Pereiti į pagrindinį turinį

10 faktų apie skandalingąją NBA žvaigždę A.Iversoną

2013-02-06 21:38
10 faktų apie skandalingąją NBA žvaigždę A.Iversoną
10 faktų apie skandalingąją NBA žvaigždę A.Iversoną / (Scanpix nuotr.)

 

 

Tęsiame rubriką „Ar žinote, kad?“. Kiekvieną trečiadienį mūsų portale rasite 10 faktų, kurių galbūt iki šiol neteko girdėti apie garsiausius planetos krepšininkus.

Šįkart į mūsų rubriką pateko 183 cm ūgio Allenas Iversonas, iš proto varęs net gerokai už save aukštesnius varžovus.

Allenas Ezailas Iversonas gimė 1975–aisiais metais, Hamptone, Virdžinijos valstijoje. Jį augino vieniša mama, o Hamptonas, kuriame augo būsimasiskrepšininkas, buvo išskirtinai skurdus ir nusikalstamumu pasižymintis rajonas. Jo gyventojai sakydavo, jog tik kvailiai gali tikėtis gyvenime kažką pasiekti ir išbristi iš nepritekliaus. Septyni A.Iversono draugai buvo nušauti per kelerius metus, tačiau NBA žvaigždę nuo to kiek atitraukė krepšinis.

Išskirtinis A.Iversono talentas atsiskleidė ne tik krepšinyje – jis taip pat buvo mokyklos amerikietiškojo futbolo komandos pažiba bei buvo išrinktas geriausiu valstijos žaidėju abiejose sporto šakose.

Baigęs mokyklą, atletas gavo stipendiją Džordžtauno universitete ir tapo pagrindiniu krepšinio komandos žaidėju. Pirmaisiais metais gynėjas buvo pripažintas geriausiu konferencijos naujoku bei geriausiai besiginančiu krepšininku, pastarąjį apdovanojimą gavo ir antraisiais metais. Antrajame savo sezone NCAA, A.Iversonas per mačą vidutiniškai įmesdavo po 25 taškus, atlikdavo 4,7 rezultatyvaus perdavimo bei perimdavo 3,4 kamuolio. Galiausiai krepšininkas nusprendė dalyvauti 1996–ųjų metų NBA naujokų biržoje, kurioje jį pirmuoju šaukimu pasirinko Filadelfijos „76ers” klubas.

1996–1997 metų sezone „76ers” per sezoną iškovojo vos 22 pergales, tačiau A.Iversono rodikliai buvo puikūs. Gynėjas per vienerias rungtynes vidutiniškai pelnydavo 23,5 taško, atlikdavo 7,5 rezultatyvaus perdavimo bei perimdavo 2,1 kamuolio ir buvo pripažintas geriausiu metų naujoku.

1997–1998 metais Filadelfijos klubas ir vėl nepateko į atkrintamąsias varžybas, tačiau nesėkmės baigėsi 1998–1999 metais. Dėl NBA lokauto buvo žaidžiamas sutrumpintas sezonas, o „76ers” iškovojo 28 pergales per 50 mačų. Atkrintamosiose varžybose komanda pasirodymą baigė antrajame etape, o A.Iversonas per 10 rungtynių rinko po 28,5 taško.

Vasarą gynėjas su „76ers” pasirašė šešerių metų 70 milijonų JAV dolerių vertės kontraktą. Antrus metus iš eilės klubas prasibrovė į atkrintamąsias varžybas, tačiau ir vėl pasirodymą jose baigė konferencijos pusfinalyje. Nepaisant sėkmingo A.Iversono žaidimo, tarpsezonio metu Filadelfijos ekipa, dėl krepšininko nesutarimų su strategu Larry Brownu, ieškojo būdų, kaip atletą iškeisti į kitą komandą. Vis dėlto mainai neįvyko ir A.Iversonas liko „76ers” gretose.

2000–2001 metų sezonas buvo geriausias gynėjo karjeroje. Filadelfijos klubas užėmė pirmąją vietą Rytų konferencijoje, o A.Iversonas vidutiniškai rinko po 31,1 taško bei 2,5 perimto kamuolio. Atletas buvo išrinktas naudingiausiu „Visų žvaigždžių” mačo žaidėju, tapo rezultatyviausiu lygos krepšininku ir, galiausiai, laimėjo naudingiausio sezono žaidėjo apdovanojimą. Atkrintamosiose varžybose „76ers” krepšininkai buvo sunkiai sustabdomi ir pirmąsyk nuo 1983 metų pateko į čempionato finalą. Kovoje dėl čempionų žiedų, A.Iversonui ir jo komandos draugams kelią pastojo Los Andželo „Lakers” klubas, kurio pranašumas finalo serijoje buvo akivaizdus.

Po žygio iki pat finalo, „76ers” sirgaliai tikėjosi itin daug iš savo palaikomos komandos. Nepaisant to, du metus iš eilės klubas iš atkrintamųjų varžybų iškrisdavo jau pirmajame etape. Galiausiai ekipą paliko L.Brownas, o į stratego vietą stojo Randy Ayersas. Įpusėjus sezonui jį pakeitė Chrisas Fordas. A.Iversonas atvirai rodė savo nepasitenkinimą treneriais, simuliavo traumas, vėluodavo į treniruotes. Galiausiai, Filadelfijos komanda nepateko į atkrintamąsias varžybas.

Prieš 2004–2005 metų sezoną „76ers” ekipą papildė naujokas Andre Iguodala, kuris kartu su A.Iversonu ir Chrisu Webberiu turėjo vesti komandą į pergales. Klubas pateko į atkrintamąsias varžybas, tačiau jau konferencijos ketvirtfinalyje nusileido Detroito „Pistons” žaidėjams.

Kitąmet A.Iversonas demonstravo įspūdingiausius statistinius rodiklius karjeroje – vidutiniškai 33 taškai ir 7,4 rezultatyvaus perdavimo per rungtynes, tačiau „76ers” savo pasirodymą baigė jau po reguliariojo sezono.

2006–2007 metais A.Iversonas pažeidinėjo komandos vidaus taisykles ir galiausiai gruodžio mėnesį buvo iškeistas į Denverio „Nuggets” ekipą. Per pirmuosius du metus Denveryje gynėjas demonstravo puikius rodiklius ir rinkdavo daugiau nei po 24 taškus per mačą.

2008–2009 metų sezone krepšininkas sužaidė vos tris rungtynes ir buvo iškeistas į „Pistons” klubą. Pavasarį A.Iversonas patyrė sunkią nugaros traumą ir „Pistons” vadovai nusprendė sutartį nutraukti. Naująjį sezoną gynėjas pradėjo vilkėdamas Memfio „Grizzlies” marškinėlius, tačiau buvo nepatenkintas atsarginio vaidmeniu ir vos po trijų mačų paliko komandą. Tuomet įvyko tai, ko sirgaliai ilgai laukė – krepšininkas sugrįžo į Filadelfiją.

„76ers” gretose A.Iversonas sužaidė 25 mačus, per kuriuos įmesdavo po 13,9 taško bei atlikdavo 4,1 rezultatyvaus perdavimo. Vis dėlto, įpusėjus sezonui, atletas paliko komandą, motyvuodamas tuo, jog jo ketverių metų dukra reikalauja išskirtinis priežiūros dėl sveikatos sutrikimų.

2010 metų spalį, A.Iversonas nustebino krepšinio sirgalius ir paskelbė pasirašęs dviejų metų 4 milijonų JAV dolerių vertės sutartį su Stambulo „Bešiktaš” klubu, rungtyniavusiu Europos taurės turnyre. Gynėjas sužaidė tris rungtynes, rinko 9,3 taško bei 3 rezultatyvius perdavimus, o sausio mėnesį patyrė traumą ir išvyko gydytis į JAV.

37–erių metų buvusi žvaigždė iki šiol puoselėja viltis sugrįžti į krepšinį, tačiau jį domina tik rungtyniavimas NBA lygoje, kurios ekipos išskirtinio susidomėjimo A.Iversonu nerodo.

Ar žinote, kad:

  • Būdamas moksleivis, A.Iversonas su draugais įsivėlė į inicidentą boulingo klube. Apsižodžiavus su keliais baltaodžiais, prasidėjo konfliktas ir galiausiai krepšininkas su kėde trenkė vienai merginai į galvą. Būsimas NBA krepšininkas keturis mėnesius praleido pataisos darbų kolonijoje, o iš jos sugrįžęs, teigė, jog tai buvo vertinga gyvenimo patirtis.
  • A.Iversono jo motina susilaukė būdama vos 15 metų.
  • 183 cm ūgio A.Iversonas yra žemiausias visų laikų NBA naujokų biržos pirmasis šaukimas.
  • 2001–aisiais metais A.Iversonas patyrė traumą ir pradėjo devėti rankos raištį, tapusį firminiu krepšininko ženklu. Net ir išgijęs A.Iversonas raiščio nenusiėmė, o komandos psichologai tai įvardijo kaip „placebo” efektą norint nepatirtį pakartotinų traumų.
  • A.Iversonas yra vienas iš nedaugelio NBA žaidėjų, sugebėjusiu per mačą pelnyti 60 taškų. Tai jis padarė 2005–ųjų metų rungtynėse su Orlando „Magic” klubu.
  • Nors 2000–aisiais metais A.Iversonas dėl nesutarimų su L.Brownu galėjo išvykti iš „76ers”, vėliau jie rado bendrą kalbą. Galiausiai viename iš savo interviu krepšininkas L.Browną įvardijo kaip geriausią pasaulio trenerį.
  • A.Iversonas net vienuolika sykių dalyvavo NBA „Visų žvaigždžių” mače, o du kartus buvo pripažintas naudingiausiu jų žaidėju.
  • A.Iversonas atstovavo ir JAV rinktinei, su kuria laimėjo 2004 metų Atėnų olimpinių žaidynių bronzą.
  • A.Iversonui yra uždrausta matytis su savo penkiais vaikais – Atlantos teismas jį pripažino alkoholiku ir visiškai nesugebančiu atlikti tėvo pareigų.
  • A.Iversonui yra uždrausta lankytis Atlantos ir Detroito miestų kazino.
  • A.Iversono kirpėja net du kartus per savaitę atskrisdavo į Filadelfiją tam, kad supintų žaidėjui kasytes.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų