autobusų" sujungimo, tada galvosime, ką daryti su Aleksoto funikulieriumi", – teigė A.Kupčinskas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų