Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidentės pataisos sukėlė abejonių

2013-03-25 12:00
Prezidentės pataisos sukėlė abejonių
Prezidentės pataisos sukėlė abejonių / Artūro Morozovo nuotr.

Prezidentei pasirašius Šilumos ūkio įstatymo pataisas, didieji šilumininkai ėmė reikšti abejones, ar nepriklausomi tiekėjai nepasinaudos situacija, ir žada stebėti, kaip bus įgyvendinamos įstatymo pataisos.

Dalios Grybauskaitės penktadienį pasirašytos Seimo priimtos Šilumos ūkio įstatymo pataisos, kaip teigiama, panaikino diskriminacines sąlygas nepriklausomiems šilumos tiekėjams konkuruojant su monopolininkais – buvo suvienodinti prisijungimo prie šilumos perdavimo tinklų reikalavimai, palengvintos šilumos pardavimo sutarčių sąlygos nepriklausomiems gamintojams ir taip užtikrinta konkurencija šilumos gamyboje.

„Šilumą gyventojams gali atpiginti tik reali šilumos gamintojų konkurencija. Panaikinus dirbtines kliūtis, padaugės šilumos gamintojų, ir jos kainų monopolininkai nebediktuos“, – sakė Prezidentė.

Iki šiol nepriklausomi šilumos gamintojai negalėjo parduoti pigesnės šilumos gyventojams, nes jos tiekimo monopolijos sudarydavo dirbtinių kliūčių – iškeldavo atgrasančias prisijungimo prie tinklų sąlygas, reikalaudavo nepagrįstai didelių užsakymo mokesčių ir į šilumos supirkimo sutartis įtraukdavo griežtas sankcijas.

Naujosiomis įstatymo pataisomis taip pat užtikrinta, kad naudojimosi šilumos perdavimo tinklais reikalavimus ir šilumos pirkimo–pardavimo sutarčių sąlygas tvirtins ne patys šilumininkai, o Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija (VKEKK).

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos (LŠTA) pirmininkas Vytautas Stasiūnas, vertindamas priimtas pataisas, tvirtino, kad asociacija palaiko „visas iniciatyvas, kurios skatina konkurenciją arba padeda šilumos ūkio gamybą pervesti nuo brangaus iškastinio kuro – duju, mazuto – prie vietos biokuro“.

Vis dėlto jis pripažino, jog tai, kad vadinamiesiems nepriklausomiems šilumos tiekėjams taikomos privilegijos, asociacijai nepriimtina.

Beje, anot Lietuvos rinkoje veikiančių šilumos tiekimo įmonių atstovų, įstatymo pataisos galutinės kainos gali nė kiek nesumažinti, nes vadinamieji nepriklausomi tiekėjai (šilumos gamybai naudojantys biokurą) galės piktnaudžiauti savo padėtimi tiekdami šilumą, pavyzdžiui, vos centu pigiau nei didieji tiekėjai. Tad vartotojai didelio skirtumo esą nepajus. O šių įmonių pelno maržos esą niekas nereguliuoja.

„Asociacija taip pat laikosi nuostatos, kad konkurencija šilumos ūkio gamyboje turi būti vienoda – nė vieni negali veikti privilegijuotomis sąlygomis. Turiu omenyje, kad neturi būti kam nors suteikiamas prioritetas, – tik tuomet vartotojai gaus didžiausią naudą“, – sakė V.Stasiūnas.

Anot jo, VKEKK dar turės parengti nepriklausomų šilumos tiekėjų prisijungimo prie šilumos tinklų sąlygas – LŠTA žada dalyvauti šiame procese bei konsultuoti VKEKK.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų