Pereiti į pagrindinį turinį

S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome – paveldo ir šiuolaikinės architektūros jungtuvės

2014-04-01 07:53
DMN inf.
Įkasant simbolinę kapsulę dalyvavo ir D. Varnaitė Įkasant simbolinę kapsulę dalyvavo ir D. Varnaitė

S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome prasidėjo Karinių oro pajėgų (KOP) Paieškos ir gelbėjimo posto statybų darbai. Jį įkurdinsiantis modernus ir šiuolaikiškas pastatas tarnaus civilinėms bei karinėms reikmėms. Paieškos ir gelbėjimo poste budės sraigtasparnių įgulos, nuolat pasirengusios pagelbėti žmonėms gesinant gaisrus, pergabenant ligonius ar donorų organus transplantacijoms, ieškant pasiklydusių ar gelbstint skęstančiuosius. Čia taip pat įsikurs NATO pajėgų aviacija.

Pastatas iškils vietovėje, kuri yra nekilnojamasis kultūros paveldas, todėl jo projektas derintas su Kultūros paveldo departamento Kauno teritoriniu padaliniu. Departamento direktorė Diana Varnaitė džiaugiasi, kad pavyko rasti ne tik funkciniu, bet ir paveldosaugos požiūriu priimtiną sprendimą.

„Siekėme, jog valstybės saugomoje vietovėje iškilęs pastatas ne tik atliktų savo funkciją, bet ir darniai įsilietų į istorinę aplinką. Anksčiau siūlyti sprendimai ne tik neišpildė šios vietos istorinio potencialo, bet ir kėlė grėsmes jos integralumui. Šiandien ypatingai didžiuojuosi, kad sugebėjome jų išvengti. O štai architektas prof. Rimvydas Jurgis Palys įvertino būsimo pastato erdvę, kontekstą ir „įsiklausė“ į jų diktuojamas sąlygas, – sakė ji.  – Manau, šis projektas taps įrodymu, kad atsakingai priimant sprendimus šiuolaikinė architektūra ir mūsų istoriją įamžinantis kultūros paveldas gali koegzistuoti nekeldami vienas kitam grėsmės“.

S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas yra nacionalinio reikšmingumo kultūros paveldo objektas, pasižymintis istorinio, inžinerinio, architektūrinio, memorialinio, urbanistinio ir dailės pobūdžio vertingųjų savybių gausa. 192 ha ploto aerodrome tebėra išlikę angarų ir pastatų, jų pamatų ir dangos fragmentų, paminkliniai akmenys žuvusiems lakūnams, geležinkelio bėgių sistema, medžių alėjos.

1918 metais aerodromas tapo Lietuvos karinės, civilinės ir susiekimo aviacijos lopšiu. Perėmusi vokiečių lėktuvų angarus Karo aviacijos kuopa 1919 m. kovo 12 d. čia pradėjo savarankišką darbą – ši diena laikoma Lietuvos karo aviacijos gimtadieniu. 1927 m. aerodrome įkurtas Lietuvos aeroklubas, rengęs Lietuvos lakūnus bei svariai prisidėjęs prie civilinės aviacijos vystymo. Nepriklausomybės aušroje aerostoties pastato salėje buvo įkurtas Visuomeninis aviacijos muziejus, o po 1993 m. aerodrome ėmė kurtis lakūnai akrobatai, bendrosios aviacijos lakūnai, aviamodeliuotojai. Tais pačiais metais jam suteiktas Dariaus ir Girėno vardas, taip pagerbiant atminimą lakūnų, kurių pasveikinti susirinkusi minia 1933 m. liepos 17 d. išsiskirstė taip ir nesulaukusi grįžtant.

Planuojama, kad KOP Paieškos ir gelbėjimo postas į aerodromą bus perkeltas iki 2016 metų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų