Pereiti į pagrindinį turinį

Su šiuolaikine muzika – į sapno būseną

2023-09-24 16:30 diena.lt inf.

Klaipėdos koncertų salėje vykstančiame festivalyje „Permainų muzika“ rugsėjo 27 d. 18.30 val. publikos laukia vaizdingas performansas „Sapnovaizdžiai“, sujungsiantis šiuolaikinę akademinę muziką, poeziją ir šviesų projekcijas. Jį atliks kūrybiniams eksperimentams atviras „SONO Ensemble“, į kurį susibūrė Lietuvos ir Jungtinės Karalystės menininkai.

„SONO Ensemble“.
„SONO Ensemble“. / Organizatorių nuotr.

„SONO Ensemble“ susikūrė 2020 m., kai izoliacija namuose dėl pandemijos atlikėjus paskatino ieškoti būdų toliau skleisti mėgstamą muziką. Mančesteryje tuo metu gyvenę pianistas Ugnius Pauliukonis ir violončelininkė Gunda Baranauskaitė su kolegomis pradėjo rengti koncertų transliacijas iš kamerinės „Anthony Burgess Foundation“ salės. Kartu su lietuviais ansamblyje dar muzikuoja Williamas Chadwickas (smuikas), Oliveris Baily’s (smuikas) ir Rosamunda Hawkins (altas).

Įdomu, kad pradžioje ansamblis apsiribojo standartiniu klasikinės muzikos repertuaru, tačiau tai netrukus pasikeitė. „SONO Ensemble“ galiausiai išsivystė į šiuolaikinės muzikos ansamblį, kuris aktyviai bendradarbiauja su kompozitoriais ir scenografais iš Amerikos, Anglijos, Škotijos, Lietuvos, Latvijos, Ukrainos, Baltarusijos, Vokietijos ir Izraelio.

Viena iš „SONO Ensemble“ įkūrėjų G. Baranauskaitė yra kilusi iš Klaipėdos, šiuo metu gyvena Škotijoje ir dirba Karališkajame Škotijos simfoniniame orkestre, viename prestižiškiausių Jungtinės Karalystės orkestrų. Šis orkestras nuolat keliauja po Europą, Ameriką, Aziją ir groja su pasaulinio lygio solistais, bendradarbiauja su didžiausiomis Holivudo filmų kompanijomis – „20th CenturyFox“, „WarnerBros“ ir kitomis.

Valandos trukmės performansas „Sapnovaizdžiai“ buvo sukurtas kartu su scenografu Eldadu Diemantu. Programoje skambės kūriniai tradicinėms sudėtims (styginių kvartetui, fortepijoniniam kvintetui), taip pat alto ir violončelės, smuiko ir fortepijono duetams parašyti opusai, kuriuose naudojami elektroninės muzikos elementai ir išplėstinės muzikos atlikimo technikos.

Šiai programai ansamblis pasirinko įvairioms šalims – nuo JAV iki Lietuvos – atstovaujančių kompozitorių kūrinius. Tai amerikiečių Caroline Shaw „Limestone & Felt“ / „Kalkakmenis ir veltinis“ ir Missy Mazzoli „Thousand Tongues“ / „Tūkstantis kalbų“, airės Emmos O’Halloran „Dying is a Wild Night“ / „Mirštanti laukinė naktis“ ir vieno žymiausių latvių kūrėjų Pēterio Vasko Fortepijoninis kvintetas. O koncertą pradės lietuvės, klaipėdietės Loretos Narvilaitės kompozicija „Garsas prabyla į tylą“. Programą paįvairins tekstai iš lenkų poetės Wisławos Szymborskos poemos „Sapnai“, atspindintys vienišo šiuolaikinio žmogaus gyvenimą mieste, nutolimą nuo gamtos.

„Projektas įkvėptas Mančesterio – miesto, kuriame gyvenome, ir mūsų santykio su juo: kaip supanti aplinka daro mums įtaką suvokiant muziką, estetiką, grožį, kultūrą ir save visa ko kontekste“, – sakė atlikėjai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų