Pereiti į pagrindinį turinį

Paskola pakibo virš kauniečių galvų

2013-10-25 15:50

Kauno politikai priėmė rizikingą sprendimą, suteikdami  garantiją beveik 20 mln. litų dydžio paskolai, kurią paėmė nuostolingai dirbanti bendrovė "Autrolis". Nesėkmės atveju milijonus tektų atseikėti iš skylėto miesto biudžeto.

Andriaus Aleksandravičiaus nuotr.

Kauno politikai priėmė rizikingą sprendimą, suteikdami  garantiją beveik 20 mln. litų dydžio paskolai, kurią paėmė nuostolingai dirbanti bendrovė "Autrolis". Nesėkmės atveju milijonus tektų atseikėti iš skylėto miesto biudžeto.

Paskola dėl paskolos?

Už gautus pinigus "Autrolis" žada dengti anksčiau paimtą paskolą. "Bendrovė neima dar vienos paskolos, tik prašo užtikrinti anksčiau paimtos atidavimą. Tai būtina daryti, nes sujungiame "Kauno autobusus" ir "Autrolį", – aiškino "Autrolio" direktorius Naglis Simanavičius.

Dar 2006 m. "Autrolis" pasirašė 15 mln. eurų paskolos sutartį su Europos rekonstrukcijos ir plėtros banku (ERPB). Tuomet buvo įsigyti nauji troleibusai, paskolą įsipareigota grąžinti iki 2016 m. birželio. "Autrolis" jau kurį laiką nevykdo savo įsipareigojimų bankui.

Savivaldybės Turto skyriaus duomenimis, nuo 2009 m. iki dabar "Autrolis" dirba nuostolingai – pirmojo šių metų ketvirčio bendrovės nuostoliai siekia net 1,4 mln. litų. Taip pat susidarė didžiulės skolos, tačiau apie jas naujasis direktorius nepanoro kalbėti net ir su miesto tarybos nariais.

Situaciją slepia

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Simonas Kairys ir kiti miesto tarybos nariai stebėjosi, kodėl N.Simanavičius vengia kalbėti apie bendrovės situaciją.

"Klausėme, tačiau nieko neišgirdome apie finansinę būklę, apie etatų mažinimą sujungus abi bendroves", – sakė jis.

Buvo tik užsiminta, kad savivaldybė "Autroliui" už suteiktas paslaugas yra skolinga daugiau nei 16 mln. litų.

"Kai buvo imta paskola, žadėta, kad savivaldybė sumokės už didesnį kilometražą, tačiau jis sumažintas daugiau nei 30 proc. Kyla grėsmė, kad bankas bet kada gali skirti netesybas, branginti palūkanas ar pareikalauti grąžinti paskolą prieš terminą", –  grėsmes dėl nevykdomų įsipareigojimų vardijo N.Simanavičius.

Banko atsakymo nėra

Miesto taryboje vakar diskusijos kilo ir dėl to, kaip reaguos ERPB, sužinojęs apie "Kauno autobusų" ir "Autrolio" sujungimą. Kol kas savivaldybė atsakymo iš banko neturi.

N.Simanavičius tikino, kad jo neverta laukti, nes suteikta garantija paskolai išspręstų "Autrolio" pinigų srautų trūkumą ir paspartintų abiejų įmonių sujungimo procesą, taip esą būtų sutaupyta apie 500 tūkst. litų.

"Uždedama našta ant gyventojų – neaišku, ar "Autrolis" ateityje sugebės atiduoti šią paskolą. Tokiu atveju ją teks grąžinti savivaldybei, tiksliau, visiems kauniečiams", –  sakė Antikorupcijos komisijos pirmininkė Anželika Banevičienė.

Nepaisydami rizikos, tarybos nariai pasisakė už garantijos suteikimą. Už balsavo 19 tarybos narių, 9 buvo prieš ir tiek pat susilaikė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų