Pereiti į pagrindinį turinį

Maisto prekių antkainių lubos

2009-03-18 09:00
Maisto prekių antkainių lubos
Maisto prekių antkainių lubos / Redakcijos archyvo nuotr. Suvaržė: prekybos centruose maisto produktų antkainis negalės būti didesnis nei 20 proc., o didmeninėje prekyboje – didesnis nei 15 proc. produkto įsigijimo kainos.

Seimas vakar pagaliau ryžosi iki 20 proc. apriboti prekybininkų antkainius, taikomus maisto produktams. Tai pavyko padaryti ne iš pirmo karto.

Trumpas pavadėlis

Jei įstatymo pataisas patvirtins Prezidentas Valdas Adamkus, prekybininkų antkainis maisto produktams didmeninėje prekyboje negalės būti didesnis nei 15 proc., o mažmeninėje prekyboje – didesnis nei 20 proc. produkto įsigijimo kainos.

Šiomis pataisomis prekybos įmonėms ne tik nustatytas maksimalus antkainio dydis, bet ir uždrausta imti bet kokias kitas rinkliavas iš gamintojų ir tiekėjų. Už šio reikalavimo nevykdymą siūloma numatyti prekybininkams 5 proc. įmonės mėnesio apyvartos dydžio baudą.

Balsavimas pagaliau pavyko

Už tokias Kainų įstatymo pataisas balsavo 81 parlamentaras, 6 Seimo nariai susilaikė. Prieš nepasisakė niekas. Balsavimo rezultatai – gana netikėti. Juolab kad apkarpyti maisto produktais prekiaujančių įmonių taikomus antkainius buvo bandoma ir anksčiau. Pirmąkart – dar ankstesnės kadencijos Seime, pernai rugsėjį. Dar kartą – praeitą savaitę. Tačiau tiek buvusioji, tiek dabartinė valdančioji dauguma vis blokuodavo pataisų priėmimą ir abu kartus pritrūko balsų.

Prekybininkai tokiu sprendimu piktinasi ir tikina, kad įstatymo pataisa sugriaus seniai nusistovėjusią tvarką ir labai apsunkins prekybos įmonių gyvenimą per ekonominį nuosmukį.

Sprendimas turės pasekmių

"Šis sprendimas visiškai nelogiškas ir tikrai turės neigiamų pasekmių. Be to, jis diskriminuoja maistu prekiaujančius verslininkus. Kodėl kitiems, pavyzdžiui, degalų ar drabužių pardavėjams nėra tokių ribojimų? – piktinosi Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdomasis direktorius Marius Busilas. – Manau, kad dėl parlamentarų populizmo pirmiausia nukentės mažesnės įmonės, nes didieji prekybininkai ir taip retai taiko antkainius, didesnius nei 20 proc. Be to, dalis parduotuvių šių ribojimų gali neatlaikyti ir verslininkai bus priversti jas uždaryti. Likusieji ieškos kitų išeičių. Veikiausiai mažės produktų pasiūla, galbūt į kitas šalis išsikels didmenininkai."

Tokiai pozicijai pritarė ir Lietuvos kooperatyvų sąjungos, valdančios nedidelių parduotuvių KOOPS tinklą, generalinio direktoriaus pavaduotojas Raimondas Koreiva.

"Jeigu tokios pataisos būtų priimtos, mažos parduotuvės tiesiog bankrutuotų, nes iš siūlomų antkainių negalėtų išgyventi", – dienraščiui yra sakęs R.Koreiva.

Neleis diktuoti sąlygų

M.Busilo teigimu, visame Lietuvos prekybos sektoriuje vidutiniškai taikomas apie 25 proc. antkainis. Tačiau jis pripažįsta, kad kai kurioms prekėms jis gerokai didesnis – siekiantis net 35 proc. arba dar daugiau.

Nepaisant prekybininkų pasipiktinimo, jiems ruošiamas dar trumpesnis pavadėlis. Seimas praėjusią savaitę užsimojo apginti tiekėjus ir smulkiuosius bei vidutinius prekybininkus nuo didžiųjų prekybos centrų, galinčių nesąžiningai naudotis turima rinkos dalimi ir diktuoti sąlygas. Parlamentarai iki gegužės 1 d. nusprendė parengti mažmeninės prekybos įmonių nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymo koncepciją. Naujas teisės aktas esą ribotų didžiųjų mažmeninės prekybos įmonių galimybes nesąžiningai pasinaudoti turima rinkos galia, apsaugotų nuo augančios rinkos koncentracijos ir užtikrintų sąžiningą konkurenciją tiekimo ir mažmeninės prekybos rinkose.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų