Pereiti į pagrindinį turinį

Moterims apsidrausti gyvybę ar sveikatą gali būti brangiau

2012-10-04 15:00
Moterims apsidrausti gyvybę ar sveikatą gali būti brangiau
Moterims apsidrausti gyvybę ar sveikatą gali būti brangiau / Shutterstock nuotr.

Jau nuo šių metų pabaigos draudimo bendrovėms uždrausta atsižvelgti į kliento lytį nustatant įmokos tarifą. Todėl tikėtina, kad moterims apsidrausti gyvybę ar sveikatą kainuos brangiau nei anksčiau.

Lyties kriterijus – įprastas

Nebetaikyti skirtingų tarifų vyrams ir moterims Europos Teisingumo Teismas draudimo bendroves įpareigojo nuo šių metų gruodžio 21 d.

„Šiuo nauju reikalavimu gyvybės draudimo įmonėms uždrausta diskriminuoti skirtingų lyčių klientus, t. y. vertinant riziką atsižvelgti į lytį. Tačiau fiziologiškai moterys vidutiniškai gyvena ilgiau už vyrus, o kiekviena lytis turi jai būdingas ligas. Todėl šis reikalavimas galbūt ir nėra labai įprastas“, – samprotavo Lietuvos banko Priežiūros tarnybos Riziką ribojančios priežiūros departamento direktoriaus pavaduotojas Mindaugas Šalčius.

Kokią įtaką šis reikalavimas turės draudimo produktų tarifams, anot jo, priklausys nuo kiekvienos draudimo bendrovės atskirai. Nors išlieka galimybė, kad gyvybės draudimo bendrovės didins tarifus moterims, užuot mažinusios tarifus vyrams.

„Vyrai labiau linkę sirgti širdies ligomis, taigi jiems kritinių ligų draudimas turėjo būti brangesnis nei moterims. Kalbant apie ilgaamžiškumą, moterys vidutiniškai gyvena daug ilgiau nei vyrai, todėl moterims anuitetas – tam tikra periodinė išmoka iki gyvos galvos – kainuoja brangiau. Sunku įvertinti, kas dėl šio reikalavimo išloš“, – sakė M.Šalčius.

Nei Lietuvos bankas, nei jokia kita valstybinė įstaiga tarifų reguliuoti negali. Todėl norėdami apsidrausti ir ieškodami geriausio varianto gyventojai turėtų patys domėtis bei lyginti paslaugų kainas įvairiose draudimo bendrovėse.

Tarifų dar neatskleidžia

Draudimo bendrovės apie įsigaliosiančius naujus tarifus dar kalba atsargiai. Paklaustos, kaip reaguos į teismo reikalavimą, tik pabrėžia, kad tarifus, kaip priklauso, sulygins. Tačiau neskuba atskleisti, kaip jie pakis abiejų lyčių atstovams.

Bendrovės „ERGO Life Insurance“ SE generalinis direktorius Kęstutis Bagdonavičius patikino, kad ES reikalavimas bus vykdomas ir bendrovė gyvybės draudimo tarifus tvirtins artimiausiu metu.

O bendrovės „PZU Lietuva gyvybės draudimas“ Produktų ir rizikos valdymo skyriaus vadovė Brigita Poškuvienė sakė esanti įsitikinusi, kad taikant vienodus tarifus vyrams ir moterims nuskriaustų nebus. Ji pabrėžė, kad skaičiuodama draudimo įmokos dydį bendrovė įvertina daugelį aspektų.

„Svarbiausia – ne pabrėžti apdraustojo lytį, o jo ir jo šeimos individualius poreikius. Draudimas nėra greito vartojimo prekė, įsigyjama per akciją ir paskui dulkanti kampe. Apsidrausdami gyvybės draudimu žmonės prisiima ilgalaikius įsipareigojimus ir tikisi, kad atsitikus nelaimei jie ir jų šeimos turės užtikrintą finansinę paspirtį“, – kalbėjo B.Poškuvienė.

Rinkos neiškreips

Dėl šios priežasties M.Šalčius sakė nemanąs, kad moterys, norėdamos „įšokti į nuvažiuojantį traukinį“ ir pasinaudoti palankesniais tarifais, puls masiškai draustis. Todėl jis paneigė, kad naujas reikalavimas kaip nors reikšmingai paveiks gyvybės draudimo rinką.

Lietuvos gyvybės draudimo įmonių asociacijos prezidentas Artūras Bakšinskas didesnio moterų antplūdžio dėl tarifų suvienodinimo taip pat sakė nesitikintis: „Ypatingo pagausėjimo neturėtų būti, nes žmonės gyvybę pirmiausia draudžia ne dėl palankių tarifų. Tai yra ilgalaikė investicija, kuri atlieka dvi pagrindines funkcijas: finansinės apsaugos artimiesiems nelaimės atveju arba ilgalaikio taupymo ir kaupimo ateičiai.“

Jo manymu, tarifai, kainodara ir konkrečios bendrovės tėra antraeiliai dalykai, kurie nenulemia žmogaus poreikio pasirūpinti gyvybės draudimu. Vis dėlto A.Bakšinskas neatmetė galimybės, kad moterų, sudarančių gyvybės draudimo sutartis iki šių metų pabaigos, skaičius gali šiek tiek paaugti. Anot jo, jau dabar bendrovių pasiūlymais besidominčios moterys dėl tarifų pasikeitimų gali suskubti priimti sprendimą.

O draudimo bendrovių vadybininkų raginimai pasinaudoti mažesniais tarifais, M.Šalčiaus manymu, tėra gudravimas: „Draudimas yra parduodama paslauga, o ne perkama. Vadinasi, gyvybės draudimą reikia įsiūlyti, o tai yra tik bandymas sužadinti poreikį.“

A.Bakšinskas taip pat pabrėžė, kad gyvybės draudimą dažnai įsigyja šeima. Todėl, jei moterims draudimas kainuos brangiau, o vyrams – pigiau, šeimos biudžeto atžvilgiu kainos liks panašios.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų