Pereiti į pagrindinį turinį

Vietoj parašo – PIN kodas: ar ilgiau lauksime eilėje?

2010-11-22 09:44
Saugiau: prekybininkai nerimauja, kad įdiegus PIN kodų skaitytuvus prie kasų kurį laiką gali susidaryti ilgesnės eilės, tačiau pirkėjai turėtų greitai įprasti prie naujovės.
Saugiau: prekybininkai nerimauja, kad įdiegus PIN kodų skaitytuvus prie kasų kurį laiką gali susidaryti ilgesnės eilės, tačiau pirkėjai turėtų greitai įprasti prie naujovės. / DMN arch. nuotr.

Nuo sausio 1-osios atsiskaitant parduotuvėse banko kortele bus būtina įvesti PIN kodą. Nauji kodų skaitytuvai jau diegiami didžiuosiuose prekybos centruose. Smulkieji prekybininkai dar skaičiuoja.

Darbų įkarštis

Jau keleri metai Lietuvoje veikiantys bankai išduoda tik lustines korteles. Tiek pat laiko prekybos įmonės galėjo pamažu keisti kortelių su magnetine juostele terminalus į tinkamus naudoti lustinėms kortelėms.

"Tačiau visi netikėjo, kad bankai neatidėlios terminų ir iš tiesų nuo kitų metų sausio 1-osios norint atsiskaityti lustine kortele to nebus galima padaryti, jei nebus įvestas PIN kodas. Visi dairėsi vieni į kitus ir laukė, kas pirmas pradės investuoti ir diegti. Taip viskas išliko iki šių metų vasaros, o nuo tada PIN kodų skaitytuvai pradėti diegti masiškai. Dabar mums pats darbymetis", – pasakojo Daivaras Naujokaitis, elektroninių atsiskaitymų sprendimų bendrovės "Point Transaction Systems" filialo Lietuvoje vadovas.

Anot jo, mokėjimo kortelių terminalų su PIN kodų skaitytuvu diegimas šiuo metu labiausiai pažengęs Lietuvoje. Latvijoje šis procesas vyksta lėčiau, čia bankai nenustatė griežto termino, nuo kada lustine kortele nebebus galima atsiskaityti naudojant įprastinius terminalus, kurie nuskaito tik magnetinę juostelę.

Tarptautinė mokėjimo kortelių organizacija "Visa" yra pareiškusi, kad bankai, kurie ir po 2011 m. sausio 1 d. prekybos vietose korteles, turinčias mikroschemą, leis naudoti įprastu būdu, t. y. tik perbraukiant terminale ir pasirašant, riziką dėl saugumo ir galimų klientų pretenzijų turės prisiimti patys. "Visa" už kortelės savininko patirtus nuostolius neatsakys", – aiškino D.Naujokaitis.

Tempai sulėtės

Anot J.Bagdonaitės, įmonės "Rimi Lietuva" atstovės ryšiams su visuomene, naujieji terminalai padidins saugumą, tačiau pailgins atsiskaitymo procesą.

"Naujieji terminalai informaciją apdoroja gana greitai, tačiau atsiskaityti lustine kortele užtrunka šiek tiek ilgiau nei magnetine. Tikimės, kad procesai pagreitės, kai pirkėjai įpras prie naujųjų terminalų", – vylėsi J.Bagdonaitė.

Kiti prekybininkai taip pat viliasi, kad klientai greitai įpras prie naujovių.

"Pirkėjai jau yra įpratę atsiskaityti banko kortelėmis įvesdami PIN kodus. Net jeigu kai kuriems tai yra naujovė, pabandę kelis kartus turėtų greitai įprasti. Iki šiol didesnių bėdų nekilo. Be to, jeigu klientas turės nelustinę kortelę, mūsų tinklo parduotuvėse liks galimybė atsiskaityti už prekes senuoju būdu – pasirašant", – teigė "Iki" atstovas V.Lopeta ir pridūrė, kad įvedant PIN kodą bus užtikrintas didesnis kortelės saugumas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų