Pereiti į pagrindinį turinį

Saugokite vaikus: pavojingas žaidimas plinta kaip virusas

2017-05-17 06:00

Lyg virusas tarp paauglių plintantis žaidimas su savo sveikata ar net gyvybe "Mėlynasis banginis" įgauna klastingų išsigimimo formų. Jos nustatomos tikrinant informaciją apie galimas naujas aukas. Pirmąjį tokį ikiteisminį tyrimą pradėjo ir Kauno teisėsaugininkai.

T. Lukšio/ BFL nuotr.

Bendrininkas bus teisiamas

Pirmadienio pavakarę į Kauno apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą kreipėsi Kauno rajono gyventoja. Ji teigė, kad apie pusę trijų dienos jos dešimtmetei dukrai telefonu paskambino nepažįstama moteris. Prisistačiusi, kad yra iš "Mėlynojo banginio", ji liepė mažametei ant rankos išsiraižyti atitinkamą simbolį ir, susiradus aukščiausią medį, įlipti į jį ir nušokti žemyn.

Anot moters, mergaitė šių užduočių nevykdė. Tuo metu ji buvo ne viena, o su kitais artimaisiais. Ir ne namuose, o visai kitame rajone. Tačiau ikiteisminį tyrimą dėl kurstymo nusižudyti nuspręsta pradėti pagal mažametės gyvenamąją vietą.

Kovo viduryje ikiteisminį tyrimą dėl trylikametės, kuri jau buvo įvykdžiusi vieną panašių kurstytojų užduotį, pradėjo ir Kėdainių teisėsaugininkai. Jis pradėtas po to, kai jau teistas 24-erių  jaunuolis minėtai mažametei peiliu sužalojo dilbį. Paaiškėjus, kad tai jis padarė pačios trylikametės prašymu, ši byla padalyta į dvi dalis. Pirmoji – dėl fizinio skausmo mažametei sukėlimo jau perduota teismui. Šią savaitę numatytas ir pirmasis jos posėdis.

Lazda turi du galus

Ikiteisminis tyrimas dėl trylikametės kėdainiškės kurstymo nusižudyti tęsiamas. Anot jį kuruojančio prokuroro Gintaro Jakšto, asmenų, įtraukusių mažametę į šį pavojingą žaidimą, paieškos nuvedė į užsienį. Nustatyta, kad ten registruota svetainė, kurioje ji susipažino su asmenimis, įtraukusiais ją į pavojingą žaidimą savo sveikata bei gyvybe.

Ar trylikametė būtų ieškojusi bendrininkų, padėsiančių įvykdyti ir kitas užduotis, kurias jau buvo gavusi, žino tik ji viena.

Asmenys, galintys ir turintys pažaboti šį pavojingą žaidimą, kaip teigiama, atkeliavusį į Lietuvą iš Rusijos, kur jau nusižudė penkiolika paauglių, nesutaria, ar kovoti su juo viešumu, ar tyla.

Viena stovykla teigia, kad tokių faktų viešinimas tik pažadina vaikams bei paaugliams būdingą smalsumą – yra užfiksuota atvejų, kai jie žalojasi net neliepiami jokių "Mėlynojo banginio" atstovų. Arba, stokodami dėmesio, išsigalvoja, kad ir jie gavo tokių nurodymų. Tačiau atsiranda ir imituojančių priklausymą šioms socialiniuose tinkluose veikiančioms grupėms ir jų vardu siunčiančių nusižiūrėtiesiems į aukas savas užduotis.

Būtinas išskirtinis dėmesys

Generalinės prokuratūros vadovybė balandžio pradžioje išplatino pavaldiniams nurodymą kiekvienu atveju, galbūt susijusiu su šiuo pavojingu reiškiniu, spręsti dėl ikiteisminio tyrimo pagal Baudžiamojo kodekso straipsnį, numatantį atsakomybę už kurstymą nusižudyti ar privedimą prie savižudybės, pradėjimo. Už tai gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų.

Anot Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus vedėjos Elenos Martinonienės, dar iki šio nurodymo Lietuvoje buvo pradėta apie dešimt tokių ikiteisminių tyrimų. Žiniasklaidai pradėjus apie tai rašyti ir viešai diskutuoti apie šią problemą, pranešimų apie tokius atvejus banga pradėjo slūgti.

Pasak Kauno apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro pavaduotojo Virgilijaus Čirpaus, buvo jų prokuratūroje, kurios kuruojama teritorija – ne tik Kaunas ir jo rajonas, bet ir – Jonava, Kaišiadoriai ir Kėdainiai, ir kelios medžiagos, kuriose ikiteisminio tyrimo dėl kurstymo nepilnamečius nusižudyti buvo nuspręsta nepradėti. Nustatyta, kad jie patyrė sužalojimus kitomis, su "Mėlynuoju banginiu" nesusijusiomis, aplinkybėmis.

Savižudybių prevencijos specialistai ragina tėvus atidžiai stebėti savo vaikus: ar jie neslepia rankų, nesikelia naktimis, ar nepradėjo elgtis kitaip įtartinai, ir, kilus menkiausioms abejonėms, tiesiai šviesiai paklausti, ar jie neįsitraukė į šį pavojingą žaidimą. O jo esmė – ištraukti iš galimos aukos informaciją apie ją kamuojančias baimes ir panaudoti šią tam, kad priversti nusižudyti.


Psichologinės pagalbos telefonai:

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų