Pereiti į pagrindinį turinį

Nuvyti abejones ir tikėti savimi (Metų kaunietės rinkimai)

2024-01-31 03:00 diena.lt inf.

Tęsiame projektą „Metų kaunietė“. Šiandien į jus žvelgia dar kelios šaunios kaunietės, garsinančios Kauną ir šalį.

Rasa Virginija Venterienė (kairėje) ir Ugnė Juzėnaitė (dešinėje)
Rasa Virginija Venterienė (kairėje) ir Ugnė Juzėnaitė (dešinėje) / Asmeninio archyvo nuotr.

12. Rasa Virginija Venterienė – Kauno maisto pramonės ir prekybos mokymo centro profesijos mokytoja ekspertė, ministerijos paskelbta šalies Metų mokytoja. Didelį dėmesį skiria mokinio individualumui, pasitelkia įvairias pameistrystės formas, pritaiko lankstų mokymosi grafiką jau dirbantiems mokiniams.

„Darbas veža“, – apie 34 metus trunkančią profesijos mokytojos karjerą sakė R. V. Venterienė. Konditeriją ji vadina ir darbu, ir menu. „Norisi sudominti jaunus ir ne visai jaunus žmones konditerio profesija ir apskritai profesinio mokymo galimybėmis“, – teigė pašnekovė, siekianti, kad visuomenė labiau vertintų profesinį mokymą, suteikiantį galimybių tobulėti savo pasirinktoje srityje.

Darbas veža.

R. V. Venterienė su mokiniais ir kolegomis dalyvauja įvairiose veiklose, mugėse, miesto renginiuose, konkursuose, bendradarbiauja su verslo atstovais. „Nėra kada nuobodžiauti, nuolat privalai domėtis technologijų naujovėmis. Mokiniai ateina ir išeina, visuomet kažkas naujo, nėra antros tokios pačios dienos. Kiekvienas naujas projektas, mokinio ruošimas profesinio meistriškumo konkursui praturtina mane kaip specialistę ir kaip asmenybę“, – sakė kaunietė, besistengianti vadovautis principu, kad yra galimybių, o ne problemų.

Sunkumai jai – tiesiog kasdienybės dalis. Turi daugybę pomėgių ir veiklų, kurios neleidžia liūdėti ar krimstis. Nuo vaikystės labai mėgsta skaityti, teatrą, aktyvų ir pasyvų poilsį gamtoje žiemą vasarą. Įniko į protmūšius, su šeima, mokiniais ir kolegomis įsitraukia į įvairius savanorystės projektus, pavyzdžiui, į „Kaunas 2022“, kepa kūčiukus, meduolius ir pasidalija su mažiau turinčiais, savanoriavo ukrainiečių registracijos punkte ir t. t.

„Stengiuosi gyventi taip, kad nešvaistyčiau laiko veltui, nes gyvenimas prabėga akimirksniu. Stengiuosi atlikti savo darbą sąžiningai, esu net labai pareigingas žmogus. Man šią atsakomybę ir patriotizmo dvasią įskiepijo tėvai. Labai myliu Lietuvą ir, aišku, Kauną“, – teigė R. V. Venterienė.

Moteris pasakojo, kad nenusakomas jausmas buvo stovėti Baltijos kelyje, paskui 1991-aisiais prie Seimo. „Ypatingas jausmas, kai būdami nepažįstami visi jautėmės artimi ir susikabinę skleidėme tą pačią žinią. Tai ir yra vieni iš didžiausių džiaugsmų mano, kaip lietuvės, gyvenime. Labai džiaugiuosi, kad Kaunas gražėja, kad Lietuvos žmonės yra gabūs daugelyje sričių ir garsina savo šalį“, – didžiuojasi R. V. Venterienė.

Ji išskyrė kasmetį dalyvavimą tarptautiniame AEHT profesinio meistriškumo konkurse, kur rungiasi apgyvendinimo ir turizmo sektoriaus mokiniai ir beveik kiekvienais metais mūsų mažos šalies atstovai į Lietuvą parveža ne po vieną medalį. Vieną tokių pelnė ir R. V. Venterienės mokinė.

„Labai džiaugiuosi, kai pavyksta paskatinti mokinius dalyvauti konkursuose, siekti daugiau, bet dar labiau džiaugiuosi, kai pavyksta sudominti tą, kuris net negalvojo apie tokią profesiją“, – kalbėjo profesijos mokytoja.

Iš daugelio Kauno vietų visuomet išskiria nuo mažų dienų savą Ąžuolyną. „Kai buvau vaikas, čia mus su sese vesdavosi močiutė ir mama. Vėliau pati su vaikais eidavau. Dabar tai mėgstamiausia vieta visais metų laikais: pabėgioti rytais, pasivaikščioti, dviračiu aplėkti, slidėmis apčiuožti“, – mintimis į šią vietą nusikėlė kaunietė.

19. Ugnė Juzėnaitė Kauną ir Lietuvą garsina irkluodama. Su keturvietės valties komanda ji yra Europos jaunimo (U-23) irklavimo čempionė, irkluodama dvivietę valtį triumfavo Pasaulio universitetų žaidynėse, o Pasaulio jaunimo (U-23) čempionate užėmė penktą vietą.

„Labiausiai žavi nuolatinis tobulėjimas, norėjimas siekti ir padaryti daugiau. Taip pat žavi mūsų ežerai ir gamta, nuolat besikeičiantis vaizdas ir kelionės“, – sakė čempionė.

Sunkiausia yra psichologinė pusė. Treniruotės – varginančios. Jų daug ir poilsiui laiko lieka ne per daugiausia. „Jei pervargsti, krinta rezultatai. Tuomet sunku atrasti motyvacijos eiti tolyn, pradedi abejoti savimi. Tai iškentėti ir surasti motyvacijos dirbti toliau yra labai sunku“, – kalbėjo U. Juzėnaitė.

Kauno moterims, merginoms profesine ar bendražmogiškąja prasme ji patartų tiesiog eiti tolyn, pirmyn, nesidairyti atgal ir suprasti, kad gali daug daugiau, nei pačios mano. „Žmogaus galimybės beribės, linkėčiau jas išnaudoti kiek įmanoma labiau“, – teigė irkluotoja, Kauno sporto mokyklos „Bangpūtys“ auklėtinė, treniruojama Reginos Kapustavičienės.

Žmogaus galimybės beribės, linkėčiau jas išnaudoti kiek įmanoma labiau.

Nedidelė pertrauka nuo intensyvių treniruočių ir varžybų jai buvo į naudą. Treniruočių nebuvo apleidusi, bet judėjo mažesniu tempu. Paskui vėl grįžo į įprastą rutiną ir ant apdovanojimų pakylos.

Pasirinkta sporto šaka ją išugdė kaip žmogų, išmokė daug gyvenimiškų pamokų ir įgūdžių, kurie vertingi ne tik sporte. „Didžiuojuosi viskuo, ką esu pasiekusi, ir didžiuojuosi, kad tai pasiekiau atstovaudama Kaunui“, – atviravo U. Juzėnaitė, tačiau svajones buvo linkusi pasilikti sau, kol jos išsipildys.

„Sakoma, kad svajoti reikia tyliai, o tikslai visada tokie patys – laimėti, stiprėti ir tobulėti“, – nedaugžodžiavo kaunietė, iš kurios net ir po pergalės neretai galima išgirsti, kad visada gali būti geriau.


Balsuoti galite:

• DIENRAŠTIS: išsikirptą ir užpildytą specialų kuponą siųsti adresu: Metų kaunietė, „Kauno dienos“ laikraščio redakcija, I. Kanto g. 18, 44296 Kaunas, arba įmesti į specialią balsavimo dėžę prenumeratos skyriuje I a. 1 kuponas = 10 balsų. Esant galimybei dienraščio iškarpas prašom į redakciją siųsti paštu.

• SMS: trumpąją žinutę (Lietuvoje) siųsti numeriu 1679 su tekstu „MKA XX“. XX – kandidatės numeris, esantis prie jos profilio portale. SMS kaina – 1 Eur. 1 SMS = 10 balsų.

• PORTALAS: kaunodiena.lt rubrikoje „Metų kaunietė“. Portale už vieną kandidatę galima balsuoti vieną kartą per parą iš vieno IP adreso. Vienas balsavimas internetu prilygsta vienam balsui.

Nuo sausio 25 d. iki vasario 6 d. 12 val. balsuodami išrinksite dešimt šio titulo verčiausių kauniečių. Vasario 8 d. paskelbsime dešimtuką ir tęsime balsavimą iki vasario 20 d. 12 val.

Vasario 22 d. paskelbsime finalinį pretendenčių šešetuką.

Nuo vasario 22 d. iki kovo 4 d. 12 val. balsuodami iš šešių finalininkių rinksite nugalėtoją. Kovo 5–6 d. susumuosime rezultatus.

Kovo 7 d. Metų kaunietę paskelbsime finaliniame renginyje.

Dienraštis „Kauno diena“ dėkoja projekto pagrindiniams rėmėjams: „Kauno tiltai“, „Bosca be alkoholio“, „Vikonda grupė“; rėmėjams „Jukata“, „Kauno grūdai“, „Heiga Group“, „Volfas Engelman nealkoholinis“, „Mano būstas“; partneriams „Etapas Group“, „Centro kredito unija“.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų