Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva dedasi protingesnė už ES

2009-03-13 09:00
Lietuva dedasi protingesnė už ES
Lietuva dedasi protingesnė už ES / Mindaugo Ažušilio nuotr. Algirdas Šemeta

Toliau taikyti PVM lengvatas nusprendė dauguma ES šalių. Lietuva jų išsižada, nes finansų ministro Algirdo Šemetos nuomone, lengvatos nėra tinkamas įrankis verslui skatinti.

ES ekonomikos ir finansų ministrų (ECOFIN) tarybos posėdyje pagaliau pasiektas ilgai lauktas susitarimas – ES šalys, norinčios taikyti lengvatinius PVM tarifus galės tai daryti ir po 2010 m. Tokia galimybė palikta ir Lietuvai, tačiau mūsų šalies valdžia to daryti neketina.

"Vyriausybės programoje yra sutarimas, kad netiesioginių mokesčių srityje išimtys yra tikrai netinkama priemonė verslui skatinti, todėl mes nemanome, kad galime grįžti prie šio klausimo", – po posėdžio sakė Lietuvos finansų ministras.

Galimybės bendrijoje taikyti lengvatinius PVM tarifus turėjo nelikti 2010 m. gruodžio 31 d. Tačiau dauguma valstybių narių, šiuo metu taikančių PVM lengvatas, pageidavo tai daryti ir ateityje, dėl to daugelį kartų kėlė šį klausimą. Pastarajame ECOFIN tarybos posėdyje jis pagaliau išspręstas. Bendrijos finansų ministrai galų gale susitarė visam laikui įteisinti lengvatinius PVM tarifus daugumai smulkiojo verslo.

Finansų ministrai patvirtino sąrašą verslo šakų ir paslaugų, kurioms bus galima ir toliau taikyti nulinį arba lengvatinį PVM. Tai – kavinės, batų ir drabužių taisymas, kirpyklos, namų tvarkymas, dviračių remontas. Išskirtos knygos – nuo šiol lengvatinį PVM galima bus taikyti ne tik popierinėms, bet ir garso (kasečių ar kompaktinių plokštelių pavidalu išleistoms) knygoms.

Tiesa, kai kurios šalys, tarp jų ir Lietuva, visada abejojo dėl tokių lengvatų efektyvumo ir pasisakydavo prieš jų taikymą.

Paskutiniame užvakar pasibaigusiame ECOFIN posėdyje Lietuvos finansų ministras dar kartą priminė šią neigiamą nuomonę ir akcentavo būtinybę teikti prioritetą kitoms priemonėms.

Siekiant kompromiso Lietuva neprieštaravo sprendimui suteikti visoms valstybėms narėms galimybę taikyti sumažintus PVM tarifus minėtoms verslo šakoms.

"Jei nebūtume radę sprendimo, nuo kitų metų net 18 ES šalių būtų turėjusios grįžti prie standartinių PVM tarifų. Tai reikštų, kad daugelyje šalių nuo 5–6 proc. PVM pakiltų iki 20–25 proc. Galite įsivaizduoti, kiek smulkiojo verslo įmonių būtų grėsęs bankrotas", – sakė ES mokesčių politikos komisaras László Kovácsas.

Tačiau A.Šemeta su Vokietijos, Danijos, Estijos ir Bulgarijos finansų ministrais prie politinio sutarimo pateikė deklaraciją, kurioje pabrėžiami tokių lengvatų taikymo neigiami aspektai ir būtinybė ateityje siaurinti sumažintų PVM tarifų sistemą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų