Pereiti į pagrindinį turinį

Klaipėda ruošiasi XIX tarptautiniam Stasio Šimkaus chorų konkursui (programa)

2013-11-15 15:59 diena.lt inf.
A.Šumskis.
A.Šumskis. / Vytauto Liaudanskio nuotr.

Kitą savaitę, lapkričio 22–24 dienomis, į uostamiestį suvažiuos chorai ne tik iš Lietuvos, bet ir kaimynystės: čia vyks XIX tarptautinis Stasio Šimkaus chorų konkursas.

Šis konkursas klaipėdiečių chorvedžių Vytauto Blūšiaus, Roberto Varno ir Algio Zaboro po kruopelytę buvo užaugintas ir išpuoselėtas iki tarptautinio renginio. Dabar šią estafetę perėmė Klaipėdos miesto chorinės bendrijos „Aukuras“ taryba.
Nuo 1976 m. vykstantis, turtingą istoriją turintis tarptautinis S.Šimkaus chorų konkursas yra gerai žinomas ne tik Klaipėdoje, Lietuvoje, bet ir Europoje. Jis įtrauktas į Europos chorų konkursų ir festivalių rejestrą, informacija apie jį skelbiama prestižiniame Europos chorų sąjungos periodiniame žurnale „Europa Cantat” bei Tarptautinės chorinės muzikos federacijos (IFCM) internetinėje svetainėje. Konkursas yra šių organizacijų tikrasis narys.

XIX tarptautinis S.Šimkaus chorų konkursas vyks Klaipėdos koncertų salėje. Jį chorinė bendrija „Aukuras“ rengia su Klaipėdos miesto savivaldybe bei Lietuvos liaudies kultūros centru. Konkurso meno vadovas ir direktorius – chorinės bendrijos „Aukuras“ tarybos pirmininkas doc. Algirdas Šumskis. Šių metų konkursas skirtas šios bendrijos 25-mečiui.

Kaip informavo A.Šumskis, šiemet konkurse ketina dalyvauti 12 kolektyvų. Renginiu susidomėjo IFCM bei tarptautinės chorų konkursų ir festivalių organizacijos. Šiųmečio konkurso vertinimo komisijai vadovaus pasaulio chorų žaidynių INTERKULTUR vienas steigėjų ir meno vadovas, tarptautinio Roberto Schumanno chorų konkurso Zvickau įkūrėjas ir meno vadovas prof. dr. Ralfas Eisenbeißas (Vokietija). O tarp komisijos narių bus tarptautinių chorų festivalių ir konkursų Voci Nei Chiostri ir Rimini meno vadovas, IFCM leidžiamo žurnalo vyriausiasis redaktorius dr. Andrea Angelini (Italija). A.Šumskio teigimu, „šie garbūs aukšto rango svečiai nėra atsitiktiniai. Jų atvykimas dirbti klaipėdiečių konkurse – tai jo pripažinimo tarptautinėje erdvėje tąsa ir siejamas su konkurso ateitimi – kad jis įgautų dar didesnį prestižą, dar daugiau sustiprėtų bei įsitvirtintų tarp pasaulinių konkursų. Klaipėdos miestui tai didžiulė ir išskirtinė garbė, o ir ne mažesnė atsakomybė“.

Konkurso metu numatyti jo dalyvių koncertai ne tik Klaipėdoje, bet ir Kretingoje bei Palangoje. Be koncertų, vyks diskusija-seminaras, kurį ves konkurso vertinimo komisija.

„Tikimės sulaukti didelio žiūrovų dėmesio ir pačiame konkurse, ir jo dalyvių koncertuose, o seminare laukiame visų choro dirigentų, muzikos mokytojų bei norinčiųjų daugiau sužinoti apie pasaulio ir Europos chorinę muziką ir jos aktualijas“, – sakė konkurso meno vadovas.

Festivalio programa

Klaipėdos koncertų salėje (Šaulių g. 36)

Lapkričio 22 d. 18 val. – konkurso atidarymas ir koncertas. Dalyvaus Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ (meno vad. Tomas Ambrozaitis).

Lapkričio 23 d. 11 val. – vaikų chorų konkursas; 11.20 val. – jaunimo mišrių chorų konkursas; 11.40 val. – lygių balsų chorų konkursas: moterų chorai; 15 val. – mišrių chorų konkursas; 18 val. – rezultatų paskelbimas.
 

Lapkričio 24 d. 9.30 val. – seminaras chorų vadovams ir svečiams, chorų dirigentų ir vertinimo komisijos narių susitikimas-diskusija „Mūsų chorinio gyvenimo aktualijos“; 12 val. – Didžiojo gintaro prizo konkursas; 15 val. – dalyvių koncertas „Draugai draugams“; 16 val. – apdovanojimai, specialiųjų prizų įteikimo ceremonija, laureatų koncertas, festivalio uždarymas.

Koncertai bažnyčiose

Lapkričio 23 d.

17 val. Klaipėdos šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje (Savanorių g. 4) – Tukums miesto moterų choro „Noktirne“ (vad. Jānis Almanis, Latvija) ir  Rygos moterų choro „Resono“ (vad.  Irēna Račevska, Latvija) sakralinės muzikos koncertas;

19 val. Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje (Rumpiškės g. 6) – Lietuvos edukologijos universiteto akademinio mišraus choro „Ave Vita“ (vad. Kastytis Barisas), Rygos mišraus choro „Skaņupe“ (vad. Ērikas Kravalis, Latvija), Liepojos tautinio meno ir kultūros centro jaunimo mišraus choro „Intis“ (vad. Ilzė Valcė, Latvija) ir Liepojos mišraus choro „Laiks” (vad. Ilzė Balodė, Latvija) sakralinės muzikos koncertas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų