Pereiti į pagrindinį turinį

Ūkininkai tiki, kad obuolių derlių parduos be vargo

2012-08-13 19:00
Ūkininkai tiki, kad obuolių derlių parduos be vargo
Ūkininkai tiki, kad obuolių derlių parduos be vargo / Sauliaus Žiūros (BFL) nuotr.

Lietuviškų obuolių kainos šalies gyventojų šiais metais nustebinti neturėtų. Ūkininkai tikisi, kad visą produkciją be vargo išparduos.

Užderėjo pirmieji obuoliai

Lietuviškiems vasariniams obuoliams šalyje užderėjus, pirmieji netrukus pasirodė ir prekybos centruose. Tačiau kol kas pirkėjų dėmesys sutelktas į egzotiškesnius vaisius.

Ūkio „Aukštikalnių sodai“ direktorius Arvydas Paškevičius pasakojo, kad pirmas obuolys, paskelbęs vasarinių obuolių sezoną, ūkyje nuskintas liepos 23 d. Kadangi vasariniai obuoliai išsilaiko trumpai – vos porą savaičių, jie jau po truputį rūšiuojami ir vežami į prekybos tinklus. Šiuose, kaip sakė pašnekovas, pirmasis lietuviškų obuolių derlius pasirodė visai neseniai.

„Vasariniai ir rudeniniai obuoliai skirti tik klientams priminti, kad dar esame. O mūsų prekybos pagrindą sudaro žieminiai obuoliai. Jie, aišku, šiek tiek kietesni, o jų skonis – sodresnis. Bet žieminiai obuoliai išsilaiko iki pavasario. Vasariniai išsilaiko vos dvi savaites, rudeniniai – ilgiausiai tris mėnesius“, – pasakojo A.Paškevičius.

Ūkyje dar nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metų dirbantis direktorius sakė visuomet sugebėdavęs išparduoti savo produkciją – sandėliuose ji neužsilieka. Tačiau lietuviškų obuolių paklausą pašnekovas įvertino vidutiniškai: „Ne rojus, bet ir ne pekla.“

Pigesni tik antrarūšiai

Sėkmingo rudeninių obuolių derliaus tikisi ir rugpjūčio pabaigos laukiantis ūkininkas Ernestas Balčiūnas. Vis dėlto jo optimizmą temdė prognozės, kad dėl brangstančių degalų ir didėjančių mokesčių obuolių kainos šiemet bus didesnės nei pernai. Tai, anot jo, parduodantiems produkciją vietos ūkininkams smarkiai užgula pečius, juo labiau kad tenka konkuruoti su lenkais, kurių produkcija pigesnė.

„Jei nevertintume turguose siūlomų nežinia kokios kilmės obuolių, lietuviškos produkcijos kainos neabejotinai yra konkurencingos. Lenkiški obuoliai nėra blogi ir pigesni, jei jie užauginti tvarkingai. Tačiau prekyboje pasirodo ir abejotinos kokybės lenkiškų obuolių“, – sakė A.Paškevičius. Jis pabrėžė, kad konkuruoti sudėtinga tik su antrarūšės produkcijos kainomis.

Jis neslėpė, kad dalis prekybos tinklų mėgsta atsivežti pigesnių lenkiškų obuolių, kurie Rusijoje neatitiko visų sanitarinių reikalavimų ir buvo grąžinti atgal gamintojui. Sugrąžintą produkciją šis veža į mažas šalis ir parduoda žemesne kaina.

„Pas mus dažniausiai atvežamos lenkiškos “šiukšlės„. Tačiau žmonės obuolius daugiausia renkasi pagal kainą – ieško, kad jie būtų kuo pigesni ir kuo gražesni“, – sakė E.Balčiūnas.

A.Paškevičius pastebėjo, kad lietuviai mėgsta pasilepinti ir egzotiniais obuoliais iš pietinių šalių, pavyzdžiui, Italijos, kur užauga spalva ir dydžiu lietuviškus pralenkiantys obuoliai. Tačiau pagal skonį ir rūgštines ypatybes šalies pirkėjai, anot jo, vis tiek mieliau renkasi lietuviškus obuolius.

Ekologiški vaisiai nedomina

Nors lietuviai vietos produkciją vertina kaip kokybišką ir ją renkasi mieliau nei importuotą, ekologiškai užauginti lietuviški obuoliai paklausos šalyje nesulaukia.

Ūkininkas Remigijus Gailis pasakojo, kad kol kas ekologiškai produkcijai šalies gyventojai išlieka abejingi. Anot jo, ekologiškų obuolių paklausos nedidina nė tai, kad Lietuvoje konkurentų nėra. Todėl lietuviškų ekologiškų obuolių ūkis vietos rinkoje palieka vos 5 proc., o likusi dalis išvežama į užsienį, pvz., Vokietiją.

„Ekologiška produkcija lietuvių dar labai nedomina, nes ji kainuoja daugiau. O Vokietijoje susidomėjimas juntamas, taigi ir prekiaujame ten, kur galime daugiau užsidirbti“, – sakė jis.

R.Gailis prognozavo, kad ūkyje obuolių derlius bus gausus ar dar gausesnis nei pernai, jei gamta neiškrės išdaigų. Tačiau obuoliai kainuos 10–15 proc. daugiau.

„Kiek teko domėtis, lenkų sodai yra smarkiai nukentėję, taigi lenkiškų obuolių pasiūla bus mažesnė. Dėl konkurencijos su importuota produkcija bus didesnės ir lietuviškų obuolių kainos“, – sakė jis. Kita vertus, jis pabrėžė, kad tiksliai prognozuoti dar anksti.

Lietuviški – geidžiamiausi

Bendrovės „Rimi Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Raminta Stanaitytė-Česnulienė sakė, kad prekybos tinklas lietuviškais obuoliais prekiauja jau maždaug dvi savaites, o kainos šiais metais pirkėjų neturėtų nustebinti.

„Kainos nuo pernykščių beveik nesiskiria. Pernai tuo pačiu metu lietuviški obuoliai kainavo apie 3 litus, dabar – 2,99 lito“, – sakė ji.

Anot pašnekovės, prekybos centruose taip pat prekiaujama lenkiškais, itališkais ir olandiškais obuoliais, kurių kaina, anot jos, svyruoja nuo 2,99 iki 9 litų: „Kaina priklauso nuo rūšies – daugiausia kainuoja įmantrių rūšių, išskirtinėmis sąlygomis auginami importuoti obuoliai.“

Tačiau lietuviai, kaip patikino R.Stanaitytė-Česnulienė, ilgai nesvarstydami renkasi vietos ūkininkų užaugintus vaisius: „Jei tik yra galimybė, pirkėjas renkasi lietuvišką vaisių ar daržovę. O lietuviški obuoliai ir atrodo gerai, ir yra skanūs, ir kaina mažesnė nei importuotų.“

Prekybos tinklo „Iki“ Viešųjų ryšių departamento vadovas Valdas Lopeta sakė, kad lietuviškų obuolių kaina išlieka stabili, o kaip ji keisis toliau, priklausys nuo rudeninių ir žieminių veislių obuolių derliaus: „Rudeninės veislės obuoliai bus skinami jau kitą savaitę, žieminės – spalį. Panašios kokybės importuoti lenkiški obuoliai šiuo metu kainuoja iki 20 proc. pigiau, tačiau jeigu bus geras derlius, ateityje santykis gali pasikeisti.“

Obuoliai – antrame plane

Bendrovės „Maxima LT“ atstovė ryšiams su visuomene Olga Malaškevičienė patvirtino, kad šalies gyventojai labiausiai vertina lietuviškus obuolius. Tačiau pabrėžė, kad dabar – ne jų metas.

„Nors obuoliai yra vieni populiariausių vaisių, šiuo metų laiku jų perkama mažiau, nei, tarkime, žiemą ar ankstyvą pavasarį, kai vaisių asortimentas nėra toks gausus. Kaulavaisių – persikų, abrikosų, nektarinų, slyvų ir pan. – šiuo metu siūlome keliolikos rūšių, siūlome ir įvairių rūšių vynuogių“, – sakė O.Malaškevičienė.

Vien arbūzų, anot pašnekovės, vasarą nuperkama penkis kartus daugiau nei obuolių. Obuolių paklausa, kaip paprastai, turėtų išaugti rudenį. Pašnekovė patikino, kad ir rudenį obuolių pirkėjai galės įsigyti už panašią kainą kaip dabar, o galbūt netgi pigiau, nes bus daugiau vietos tiekėjų.

Nusipirkti iš ūkio neskuba

A.Paškevičius pasakojo, kad atvykę į ūkį gyventojai obuolių gali įsigyti pigiau nei prekybos centruose. Tačiau neslėpė, kad tokia galimybe susigundo tik labai maža dalis pirkėjų. Anksčiau, prieš 10–15 metų, kaip prisiminė pašnekovas, į ūkį atvykdavo keli susikooperavę kaimynai ir pirkdavo šimtą ar net porą šimtų kilogramų obuolių visai savo šeimai visam žiemos laikotarpiui.

„Dabar to nėra. Jaunoji karta nebekaupia atsargų – ar tai būtų bulvės, morkos, ar obuoliai. Dabar, jei žmogui reikia obuolių, jis nueina į prekybos centrą, nusiperka jų kilogramą ir neperka, iki užsimano dar. O juk tiesiai į ūkį atvykus obuolių perkama didesniais kiekiais, kad benzinas atsipirktų“, – sakė A.Paškevičius.

Anot pašnekovo, būtent dėl sutaupomų transportavimo išlaidų ir pirkėjų atsivežamos taros ūkininkai gali sumažinti obuolių kainą, taigi gyventojai obuoliais mėgautis gali pigiau.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų