Pereiti į pagrindinį turinį

S. Tamkevičius: jaučiuosi kaip Kolumbas, išlipęs Amerikoje

2015-07-09 12:20

Šeštadienį Kauno arkikatedroje bazilikoje vyks naujojo Kauno arkivyskupo Liongino Virbalo ingresas. Savo vietą užleidžiantis arkivyskupas Sigitas Tamkevičius teigia, kad bus sunku apsiprasti su neaktyvia tarnyste, tačiau veiklos jam netrūks.

Šeštadienį Kauno arkikatedroje bazilikoje vyks naujojo Kauno arkivyskupo Liongino Virbalo ingresas. Savo vietą užleidžiantis arkivyskupas Sigitas Tamkevičius teigia, kad bus sunku apsiprasti su neaktyvia tarnyste, tačiau veiklos jam netrūks.

Rūpinsis sielovada

"Palikdamas Kauno arkivyskupijos tarnystę jaučiuosi visai gerai. Maždaug kaip Kolumbas išlipęs Amerikoje ant kranto. Ne todėl, kad emeritūra yra Amerika, bet todėl, kad kai pradėjau eiti arkivyskupo pareigas, visai nežinojau, kas laukia. Labai panašiai kaip dabar arkivyskupas Lionginas. Jis gali tik įsivaizduoti, planuoti, o kokie bus iššūkiai, ką reikės daryti kelis dešimtmečius – tai bus plaukimas į nežinomą krantą", – sakė S.Tamkevičius.

Anot arkivyskupo, per tarnystės metus jis patyrė daug iššūkių, kuriems rado ir sprendimų būdus. "Mano nuomone, pastaruoju metu yra tokių iššūkių, kur atsakymus surasti nebus lengva ir naujam Kauno ordinarui darbo tikrai bus. Gal jam bus šiek tiek mažiau rūpesčių kažką nauja kuriant, bet skelbti Evangeliją šiandienėmis sąlygomis, kai žmonės mąsto tik apie pinigus, yra pakankamai sudėtinga", – apgailestavo S.Tamkevičius.

Nuo 1996 m. Kauno arkivyskupu metropolitu paskirtas S.Tamkevičius, suėjus 75 metams, šias pareigas turėjo perduoti į kitas rankas. Tačiau ir palikęs tarnybą, jeigu leis sveikata ir laikas, arkivyskupas žada imtis veiklos: rūpintis katalikiška žiniasklaida ir už Lietuvos ribų gyvenančių lietuvių sielovada.

"Daugiausia laiko praleisiu Kauno arkivyskupijoje. Gyvensiu čia, šitame name, netoli ordinaro, tačiau jam netrukdysiu", – šypsojosi S.Tamkevičius.

Kalbėjo su popiežiumi

Iš S.Tamkevičiaus arkivyskupo pareigas perimsiantis L.Virbalas tikina, kad jam atiteko geras palikimas. "Manau, įvardyti galiu labai paprastai – gavome gerą paveldą, kurį reikės išsaugoti, ir toje kelionėje, per visas bangas, per jūras plukdyti į priekį", – Kolumbo metaforą tęsė jis.

Dvejus metus Panevėžyje arkivyskupo pareigas ėjęs L.Virbalas teigė trečią kartą grįžtantis į tą pačią vietą Rotušės a. Penkerius metus jis studijavo Kunigų seminarijoje, dvejus metus buvo Šv.Pranciškaus Ksavero bažnyčios rektoriumi, o nuo šeštadienio taps Kauno arkivyskupu metropolitu.

"Dažniausiai man dabar užduodamas klausimas – ką darysite, ką griausite, ką statysite? Gal mes pripratę, kad kai ateina rinkimai, nauja partija ar naujas kandidatas paskelbia savo programą. Bažnyčioje yra truputėlį kitaip. Yra vienintelė programa – Kristaus Evangelija, ir ką turime daryti – tai skelbti, šventinti, vesti ir kartu tarnauti. Lankysiu parapijas, kalbėsiu, dalysiuosi tuo, kas man yra brangu", – kalbėjo naujasis arkivyskupas.

Ispaniškai ir itališkai mokantis L.Virbalas prisipažino kalbėjęs su popiežiumi Pranciškumi, kurį pakvietė atvykti į Lietuvą pasimelsti už taiką Baltijos regione.

"Kalbėdamas su popiežiumi išsakiau tą mūsų rūpestį, kad čia šalia mes labai betarpiškai patiriame ir išgyvename, kas vyksta, ir meldžiamės už taiką. Vienaip ar kitaip, jis tikrai atvyks į Krokuvą, kur vyks Pasaulinės jaunimo dienos. O dėl kelionės į Lietuvą – kvietimas yra, o jis nuspręs, atsižvelgdamas į savo galimybes, amžių ir sveikatą", – pasakojo L.Virbalas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų