Pereiti į pagrindinį turinį

Už šiukšlių išvežimą kauniečiams teks mokėti beveik 5,5 lito

2009-09-03 19:53
Už šiukšlių išvežimą kauniečiams teks mokėti beveik 5,5 lito
Už šiukšlių išvežimą kauniečiams teks mokėti beveik 5,5 lito / Diena Media nuotr.

Nuo kitos savaitės miestiečiai už šiukšlių išvežimą mokės brangiau, tačiau tai greičiausiai dar ne paskutinis brangimas šiemet.

Iki šiol daugiabučiuose gyvenantys kauniečiai pagal atliekų susikaupimo normas mokėdavo 4,7 lito per mėnesį. Nuo rugsėjo 7-osios už šiukšlių išvežimą vienam žmogui teks mokėti 5,45 lito. Kaina didės ir nuosavų namų gyventojams, kuriems šis mokestis skaičiuojamas pagal pasirinkto konteinerio dydį.

„Kadangi birželį padidėjo atliekų šalinimo Lapių sąvartyne arba „vartų“ mokestis, o nuo rugsėjo - ir PVM, kaina teršėjams - gyventojams - kyla“, - paaiškino savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Marija Stanikūnienė.

„Vartų“ mokestį nustato ne miesto taryba, o Kauno regiono atliekų tvarkymo centras. Nuo liepos šis mokestis padidėjo kone dvigubai - nuo 5,74 litų už kubinį metrą atliekų iki 10,33 litų.

„Pastatyta daug objektų, kurie privalomi pagal Europos Sąjungos direktyvų keliamus reikalavimus“, - „vartų“ mokesčio padidinimo motyvus aiškino M.Stanikūnienė.

Tarybai taip pat buvo siūloma į tarifą įskaičiuoti iki 21 proc. padidėjusį PVM mokestį už šiukšlių išvežimo paslaugą. Žmogui šiukšlių išvežimą tai pabrangintų apie 10 centų, tačiau miesto politikai nusprendė, kad šią sumą turi padengti atliekų tvarkymo įmonė.

„Vyriausybė sukėlė sumaištį padidindama PVM, gal įmonė gali iš savo rezervų padengti susidariusį skirtumą?“ - klausė socialdemokratas Gintautas Labanauskas. Šią nuomonę palaikė ir daugiau tarybos narių, todėl gyventojams PVM našta kol kas nebus permesta.

„Įmonė nepaveš tokios naštos. Net nesitikėjome, kad taryba nepritars“, - stebėjosi „Kauno švaros“ generalinis direktorius Dalius Tumynas, sužinojęs, kad PVM padidėjimą turės padengti įmonė.

D.Tumynas patikino, kad artimiausiu metu vėl bus keliamas klausimas dėl mokesčio už buitinių atliekų tvarkymą padidinimo. „PVM padidino valstybė. Ar mes esame pajėgūs uždengti valstybės mokesčius?“ - tarybos narių klausinėjo „Kauno švaros“ vadovas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų