Pereiti į pagrindinį turinį

Mažamečius parsivežęs tėtis: atrodo, kad kažkoks antspaudas ant mūsų vaikų uždėtas

2018-10-25 09:13 diena.lt inf.

Ketvirtadienio popietę kauniečiui Gintarui grąžinti vaikai. Dvejų berniukas ir trejų metų mergaitė po beveik mėnesio, praleisto pas laikinuosius globėjus, grįžo į savo namus Panemunėje.

Eglė ir Gintaras

Atimtų vaikų istorijoje dėliojami taškai. Ketvirtadienį abu vaikai grąžinti tėvui Gintarui. Prokuratūra taip pat pranešė, kad mama jau gali matytis su vaikais ir kartu gyventi.

Vaikai tėvui perduoti vaikų gerovės centre „Pastogė“. Vaikai išsiilgę tėčio jį apkabino ir paėmė už rankų. Vaikai į namus sugrįžo peršalę.

„Vaikai išbalę, karštos galvytės, sloguoja, matyt, peršalo. Jau pranešėme šeimos gydytojai, ji apžiūrės vaikus. Kai pasiėmiau vaikus, mergaitė apsikabino, berniukas dar žaidė. Keistas jausmas, sunkoka. Atrodo, kad kažkoks antspaudas ant mūsų vaikų uždėtas. Vaikai ir sušukuoti kitaip, nei mes darydavome. Kai grįžome į namus, jie visur vaikštinėja, apžiūrinėja. Prašė, kad neišeičiau, tad visą laiką būnu su jais“, – telefonu kalbėjo tėtis Gintaras, o fone jau girdėjosi krykštaujantys vaikai.

„Reikės laiko kol vaikai vėl pripras. Būdavo, kad vaikai glėbiasčiuodavosi, jų emocijos per kraštus liedavosi, o dabar jie tokie ramesni“, – pasakojo mama Eglė.

Šiandien prokurorai surengė spaudos konferenciją, kurios metu pranešė, jog mamai panaikinta kardomoji priemonė, draudžianti matyti sūnų. Todėl Eglė gali grįžti į namus.

Trečiadienį vyko posėdis, kuriame buvo sprendžiamas vaikų grąžinimo kauniečių tėvams klausimas. Posėdis tęsėsi tris valandas. Galiausiai rastas kompromisas, jog vaikai grąžinami tėvui, mamai bus grąžinti tuomet, kai bus panaikinta kardomoji priemonė, draudžianti matytis su sūnumi. Taip pat tėvai turės lankyti pozityvios tėvystės kursus, bendrauti su socialiniais darbuotojais ir psichologais.

Kai pasiėmiau vaikus, mergaitė apsikabino, berniukas dar žaidė. Keistas jausmas, sunkoka. Atrodo, kad kažkoks antspaudas ant mūsų vaikų uždėtas.

Posėdžio metu buvo iškviesti ir du policijos pareigūnai tam, kad prie kabineto, kuriame buvo sprendžiamas vaikų likimas, būtų užtikrinta viešoji tvarka, nes išvadų laukė ne tik žiniasklaidos atstovai, bet ir miestiečiai, kuriems rūpi paimtų vaikų istorija.

Po posėdžio vaiko teisių apsaugos specialistai nepratarė nei žodžio ir dangstydamiesi veidus po gobtuvais, išskubėjo iš Kauno socialinių paslaugų centro pastato. Susirinkę žmonės juos palydėjo skanduodami „Gėda“.

Kritiką liejo ir politikai, ir gyventojai

Tuo pat metu, kai vyko posėdis, Nemuno gatvėje, prie Kauno miesto socialinių paslaugų centro prasidėjo ir piketas, į kurį susirinko apie 50 žmonių. Juo buvo siekiama atkreipti dėmesį į Vaiko teisių apsaugos tarnybos darbą bei priimtus įstatymus.

Į piketą susirinkę Seimo nariai liejo kritiką: „Vakar buvo pasakyta, kad tėtis atitinka visus reikalavimus, kad jam būtų grąžinti vaikai. Atrodo, kad jie tiesiog tyčiojasi iš tėvų ir visuomenės.“

Susirinkę dalyviai itin nepatenkinti ir vaikų reforma ir pačia valdžia, kad tokie įstatymai priimami. Pasak jų, tai nesaugo šeimų, o siekia jas išdraskyti. „Tokiais būdais negalima atimti vaikų, turėtų būti asmeninė valdininkų atsakomybė. Akivaizdžiai perlenkta lazda ir situacijos negalima lyginti su tragiška Kėdainių istorija“, – teigė plakatus laikantys susirinkusieji.

„Aš pati keturis vaikus užauginau, nei karto nepliaukštelėjau, nes mano toks charakteris, tačiau čia reikėjo pirmiausia paklausti, kokios pagalbos reikia, ką kaimynai galvoja, o ne iš karto suimti kaip didžiausius nusikaltėlius“, – kalbėjo viena piketo dalyvė.

Susirinkusieji rankose laikė plakatus su užrašais: „Stop policinei valstybei“, „Vaikus į šeimą“ ir pan.

Atėmė vaikus

Kaip jau buvo rašyta, visuomenę sukrėtė Panemunėje gyvenančių Eglės ir Gintaro istorija, kuomet po pasivaikščiojimo Panemunės šile, šeima neteko dviejų vaikų – trejų metų mergaitės ir dvejų berniuko.

Viskas vyko praėjusį mėnesį, kai mama su vaikais išėjo į šilą pasivaikščioti, tačiau berniukas staiga pradėjo bėgti. Mama norėdama jį sudrausminti, pliaukštelėjo per rankas. Tai matęs praeivis paskambino policijai ir mama buvo sulaikyta, o tėvui teko vežti vaiką į ligoninę tam, kad būtų patikrinta, ar nėra smurtinių žymių. Nieko neradus, vaikų teisių specialistai vis tiek atėmė vaikus.Paimtų vaikų istorija sukrėtė ne tik tėvus, bet ir įvykį mačiusius kauniečius. Atsitiktinai pro šalį važiavę žmonės baisėjosi vaikų teisių specialistų veiksmais ir matytą vaizdą apibūdina kaip vieną baisiausių, kokį tik yra matę. „Kauno diena“ primena, kad tėvas tuo metu su vaiku jau buvo po gydytojų apžiūros ir su pareigūnais važiavo į namus. Tačiau jam pasidarė bloga, o automobilyje pradėjo verkti sūnus, todėl pareigūnams sustojus, jis paėmė vaiką ant rankų ir apimtas streso, šaukė žmonių pagalbos. Tai tarnybos įvertino, kaip pasipriešinimą, todėl ir atėmė vaikus.

Valstybinės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) specialistai prabilo tik po kelių dienų. Surengtoje spaudos konferencijoje jie tikino, kad vaikai iš kauniečių šeimos paimti ne dėl to, jog mama pliaukštelėjo, o dėl to, kad vaikams tuo metu šeimoje nebuvo saugu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų