Pereiti į pagrindinį turinį

Ar 2013-ieji bus laimingi?

2012-11-16 23:59

Kitų metų ekonomikos perspektyvos labai dviprasmiškos, nes turime ne tik naujos politinės valdžios veiksnį, tačiau ir paskutinius ES struktūrinių fondų finansavimo programos metus, taip pat, greičiausiai, iš esmės besikeičiančią ekonominę strategiją.


Tyrimų instituto "Social Dynamics International" partneris

ES fondų veiksnys priklauso nuo naujo parlamento parengtos šalies vystymosi strategijos ir prioritetinių sričių. Tačiau didesnę įtaką tai turės tolesniems metams. Patys 2013-ieji atspindės akivaizdžiai mažesnę ES pinigų naudojimo apimtį. O ir įmonių lūkesčiai gali būti gana konservatyvūs, kol nebus aiški nauja finansavimo programa ir jos gairės.

Be to, jeigu bus įgyvendinami planai dėl minimalaus atlyginimo kėlimo, tai turėtų padidinti valstybės skolą ir nedarbą. Valstybės skolos didėjimą lems tai, kad pašalpos ir kitos socialinės išmokos indeksuojamos pagal šį rodiklį, o jo padidėjimas atitinkamai didins "Sodros" deficitą.

Be to, valstybės ir savivaldybės valdomose įmonėse yra nemažai žmonių, uždirbančių minimalią algą. Natūralu, kad kiti darbuotojai, kurių algos dydis dabar siekia būsimą (nuo 2013 m. planuojamą 900 ar net 1000 litų) minimalų darbo užmokestį, taip pat reikalaus jį adekvačiai pakelti.

Atsižvelgiant į faktą, kad Europos problemos greitu metu išspręstos nebus, ir tai, jog didžiosios pasaulinės institucijos, kaip Tarptautinis valiutos fondas, Europos Komisija, ir Pasaulio bankas prognozuoja tolesnį Europos ūkio traukimąsi bei pasaulio ekonomikos sulėtėjimą, galima prognozuoti ir Lietuvos bendrojo vidaus produkto smukimą.

Įvykdytos socialinės reformos, didinančios valstybės išlaidas, smukimą gali šiek tiek sulaikyti, nes pirminis atlyginimų padidinimas sukels vartojimo bangą ir infliaciją. Tačiau nemažai daliai eksporto rinkų patiriant sunkumų, Lietuvos eksportas greičiausiai tai pajus jau ateinančiais metais ir vėl grįšime prie einamosios sąskaitos deficito.

Jeigu bus įgyvendinti infliaciją skatinantys pažadai, eksportas vėl grįš į žemesnį nei importas lygį, tuomet ir taip trapus Lietuvos gamybos sektorius taps dar nekonkurencingesnis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų