Pereiti į pagrindinį turinį

Kaip nesusipykti su kaimynais remontuojant butą?

2016-11-02 13:54
DMN inf.

"Nusipirkome butą sename daugiabutyje, kurį, prieš įsikeldami, norime suremontuoti. Žinome, kad triukšmingas remontas dažnai pykdo aplinkinius, o mes visai nenorime pyktis su būsimais kaimynais. Kokios normos reglamentuoja triukšmą, galimą vandens atjungimą, planuojamus atlikti statybos darbus?", – klausia Ramūnas J.

"Būsto valdos" nuotr.

Komentaras

Laura Juršytė

UAB „Būsto valda“ vyr. teisininkė

Jeigu įsigiję būstą jame ketinate atlikti didesnės apimties remonto darbus – pertvarkyti buto išplanavimą, griauti sienas, statybos darbų projektą reikia suderinti su miesto architektu pagal numatytą tvarką. Jei ketinate atlikti tik kosmetinį remontą, to daryti nebūtina, tačiau reikia laikytis viešosios tvarkos reikalavimų.

Viena opiausių problemų, dėl kurios remonto metu skundžiasi kaimynai, – triukšmas. Viešosios rimties trikdymas apskritai yra bene dažniausiai pasitaikanti problema daugiabučiuose.

Nesvarbu, ar savo bute atliekate remonto darbus, ar garsiai žiūrite televizorių, triukšminga veikla darbo dienomis galima nuo 7 iki 22 val., o savaitgaliais ir švenčių dienomis – nuo 9 iki 22 val.

Pažymėtina, kad gyventojai turi teisę kreiptis į policijos pareigūnus dėl bet kokio kaimynų keliamo triukšmo. Vertinant statybų, laisvalaikio ir buitinį triukšmą jo lygio matavimai neprivalomi, užtenka liudytojų parodymų, garso ar vaizdo įrašų ar kitos tai patvirtinančios medžiagos. Jeigu dėl triukšmo kviečiama policija, užtenka vien to, kad atvykę pareigūnai girdėtų keliamą garsą.

Paprastai policijos pareigūnas, atvykęs reaguojant į daugiabučio namo gyventojo skundą dėl triukšmo, pirmiausia oficialiai įspės triukšmadarius. Jei į įspėjimą bus nereaguojama, paskirs Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatytą atitinkamo dydžio nuobaudą. Pagal dabar galiojančią tvarką triukšmautojams pirmą kartą pažeidus viešąją tvarką skiriama bauda iki 86 eurų, o už pakartotinį nusižengimą – iki 289 eurų. Už triukšmą atsako buto valdytojas, todėl bauda bus paskirta buto savininkui arba, jei sudaryta nuomos sutartis, nuomininkui.

Atliekant remonto darbus kartais gali tekti atjungti vandenį, elektrą ir kt. laiptinės ar net viso namo gyventojams. Jeigu šių paslaugų tiekimą ketinate nutraukti savarankiškai tik keletui valandų, pakaks iš anksto skelbimų lentoje pakabinti įspėjimą kaimynams su nurodyta informacija, kada ir kas bus atjungta.

Tuo atveju, jei paslaugas tiekti nutraukti būtina ilgesniam laikui, apie tai derėtų įspėti namo administratorių, kuris ir perspės namo gyventojus bei kitų patalpų savininkus apie numatomus atlikti darbus. Jei vykdant remonto darbus numatoma kreiptis į paslaugų teikėjus, kurie nutrauks teikiamas paslaugas, perspėjimu apie nutraukiamas tiekti paslaugas pasirūpins jie.

Remonto metu reikia palaikyti švarą laiptinėje. Netvarka bendrojo naudojimo patalpose statybų metu – taip pat labai dažnas gyventojų nusiskundimas.


Laukia klausimų

Kauno daugiabučius administruojančios bendrovės „Būsto valda“ specialistai pasirengę atsakyti ir į kitus kauniečius dominančius klausimus.

Klausimus dėl daugiabučių priežiūros galite siųsti e. paštu [email protected].

Svarbu: darbo dienomis vykdyti triukšmingus remonto darbus galima nuo 7 iki 22 val., o švenčių ir poilsio dienomis – nuo 9 iki 22 val.

Straipsnis užsakytas

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų