Pereiti į pagrindinį turinį

Paaiškėjo teisėsaugos slepiami galimi D. Dargio bendrininkai: jų biografijos – spalvingos

2024-09-19 16:22 diena.lt inf.

Nors ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu, tarp kurios įtariamųjų – „Mafijos kronikų“ autorius Dailius Dargis, atliekantys teisėsaugininkai nelinkę atskleisti galimų jo bendrininkų pavardžių, jos – jau vieša paslaptis. Portalas 15min.lt slkelbia, kad tai – Ovidijus Jūronas ir Arturas Jušinskis.

Dailius Dargis
Dailius Dargis / Redakcijos montažas

Portalo kauno.diena.lt duomenimis, O. Jūronas yra ne vieno D. Dargio rašinio herojus. Juose O. Jūronas pristatomas kaip „vienos seniausių Kaune saugos tarnybos „Eksaras Security“ vadovas“.

Tačiau portalui kauno.diena.lt įvertinus šių publikacijų paskelbimo laiką ir paskambinus internete rastu minėtos saugos tarnybos direktorės telefonu, ši teigė, kad O. Jūronas niekada nebuvo jų bendrovės vadovu. Nors, kad jis šioje dirba, patvirtino.

Remiantis minėtomis publikacijomis, prieš tai O. Jūronas buvo Antiteroristinių operacijų rinktinėje „Aras“ išminuotoju ir šešėlinio pasaulio atstovų apsaugininku ir viešai gyrėsi, kad juos ne tik vežiodavo, bet ir lydėdavo ginkluotas.

Arturas Jušinskis – buvęs advokatas. Jis buvo išbrauktas iš advokatų sąrašo po labai panašios istorijos, kurioje dabar figūruoja su D. Dargiu ir O. Jūronu.

Arturas Jušinskis (D. Pipo/DELFI nuotr.)

A. Jušinskis jau išgirdo vieną nuosprendį už prekybą poveikiu. Šios bylos, kurią nagrinėjo Vilniaus apygardos teismas, duomenimis, 2019–2020 metais advokatas A. Jušinskis su vienu policijos pareigūnu ne kartą tarėsi, jog pastarasis, pasinaudodamas savo tarnyba, pažintimis ar kita tikėtina įtaka valstybės tarnautojams, paveiktų Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) tyrėją. Pastarasis atliko ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisėto disponavimo labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu bei jų kontrabandos. Tarpininkaujant minėtam policijos pareigūnui, A. Jušinskis už piniginį atlygį siekė paveikti LKPB tyrėjus ir Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorą, vadovaujantį ikiteisminiam tyrimui, kad asmeniui, įtariamam neteisėtu disponavimu labai dideliu narkotinių medžiagų kiekiu ir jų kontrabanda, skirtas suėmimas būtų sušvelnintas ir įtariamasis būtų paleistas į laisvę.

Bylos duomenimis, iš viso A. Jušinskis perdavė minėtam policijos pareigūnui kaip kyšį 14 tūkst. eurų. Šis už tarpininkavimą pasiliko sau 1,1 tūkst. eurų, o LKPB tyrėjui, veikusiam pagal teismo sankcionuotus ikiteisminio tyrimo veiksmus, per kelis kartus kaip kyšį perdavė 12,9 tūkst. eurų.

Teismo sprendimu, minėta kaip kyšis duota pinigų suma bus konfiskuota. O A. Jušinskiui buvo paskirta 65 tūkst. eurų bauda bei uždrausta 5 metus verstis advokato veikla. A. Jušinskio bendrininkui iš policijos Vilniaus apygardos teismas skyrė 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę bei 7,5 tūkst. eurų baudą, taip pat uždraudžiant 5 metus dirbti vidaus tarnybos sistemoje.

Nors šios bausmės buvo apskųstos Apeliaciniam teismui, šis paliko jas galioti.

Varstė A. Jušinskis teismų duris ir 2008 metais. Tuomet Vilniaus miesto antrasis apylinkės teismas nagrinėjo tada dar Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Vilniaus rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus vyresniojo specialisto pareigas ėjusio A. Jušinskio baudžiamąją bylą dėl neteisėto pokalbių klausymosi, piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi, dokumento suklastojimo ir tarnybos paslapties atskleidimo. Ir nustatė, kad jis klausėsi politiko Jaroslavo Voitechovičiaus pokalbių, nes šis bendravo su buvusia A. Jušinskio drauge.

Operatyvininko A. Jušinskio planas buvo gudrus – 2007 m. balandį jis savo vadovams pateikė dokumentus apie cigarečių kontrabandininkų grupuotę ir surašė pavardes įtariamųjų, kurių pokalbių esą reikėjo slapta klausytis siekiant juos sučiupti. Tarp kontrabandininkų jis įrašė ir savo varžovo, Šalčininkų savivaldybės tarybos nario telefono numerį. Taip A. Jušinskiui pavyko gauti teismo leidimą klausytis pokalbių.

A. Jušinskis pokalbių klausėsi ne tik pats, bet ir davė jų paklausyti buvusiai draugei, mat pokalbiai atskleidė, kad politikas artimus santykius vienu metu palaikė ne su viena moterimi.

Stojęs už tai prieš teismą, A. Jušinskis prisipažino klausęsis pokalbių, tačiau tikino, kad tai daręs ne dėl asmeninių, o dėl tarnybinių reikalų – esą atliko tyrimą. Teismas tuomet 25-erių A. Jušinskiui skyrė trejų metų laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant trejiems metams ir nurodė atsiprašyti J. Voitechovičiaus bei įpareigojo jam sumokėti 5 tūkst. litų neturtinei žalai atlyginti.

Tačiau 2009-aisiais kadenciją baigiantis prezidentas Valdas Adamkus suteikė A. Jušinskui malonę ir panaikino šią jam teismo skirtą bausmę.

Kauno apylinkės teismo pirmininko A. Purvainio komentaras apie priimtus sprendimus prašant suimti D. Dargio bendrininkus:

 

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų